Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Други нагревателни устройства
Анодно отопление
TINI:
Здравей Рlaschoka, недей да униваш, има светлина в тунела. Гофрето така или иначе опира в радиатора и при отпадането на нулата става мост между фазата и корпуса на радиатора.Трябват ти 2 полипропиленови тапи и една шпилка. Не забравяй да занулиш всяко ребро на радиатора!!! Използвай евро контакт и щепсел за да избегнеш обръщане на фазата. Вземи всички предпазни мерки.
Dan Milan:
Защото това е форум за алтернативна енергия, ако не си забелязал. По горе съм написал "Аз имам индукционен котлон в комплект от 6 тенджери и тигани от метро за 120лв. Малко шумен като микровълновата, върти някаква перка, но е много бърз - 500 мл. вода за яйца - за 3мин. и 30 сек., на микровълновата 4.30 мин. - Денджър яйцата гърмят, само водата, на газовия 9.30 мин . Котлона на терасата, ако е загрят пък за 13 мин , а ако не е, не съм засичал. Котлона е 3 квт., а Индукционния само 1.2 квт." В момента само plaschoka може да ти каже за колко време ще заври 500мл. вода с нагревател 1.2 Квт., но съм сигурен че ще е по бързо от индукционния. Щом не можеш да си отговориш на елементарен въпрос ще ти отговоря аз. Защото този нагревател е открит, а това означава пробив на фазата - опасно за живота. Такъв пробив е жъзможен дори и при конвекционалните нагреватели - нищо, че са изолирани ако не са замасени. Поради същата причина и резонансния нагревател на Питър Дейви не е видял бял свят. Аз се чудя как не са се досетили да ги забранят. Но моля Ви стига сте спамили темата и да давате само акъли. Единия ни кара докато си мием краката легена да го дадем на маса и да пуснем фазата в легена да ни е топличка водата. Другия за някакъв си МЕД/на шпилка/ за закуска по 1 лъжичка на гладно, като всеки знае, че медта и желязото се окисляват дори и при абсолютни нормални външни условия. Друг пък за хлябни соди, незнам какви си соли, минерални води и други най различни жабуняци. Омалях да повтарям НЕРЪЖДАВЕЙКА, ЧЕШМЯНА ВОДА, ЗАЗЕМЯВАНЕ/ЗАНУЛЯВАНЕ/, обаче само акъли. plaschoka ще ви каже дали е лесно да се направи, до се постигнат оптимални резултати. А и най вече никой не ви кара да си го правите. Но колегата като потигне резултатите тогава ще си говорим дали Инвертор за 2000лв. е по добре.
Колега заготовай външното тяло от полипропиленови тръби, мисля че тогава ще се полъчи.
plaschoka:
Няма отчаяние, колеги. За какво говорите? Радиатора си работи, а целта е да го направим колкото се може по-икономически изгоден. Ако имате приложими идеи, моля споделете ги с нас, но не пишете глупости. Аз съм любител на тема направи си сам и не се отказвам лесно. Преди години имаше ТНТМ. Тези които сме 40 годишни помним тази организация. Нямаше компютри и интернет и се занимавахме с разни кръжоци. През далечните 80та и 81г. бях републикански и вицерепубликански по шлосеромонтьорство, та още от малък обичам да се занимавам с такива неща. Отказване няма. Продължаваме с експериментите. Днес махнах старата вода и сипах нова.При 16-17гр мощноста беше само 250W. С тази малка мощност загряваше много бавно. За няколко часа достигна 38гр и мощност 450W. Малко по малко вдига температурата и мощноста. Ще видим кога ще се насити водата. Както знаете три фактора определят мощноста на този нагревател-дължината на шпилката, растоянието между шпилка и тръба и електропроводимоста на водата, която при мен се мени и ми прави проблема. Сега ще видим до колко ще вдигне мощност. По нагревателя не съм правил промени-шпилка 17см-гофре DIN16.
emm:
Като гледам какви глупости се пишат, направо да се отчая човек.
Ами идеята е да се постигне нещо по човешко, по приемливо и ефективно.
И така, да минем на темата, анодният нагревател не трябва да работи на по висока температура от 60гр.
След тази температура нагревателя не е много ефективен. За да се вдигне КПД-то трябва да се използва тенджера под налягане!!!
Когато радиатора е под налягане, водата завира на по висока температура!!!!!
Но трябва да има малка въздушна възглавница, която да компенсира разширението на водата. Не бива да прекалявате с температурата. Налягането се покачва много и може да се пръсне радиатора. Аз съм стигал до 10атм. в тръба за скеле.
И така, дерзайте и не се мотайте..
Успех ;D
miromad:
А какъв би бил ефекта (и ефективността), ако радиатора се обезвъздуши, т.е. да се създаде вакуум (който разбира се не може да е абсолютен). В този случай водата би се изпарявала при по-ниска температура и така може би ще се повиши КПД-то на радиатора.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия