Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Други нагревателни устройства
Анодно отопление
plaschoka:
Това с 10атм. не е ли онзи опит със затворената система? От снимките ти се вижда, че си монтирал автоматичен обезвъздушител на алуминиев радиатор, а на друга снимка просто преливник. Автоматичния обезвъздушител вдига ли някъкво налягане? Пробвал си вече доста неща Emm, изплюй някое камъче, моля!
Dan Milan:
Персонално всеки има два големи бирника от които не може да избяга/Банките няма да ги броим/. Единия са електроразпределителните дружества. Цялата идея е, че ако си сведем консумацията на електроенергия до 2 Квт./часа и по малко, вместо набутвания за пиролизни, пилетни, водни, газови, климатични и най различни други инсталации – за които инвестицията излиза от 6 – 20 000 лева, по добре да ги дадем за инсталации за собствено елекропроизводство и да резнем кабелите на ЕОН и другите кожодери. Това е голата истина. Защото за инвестиция от 6-10000 лв. спокойно можем да си произвеждаме от 2-3Квт./часа електроенергия. Да вземем един обикновен Маслен радиатор – в момента по мощни от 2.5Квт. на пазара няма. Ако приемем, че през половината време работи, а през останалата почива- т.е цикъл 50/50 то той ще има консумация 20Квт. дневна и 10Квт.нощна електроенергия. Това в пари прави 4лв. дневна и 1лв. нощна или 5лв. на ден = 150лв. на месец. И тоя маслен радиатор забравете да ви стопли стаята под -5 градуса. Ако жилището е по голямо какво правим, трябва да си купуваме въженце и сапун. Plaschoka вече е постигнал резултати 50лв. на месец. За да се топли трябва до увеличи двойно площта на радиатора и температурата до 55-60°. Да приемем същия цикъл 50/50 и дори 1Квт средна мощност на нагревателя тогава се получава 8Квт. дневна и 4Квт. нощна, или това е 1.60 + 0.40 = 2лв. консумация на ден или 60лв. на месец. Три пъти по евтино. Вместо скъп климатик по добре някаква инсталация за производство на 1 Квт., която пък лятото ще захранва осветление , бойлери и т.н. Не съм пророк, но на лято ще има м/у 15-20% увеличение на електроенергията и тия ще крадат от нас към 5милиарда на година. Какви Атомни централи, зелени енергии и други глупости. Всичко това се казва обирджийство. Един алтернатор от лада, като се преправи може да вади 500 вата- и то за инвестиция от 100-150лв. Другия голям бирник са бензиностанциите. Тази тема ще я разгледам в друг раздел. И то много подробно от 50-60 страници. Там също реалните резултати които могат да се постигнат са до 80% икономии при гориво Пропан – Бутан или Парцуца 20% съдържание на спирт във вода. А ракия всеки може да си произведе и да не ходи по бензиностанции.
НА ВНИМАНИЕТО !!! на emm !!!
При мен спънката се оказа това плазмено искроподаване. Инсталацията работеше добре, уцелих и предварението с аванспроцесор. Постигнах икономия 50-60% на Пропанбутан, само където прекъсваше много на по високо обороти и то главно поради много бедната смес и не доброто искроподаване. Въпреки това 200 км. - 7 литра газ. Това пак ще го обсъдим в другия раздел. Добре видях какво си постигнал с плазменото искроподаване, и на много други места видях, че за да има хубава искра се капва м/у електродите вода. Искрено ще те помоля да направиш друг експеримент. Тази твоя свещ, ако я завиеш към съд с определено количество вода, да се опиташ да ЗАГРЕЕШ ВОДАТА. Защото имам гадното чувство, че ще получи и това май ще е много ефективно подгряване.
Dan Milan:
Тези 10 Атм. могат да се намалят, ако се намали количеството на водата в затворената система. На вниманието на plaschoka. Заготовай външната тръба от по голям цолаж, 1 или 1.1/2 за да можеш да вкараш в нея плътничко полипропиленова тръба по цялата и дължина. Ако и дъното го направиш пилипропиленово, така ще изоплираш по добре нагревателя от близоста на външната тръба. Толкова близко сигурно дава оттечки и ти вдига мощноста, а от там ти пада и КПД-то. Ако ти е двойно по голям радиатора в долния край на нагревателя ще влиза и по студена вода на 30-35°. За радиатора не знам, моят е чугунен и сигурно е по дуракоустойчив /може и чугуна да има и някакви примеси- антиокислителни и корозиустойчиви/. Досега сум изхвърлил към 10-на гозови испарители на боклука. Алуминия се скапва за 5-6 год. работа при висока температура-изяжда се и се рони като тибешир. Само една жигула продадох на времето с Дунаритска уредба и Текстолитов испарител който оцеля много години и не се скапа. Действай, че зима не остана. Да я прикличим тая тема окончателно в този отоплителен сезон. Сама птичка пролет не прави, ако са две добре, станат ли повече още по добре.
emm:
При мен всичко се променя постоянно. Ако постигна по добри резултати веднага ги внедрявам.
По въпроса за тръбата под налягане, тръбата беше дълга 2м. около Ф 50мм. и преди да и сложа манометъра не мислех, че има такова налягане. Водата в нея, беше само 400-500грама. Искам да кажа, че колкото по голямо беше налягането, толкова по висока беше температурата при анодният нагревател.
Дан, по въпроса за плазмата.
Този тип плазма не е силно токова и ако я потопиш във вода, няма да стане нищо.
Силова плазма се прави, като вземете един съд, но не стъклен!! защото може да се счупи.
Сипвате вода и КОН за вкус.
Взимате мостов кабел 50см, който го разцепвате от двете страни.
Едната страна за контакта, а другата се заголва само 1мм. а може и без да се заголи проводника.
Потопеният край се разделя на разтояние около 1см. зависи от разтвора и включвате в контакта....
Започва подводна плазма, която е придружена с огромни вибрации, най-вероятно от запалването на ННО.
И се отделя топлина. Но това не е всичко...
Ако премерите консумацията на ток, се оказва само 0,3А- 2А на 220в.
Това е променливо токова силова плазама. Искаше ми се да продължа с експериментите, но ги замразих докато ми дойде нещо на ум.
Дан, радвам се за твоите резултати със запалването. Ако мога да помогна с нещо свиркай.... :D
TINI:
Здравей Рlaschoka, сега като ти разгледах снимките се сетих че преди 3 г. направих почти същото у-во, но го ползвах като парогенератор. Температурата на парата беше около 130гр. а консумирания ток -2,4А.При мен тръбата беше3/4 цола нямах гофре а шпилката/6мм./ беше по цялото протежение на тръбата.Нивото на водата беше 5-6см.Та думата ми е, защо не пробваш този вариант като вимаваш радиатора да е отворен,така че да не изфирясва парата.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия