Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Други нагревателни устройства

Анодно отопление

<< < (38/65) > >>

пламгаз:
Здравейте!
Предстои ми преструктуриране на отоплителна инсталация на административна сграда с Р.З.П. около 2000 кв. м. Мисля да заложа на ДАО! Ще се радвам да получа някакви идеи и съвети.

emilvtc:
Относно енергийната "ефективност" на АО:
Без да съм правил опити и измервания мисля че ефективността няма как да е по-голяма, щото товара бил реактивен с капацитивен характер ?!? (вижте много от предишните постове)
Чисто реактивния идеален товар "връща" в мрежата точно толкова енергия, колкото и консумира. В случая при капацитивния товар това няма как да се случи, защото ВИНАГИ част от ел. енергията се губи необратимо при поляризацията и де-поляризацията (ориентацията на молекулите на диелектрика по посока на ел. полето)на диелектрика. Този параметър го има всеки един кондензатор и се казва "тангенс делта" (вижте какви параметри има един кондензатор).

Та ако един реактивен "нагревателен" консуматор "дръпне" от мрежата повече енергия отколкото върне, то разликата обикновено се превръща в топлина (активна енергия) и точно тя се отчита от битовите електромери и при АО точно тя (разликата) топли водата.
В случая на АО имаме ток на проводимост, който директно загрява водата и който е в десетки, стотици та даже и хиляди ПЪТИ по-голям от "капацитивния" ток.

Що не вземете да си припомните от ТОЕ-то (Теоретични Основи на Електротехниката) някои основни неща - преди да пишете постовете си? Така лесно ще заблудите голяма част от незапознатата с материята аудитория (освен ако не е това целта ви де ...)

Лично аз в АО единствения "бонус" който виждам е че всеки лесно може да си го направи сам.

Много спорни ми се струват и твърденията, че АО е по-ефективно от това с реотани ?!?  Вярно, че при реотаните нямаме директно загряване на топло-носителя (водата), но в крайна сметка колкото активна ел.енергия вкараме в радиатора - точно толкова топлинна ще получим от него - при това без значение директно или чрез топлообмен загряваме водата ... ЗЗЕ в случая си важи на 100% (според мен де  :) )

puschi:
emilvtc, приятелю, ТИ си "убиец на мечти". Как можеш директно да кажеш, че няма никаква далавера. После къде човек да се разтоварва със забавно четиво.
Относно нагревателите / електрокотлите / Галан: пълна измишльотина. Мощността на съответния котел / кубатура е дават за добре санирана сграда / жилище /.

Преди време / 4-5 години / рекламираха "руски електрокотли по секретна разработка, използвани в атомните подводници" ;D ;D ;D / в нета предполагам че още стои информация /. При въпросните котли, топлоносителя беше електролит. Разходната норма я заваха под 1kW. " Да ама не", както казваше Петко Бучаров.

TINI:
Здравейте.
Приятелю emilvtc, що не вземеш да пробваш. Трябват ти за АО, две лъжици, изолирбанд, малко кабел и щепсел. А за измерванията като начало, Амперметър, термометър, хронометър, калкулатор, съд с някаква вместимост и вода от различни източници. Напълно е възможно да ти се усмихне Късметът. Но ако не ти се занимава, тогава карай нататък. Като си казал А, кажи и Б.......Я. Въоръжи се с ТОЕ-1и2 част и както се разправи с Анодно отпление, така се разправи и с другите Теми от Форума, ако ти стиска.
   С най добри пожелания, към Твойте ползотворни Начинания.
 П.П. Относно необратимата загуба на енергия, от гледна точка на Електротехниката може и да е вярно, но от гледната точка на Физиката, е дълбоко НЕВЯРНО.
  Мисля че току що успяхме да формулираме Бъдещото развитие на Анодното отопление. 

пламгаз:
Благодаря за безценните съвети!!! Малко история, когато предложили на Иван Вазов да предложи някои от произведенията си за тогавашната ЧИТАНКА той отвърнал, " че не са достойни за такава чест". Слава богу сега всеки може да пише свободно! Хубаво е преди да упражним това наше право, първо да по прочетем малко!!! Не ме интересува кой какво мисли, а кой какво знае и може. Ако съм обидил някой, моля зя извинение!   

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия