Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Други нагревателни устройства
Анодно отопление
пламгаз:
Поздравления колега "emm". Пусни фото на котела за да ти намерим накои кусур. Не мога да ти хвана мисълта за "честотата" на трифазния ток, но ти ще ме светнеш. Що се отнася до ефективността мисля, че е с около 30-40% по добра от конвенционалните нагреватели, поне при моят случай сметките натам клонят.
emm:
Колеги ето го моето топло.
Според мен, това е най-екологичният начин за отопление. Ако сега трябваше да си правя парното на къщата, щеше да ми струва колкото един климатик а ще си отоплявам цялата къща.
Ако някой реши да си прави отопление на къщата или апартамента най- перфектното отопление.... е ниско температурно водно електрическо подово.
Успяхте ли да схванете работатаааааа. Работи се с 30-35 градуса, няма скъпи радиатори и скъпи тъпи тръби и топлото да идва само от единият край на стаята. Ходиш си бос във къщи децата си щъкат спокойно, а жена ви не се притеснява , че някой ще се разболее. :D
Ето така трябва да се правят , ефективни, екологични и евтини системи и за подържане и за изплащане.
Вие какво мислите по въпроса......... :o
пламгаз:
Мисля, че си открил "топлата вода" и е време да изнесеш цялята гмеш извън хубавото помещение!!! Аз съм си дал 15 дни заслужена коледна ваканция и имам свбодно време, и възможност да ти помогна, ако искаш. Тъкмо ще коментираме управлението на моят котел. От снимката разбрах само, че имаш хубаво менгеме, но не схванах идеята на котела.
achobubo:
Поздрави emm
Тя идеята е ясна откак се разбра работния режим на електродния котел, 45градуса. Нискотемратурно отопление. Като при термопомпите. Ем си е направил подово /предполагам/, а пък аз заложих на ламаринен радиатор тип 33. Другата възможност е конвектор но там се иска голям дебит. Не че е невъзможно като гледам как е наредил няколко малки котела.
emm само едно питане, колко ти е дълга шпилката и какъв диаметър? Те станаха две питания ама айде. Просто искам да оптимизирам моите.
Още веднъж поздрави за това което си направил и за това че постоянно си го чоплиш. :)
move_heat:
Здравейте. Доста обширна тема е това Анодно отопление, захранвано с променлив ток.
Принципът е ясен: протича ток през водата и по известния закон на Джаул-Ленц, се отделя топлина.
Някои твърдят, без да са правили измервания, или дори без да са видели описани резултати от такива измервания, че този вид отопление бил по икономичен, отколкото с електросъпротивителен нагревател. Дали това е така - от гледна точка на теорията - не би трябвало.
Пламгаз правилно е забелязал, че някои метални части бързо се скапват и се налага да се подменят. Тази особеност се обяснява с така наречените окислително-редукционни процеси, които се учат в часовете по химия. Там има едно нещо наречено ред на електроотрицателност на елементите. Според първото търсене в интернет, (част от) този ред е:
Cs, Li, Ba, Na,Ca, Mg, Ag, Al, Fe, Zn, Si, Cu, Ni, P, H, I, S, C, Br, Cl, N, O, F
Най електроположителни са среброто и златото. Колкото по електроотрицателен е един метал, толкова по химически активен е той и освен това - в присъствието на елеткролит (или дори "чиста" вода) по-лесно корозира, т.е. изпълнява функцията на анод, при което в електролита се отделят йони.
Принципът на анодната защита се състои в това, че в бойлера се поставя метал или сплав с подходящ състав, който изпълнява функцията на анод. Това ще рече, че това парче метал "дава живота си", за да не се разлагат другите - по-важни метални части на бойлера.
При анодното отопление имаме постоянно движение на метални йони през електролита, в двете посоки, с честота 50 Hz.
За да се увеличи дълготрайността на такъв нагревател, бих препоръчал:
* Всички части да са от един метал, вероятно - неръждаема стомана от една марка
* Намерете от специализиран магазин анодна защита за бойлер и сложете някъде в системата
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия