Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Разлагане на водата

Алтернатор... :)

<< < (3/3)

batplamen:
ownerbg,
най-краткото и бързо представяне.
Най-разпространени за леки фамилни автомобили от нисък клас са алтернатори с мощност 600-800 W. При оптималните работни обороти на изхода им има около 40 V.
За постигане на ток от порядъка на 300 А при същата мощност напрежението трябва да е 2-2.5 V.
Статорната намотка я подменяш /ти или твой приятел, който не е съвсем на Вие с електричеството/ с друга, която е с около 20 пъти по-малко навивки, но от максимално дебел проводник, който може да влезе в междината. Може и няколко проводника едновременно - в паралел.
Има разбира се и специфични моменти, но това е основното.

Характеристиката му ще е почти идентична с тази на ДВГ, и се предполага характеристиката на ННО клетката да е също почти идентична, но по-инертна. Това последното според мен е огромно предимство /до доказване на противното разбира се/.

ownerbg:
В моята кола алтернатора е 120-140 ампера. Защо да сменям това или онова ако един алтернатор от препратката, която съм постнал ми върши работа? Нищо, че струва 500$. Въпросът вече опира до една проста механика и 2-3 часа труд. Когато реша да продам колата, качвам оригиналният алтернатор и точка. Просто Ви питам дали едно такова 350А "животно" ми решава проблемите с тока необходим за клетка, напр. с 21 пластини? Дали един такъв алтернатор би натоварвал повече или по-малко двигателят от по-малък( като оригиналният 130-140А)? Това ми е проблемът!  :) Не става въпрос да спестя пари или нещо подобно, искам да стане като хората, независимо срещу какви пари. Не че ги имам много, но ще ги осигуря. Правя около 40-50000 кмна година и мисля, че ще изплатя една скъпа система доста бързо!? 

batplamen:
Големината на електрическия товар /мощност/ върху алтернатора се пренася правопропорционално като механичен товар /мощност или работа/ върху ДВГ.
Идеята бе, и е, параметърът напрежение да се калибрира технологично в алтернатора и да не се нуждае от контрол и управление, като в същият момент тока ще зависи от оборотите и също няма да се нуждае от контрол и управление. Разбира се ще се влияе върху тока, но основно от параметрите на ННО клетката - концентрация на електролита, площ /сумарна/ на плочите, разстояние между плочите.

За повдигането на товар на дадена височина се прилага сила и се извършва работа, като се изразходва мощност.
Ако товара е примерно 1 т., то той може да бъде повдигнат с различни по мощност кранове.
Ще се повдигне и от двутонен и от двадесеттонен кран. При единия ще има оптимално натоварване, при другия - двадесеттонния - не.
И двата крана обаче ще изразходят за самото вдигане еднаква мощност и ще извършат еднаква работа. Това за самото вдигане.

Многото ампери са оптимален или максимален ток през товара на алтернатора при сравнително постоянно напрежение върху товара - 13.6 до 14 V.
Мощността в случая е отправната точка и смисъла е от ДВГ да се снема повече мощност, когато работи на високи обороти /не когато автомобила се движи по-бързо/ и съответно развива по-голяма мощност. И всичко това БЕЗ външен контрол и управление, без обратна връзка.
Без връзка със съществуващото електрооборудване на автомобила като цяло и дори на ДВГ в частност.
Ако алтернатора е с изходна мощност 2 kW, при натоварването му със 100 W той ще натоварва ДВГ със тая мощност, а не със 2 kW.

ownerbg:
Благодаря! Не мога да кажа, че ми е ясно, но искам да попитам- готов ли си да се заемеш с едно такова начинание?  В тази връзка, какво е това устройство- http://store.alternatorparts.com/partno2240.aspx

mzk:
Не проследих темата до тук, но ми се струва, че коментарите ви са доста разнородни и нещо се губи общата логика. Ще се опитам да отговарям поетапно.

1. Дадените схеми в първия пост са опит да се реализира поредица от импулси, тривазен ток, изправен. Някакъв далечен опит да се симулира трифазната система на Боб Бойс, която е осъществена с три таймера. Не виждам смисъл да се вадят жици от алтернатора и да се прави такава система, защото честотата ще е пряко зависима от оборотите на алтернатора и т.н.

2. С големи токове се работи много по-трудно отколкото с големи напрежения. НЕ ПРАВЕТЕ клетките си за големи токове! Изложеното по-горе, за 2-2,5 волта на клетка, и пренавиването на алтернатор за 40А е напълно излишно и вредно занимание. Причините за това са, че при толкова ниско напрежение ще регулирате много по-лошо оптималното напрежение на клетката. Едно е да регулирате от 2 до 2,5 волта, друго от 20 до 25, нали?
Ефективността на последователно свързани клетки се регулира ЕДИНСТВЕНО И САМО чрез напрежението. Ако ви трябва по-малко консумация, по-малко газ - се задава по-ниско напрежение на клетката. Това лесно се осъществява с генератор на правоъгълни импулси и променлив Кзап за съответния режим на работа.

3. Коментарът на mi68 е правилен - ако някой някога иска да прави високоамперна електролиза с 2 пластини, най-добре е да изработи фарадеев генератор. Във форума има публикувана статия, в която е описан такъв метод на електролиза, при който КПД-то се повишава с около 20% (по памет) - много ниски напрежения и огромни токове. Електролитът се намира между статора и ротора. Начинанието според мен е времеемко и ненужно.

Навигация

[0] Списък на темите

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия