Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Други нагревателни устройства

Анодно отопление

<< < (40/65) > >>

TINI:
Много добре си се справил. На една от снимките виждам радиатор, та се чудя дали ползваш някаква силова електроника. Ако не ползваш, хубаво е да помислиш за симисторно управление, с което да регулираш мощноста и токовете на насищане.
 П.П. Имай в предвид, че имаш разлагане на водата, което при тези токове не е за пренебрегване. Един от ефектите е бързото кородиране на желязните елементи от инсталацията, другия е че някъде в инсталацията може да дреме бомба. Съвета ми е да разделиш ДАО от инсталацията чрез топлообменник. А на ДАО да направиш обезвъздушаване изведено извън сградата.

пламгаз:
Благодаря за подкрепата и безценните съвети!  Относно силовата електроника- това ми е слаба страна и ще се радвам, ако някой удари едно рамо (естествено с-у заплащане). Що се отнася до разделянето, това ми беше първоначалния замисъл, но кратките срокове за изпълнение и свития бюджет доведоха нещата до тук. Вече сме в отоплителен сезон и нямам много време за реконструкции, но догодина ще пооправя нещата. 

пламгаз:
 На драго сърце ще отговоря на всички въпроси, които ви вълнуват. За сега мога да кажа, че се държи прилично, освен проблема с честото обезвъздушаване, който ще реша по твоето предложение за разделяне на котела от инсталацията чрез топлообменник (за което ти благодаря). Иначе малко трудно балансирах работата на десетте паралелно свързани "нагреватели", защото водата ги обикаля както си иска и в даден момент разликата в мощността беше драстична, но мисля, че с това се справих с корекция на дължината на електродите.  Остава висящ проблема с управлението, за който очаквам предложения. Желая на всички Колеги ползотворна седмица!!!

Vetap:
Една идея за управление: Продават се т.н. електронни релета(твърдотелни?).В момента не са много скъпи - 5 - 10$. Правил съм такива и излизат без пари, но ти казваш,че не си "на ти" с електрониката. Те представляват семистор(триак), който се управлява от специален чип, които включва триака в "0", иначе при тези мощи, комшиите ще писнат. Управлението, обикновенно се осъществява чрез потенциално разделен контакт. Прави се брояч, който да комутира само по един нагревател във времето( иначе ще ти стопи кабелите), но това е само опция. Променяйки честотата на генератора на брояча, ще регулираш мощността на нагревателите - колкото по - дълго време е включен всеки един нагревател, по - голяма мощност. Получава се нещо като ШИМ, но с ниска честота.
Успех!

emm:
Колеги, анодният нагревател е по ефективен от другите нагреватели, защото е като индуктивното нагряване. Нагрява се самата течност. Проведох редица тестове и замервания и се оказа, че анодният нагревател е по ефективен с около 20-30%.
Другият най-важен фактор е безкрайният живот. Няма опция да се прегрее системата или да изгори ако няма течност. Капацитивният характер на нагревателя не внася в ел. мрежата големи падове, при включване и изключване.
Тази зима грея цялата си къща със аноден нагревател. Общата площ е 160кв. и 7 отоплителни точки. Анодният нагревател е с мощност 2-2,5кВт. като работи в цикли.  По показанията на електромера излиза около 6-8лв на ден консумацията на цялата къща. За сега взимам захранване от контакта. Скоро ще прекарам трифазно захранване директно от ел. таблото до котела и ще засеча директно котлето колко киловата ще глътне за 24 часа. Искам  да го направя трифазно, заради честотата и мощността.  Реално, излиза , че може да се топлим и с 1000вата,  ако живеем в апартамент или добре санирана къща.
Направил съм още един аноден котел на голяма къща,  в която живеят 3 семейства. Котела е с мощност 12-14кВт трифазно. Ефекта е поразителен за един месец излиза около 300-400лв. къща с три семейства.
Просто се родих, слагаш копчето на желаната температура и си ОК... Няма дърва, пепел, пушек и хамалогия.
Успех.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия