Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Други нагревателни устройства

Анодно отопление

<< < (27/65) > >>

prp:

--- Цитат на: plaschoka в Март 05, 2011, 05:56:39 pm ---Мощностите на алуминиевите радиатори на мен са ми ясни. Интересно ми е Emm какви ги е писал. Моите радиатори са TROPICAL 80. Това са едни от най-маломощните алуминиеви радиатори и въпреки това ето какви са ми резултатите от последните проби: Радиатора е висок 500мм, 16 ребра. По каталог при t50гр отдава 115W на ребро или обща отдаваща мощност 1840W. Смених му водата защото старата беше вече с много голяма електропроводимост и вдигаше много мощност. Исчистих го-промих го хубаво и сложих нова вода. И така стартира при t16-17гр с мощност 250W. След няколко часа работа температурата стана 38-39гр и 450W мощност. Няма исключване - харчи 450W и потдържа 38-39гр. Източих малко вода от радиатора и долях чешмяна. Температурата се повиши на 47-48гр, а мощноста-850W, но пак няма исключване. Демек тази мощност му идва малко, за да влезне в режим с почивки. Източих още вода и долях чешмяна. Заковах го на 50-52гр и 1100W. Супер нали така казвахте да направя, но при тази работа радиатора работи около 3,5-4,5 минути, а почива около 1,5минута. Увеличих терморелето. Радиатора загря до 61-62гр мощноста достигна 1300W, a цикала работа-почивка: 12-2 минути. Консумира си хайванчето. Не зная при вас как се получават други резултати, но май бъркате нещо в сметките, като ребра от 1000W и 1,3А пък 700W. Бях задал някои въпроси, но никой не чува та да отговори конкретно на тях.

--- Край на цитат ---

Не прочете ли отговора на Тони на първа страница?

Dan Milan:
Сега малко да ви поспра, че пак почнахме да залитаме. При радиатор мажем да направим само водно и никакво парно, запомнете го добре. Нискотемпературното отопление го компенсираме с по голяма площ. Това нискотемпературно отопление от 40-80° излъчва предимно само инфрачервени лъчи 99.999 % еднакви с тия на слънцето, и в този диапазон това е най полезното и здравословно отопление/ 0-150°/. Чугунът  е перфектният метал за отопление, най дуракоустойчивото нещо, защото той не корозира и има много висока топлоакомулационна способност. Чугуненият радиатор относително бавно загрява и дълго време задържа топлината в себе си. Съвременните чугунени радиатори имат прекрасен дизайн- за тези които държат на това. Това са най предпочитаните радиатори  в Европа, и недолюбвани в България, може би заради инерцията и добрите стари и новите лошите спомени от солените сметки за парно на бандата Парни монополисти. Най-често чугунените са заменяни с алуминиевите радиатори . Но Алуминиевите не са термостабилни, много бързо загряват и много бързо отдават/изстиват/. Работят в режим до 50-60°. В случаите на отопление с програмиран дневен режим не може да се разчита на добър резултат и поддържане на постоянна температура в стаята. Въпросът е колко бързо искаме да затоплим помещението и колко дълго да поддържаме  постоянна температура в него.
Чугунените дуракоустойчиви радиатори са предназначени за отоплителни системи:
- водни - до 115-120 °С и работно налягане 6 bar.
- парни - с работно налягане на парата до 0,7-0,8 bar - но само подавана от парна станция.

ПРЕДИМСТВА:
- устойчиви на корозия - експлоатационен живот над 50 години – до 100;
- възможност за комбиниране на отоплителни тела с различна мощност /брой глидери от 1- 100 и повече/;
- стабилни са - тежички;

Алуминиевите не могат да работят в тия параметри, пък за пара въобще да не говорим. Предимства - красиви, леки и чупливи като новогодишни играчки, но все пак са радиатори. Въпрос на предпочитания.
Сега за да не говорим само напразно държа да отбележа, че се започва Задължително от РЕЛЕ за стайна температура, настроено на 22° и работещ радиатор в диапазон 20-22° стайна температура. Иначе да си говорим за Ватове на нагревателя и работни температури на радиатора няма никакъв смисъл - когато не поддържаме постоянна температура в стаята. Също да не говорим и за парни инсталации в домашни условия въобще, защото  навлизаме в територията на висшия пилотаж и висшата математика. Ще ви кача един DOC фаил, за да видите колко е сложно, а който иска да си го свали.

Dan Milan:
Радост зима не остана. Прогнозите са вече пролетни. Качвам ви една система за домашно парно, която я има из нета. Ако някой я реализира и постигне добри резултати, дори и с по евтини подръчни материали да свирка за резултатите.

DIDO112:
Да се включа и аз в темата. Алуминиевите радиатори са по добри когато температурата е под 60 градуса, чугунените са по добри когато е над 60 градуса.

plaschoka:
Dan, моето мнение за този котел на Галан е следното: Цялата автоматика, както си я описал е задължително да се монтирана към котела, за да работи правилно и безопасно, но струва ми се не е необходимо водата в чашата да свършва. При стартиране на системата водата ще започне да кипи( след някакво време ). Количеството и ще намалява, докато не започне да се връща охладената пара. Значи през целия този процес мощноста също ще намалява с намалянето на водата. Няма вода-няма мощност. Автоматиката нали е затова. След достигане на определеното налягане да сработи. Клапана пък е допълнителна защита. Нямали достатъчно мощност, няма и да работи. Друг е въпроса колко ще харчи във времето. Както писах и преди: Emm е правил някакви опити, но си мълчи. Колкото повече налягане-повече температура. То това си е ясно, но мощноста каква е, колко е харчил във времето, какъв е цикала работа-почивка- няма отговори. Колко е било налягането, каква е била температурата пак няма отговори. Ако не споделяме експериментите си какво, ще се чешем езиците ли? Разбирасе, че са необходими средства, но защо трябва всеки да се набутва. Нали затова сме тук? Ако бях материално и финансово преосигурен изобщо нямаше да ме вълнува колко е тока, парното и т.н. и т.н.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия