Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Други нагревателни устройства

Анодно отопление

<< < (39/65) > >>

mzk:
Моето лично мнение е, че преди да се инвестира в голям проект би трябвало да се измери ефективност.

В случая най-добре би било да се измери входна енергия, чрез цифров осцилоскоп и сумиране на всичките отчети за дадения период.
След това лесно може да се сметне реално КПД и КПД спрямо друг нагревател.

Maistora52:
Ето че зимата пак дойде. А експериментите ми с АО останаха недовършени поради хилядите глупости около еже-битието. Първо ще споделя какви "ги свърших": Преди да разбера, че алуминият изобщо не е подходящ за АО и изпробвах точно него - имам няколко херметично затварящи се половинлитрови ал. "чаши" от пневмо-електронни превключватели - американски, и ги навързах 6 броя една за друга (чашите). Имат идеална 1/2 цолова резба. В първата чаша монтирах две пластини от неръждавейка, с която точно имитирам номера с лъжичките. Сипах няколкото милилитра вода (чешмяна) която да се изпарява и включих щепсела. След няколко минути от другия край започна да излиза парата - не бях затапил крайния съд.  Двете пластини от неръждавейка бяха двата електрода, изолирани електрически от съдовете. И шесте чаши се нагряха като за световно. И дотук добре, обаче... като изключих, изчаках да се охлади и отворих първия съд (където монтирах нагревателните пластини) видях, че алуминия току под пластините е започнал да се прояжда. Сега идва ред на въпросите ми, защото АО-то трябва да го направя и точка.
1. Защо алуминия се прояжда въпреки, че не участва електрически в схемата? Той е в ролята просто на обикновен съд.
2. От многото коментари тук, така и не ми стана ясно, какво е капацитивен и какво е реактивен товар,(защото не съм специалист), и има ли разлика в консумацията ако електродите са два (вътре в съда и изолирани електрически - и от стените на съда) - и ако електрода (нагревателния) е един, а другия е самия съд (стените му)?
3. Защо цялата тази система се нарича АНОДНО отопление, след като тя е на променлив ток и няма плюс и минус, а фаза и нула?
4. Приготвил съм един панелен (ламаринен, железен) радиатор - стандартен, 140х66см, 12литров (мерено с вода) - с 4 отвора в четирите му ъгъла. Според точните измервания по формула дадени в предни коментари трябва да му осигуря около 15 мл вода за изпаряване. Но нека се изкажат МОЛЯ специалистите тук какъв вариант на нагряване да избера? - с един или с два електрода от неръждавейка? - във външен съд от неръждавейка.
5. Защо е толкова важно електрода да е един? - защото ако са два някои от проблемите отпадат.

пламгаз:
Здравей "Майсторе"!
На въпрос 1: по принцип съдовете от неръждавейка въртят номера в съприкосновение с ел. енергия- някаква си дейонизация или нещо подобно и аз не знам точно, но стария ми неръждаем бойлер изяждаше стоманения болт 10мм за изтакане за има- няма една година. Бая наводнения направи докато сменя болта с неръждаем, тогава започна да яде нагревателя и след втория сложен и прояден го смених с друг с две серпентини и се родих.
 За въпрос 4: Не мисля, че този радиатор ще можеш да го ползваш с малко вода за изпарение, защото този принцип се прилага на радиатори, на които АО се монтира директно в него. Аз ползвам един електрод защото работя с тесни тръби - ф 42 и трудно свместявам два електрода вътре и защо стената да мързелува след като съм инвестирал в нея.
На въпрос 5: Нищо не ти отпада. Връзваш твърдо нулата на корпуса ( без да я прекарваш през изключватели) и управляваш само фазата ( даже си на далавера с 1 електрод), и си свиркаш!!! Ако нещо бъркам, моля специалистите да ме поправят. Всички се учим от грешките си!!!   Поздрави на всички експериментатори.

v.donchev:
Здравейте, въпрос към TINI може ли да постнеш схемно решение на (ръка) на твоята идея за RC веригата с кварцовият нагревател.

пламгаз:
Здравейте, най после преструктурирането за което писах по горе е факт. Заместих нафтов котел с мощност 150KW. с аноден - 50kw. и работи добре вече 10 дни. Котела се състои от 10 нагревателя с размери: Ф42мм. с дължина 50см. и електрод с Ф8мм. от неръждаема стомана- 304L и паралелно свързани. Приблизителен сравнителен разход: 13л. нафта на час- 32лв. срещу 50KW. на час- 10лв. Изпращам снимки. 

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия