Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Други нагревателни устройства
Резонансен електрически отоплител на Питър Дейви
jhonjhon:
Въпросът е дали е повишил температурата в целия обем или само на повърхността. Може би трябва да сложи една бъркалка при измерването.
gimmy:
на линка
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=7006&postdays=0&postorder=asc&start=60 , при разглеждане на същата тема се цитира :
" Количество топлина (откъде идва топлината е друг въпрос) необходимо за загряване на какво да е се смята по следния начин:
Q = M.cp.(Tн - Тк)/3600, kWh
М - маса на материала, kg;
cp - специфичен топлинен капацитет на материала (за вода cp=4.186 kJ/kg.K), kJ/kg.K
Тн - начална температура на материала, С;
Тк - крайна температура на материала, С. "
Интересно ще бъде да чуем мнението на топлотехниците
FreeEnergy:
Аз много от тоци не разбирам и затова го приемете като въпрос, а не като мнение. Чудно ми е дали този нагревател на Питър Дейви не може да работи на 12 волта, като вместо да намираме резонанса на самия материал от който е направен, го пулсираме с машинката на Стан Мейер, с която разлага водата, за да намерим резонантната честота на едната камбанка.
Ако някой има знания по въпроса, моля изкажете мнение. Аз имам машинката, но не съм сигурен че няма да направя някоя глупост и да я изгоря или нещо такова. Освен това незнам как да я ползвам със всичките и копчета.
Сега като се замисля, то май ще направим електролиза по този начин, ама все пак...
aviv:
Да, от давна го мисля, но клетката ми се разтопи от големия ток и така и не го проверих.
mat:
От скоро посещавам този форум и току-що прочетох цялата тема за този тайнствен нагревател.
Освен него обаче забелязах и нещо друго много тайнствено. Очевидно е, че това устройство е фрее енерджи и би трябвало тази тема да е най-дискутираната, защото е много по-лесно да направиш тези камбани отколкото тестатика, но уви - тук се наблюдава някаква странна НЕактивност. Хора които са много заинтересовани изведнъж изчезват и не казват какво са постигнали. Други като teofilius правят някакви странни и нетипични изказвания за това как нямали интерес от това устройство... Много странно точно пък teofilius да няма интерес...
Предполагам, че доста от вас вече сте го направили и сигурно се греете фрее... И разбирам защо мълчите, така че не ви упреквам.
Защото то не е само греенето. На всеки му е ясно, че с няколко такива нагревателчета може да се спретне достатъчно добра фрее домашна топлоелектроцентрала. Както и да е.
И аз имам някои наблюдения и изводи направени от гледане на снимки и филмчета:
Първо, човека е обикновен музикант. Не е от категорията на Тесла, но е живял по неговото време - по времето на великите откриватели на фрее енергия. Това ме кара да си мисля, че машинката не е измама.
Второ, тук участва думата резонанс, а където има резонанс има и фрее.
Тайната на това устройство е в това, че то е съвсем елементарно. Няма електроника, няма сложни изчисления и формули. Направено е от обикновен музикант. Защо ние не можем да го направим? Да не би защото сме прекалено умни и търсим под вола теле?
Тази топка дето всички и се чудите - откъде мислите че е дошла? Ами човека е музикант. Да сте виждали някъде такива топки? Винаги съм се чудел защо на някои духови музикални инструменти отпред им слагат някакви странни топки. Сетихте ли се сега каква е тази топка? Има нещо общо с резонанса. Не ми е ясно но най-вероятно топката (сферата) се държи по-странно от гледна точка на резонанса отколкото камбаната. Музикантите да обяснят за какво служат тези топки. Мисля си, че две вградени една в друга сфери ще са нещо много интересно.
Дръжката за която се твърди, че е от електроизолационен материал, според мен си е съвсем метална.
Възниква въпроса - ако двете полусфери са добре закрепени към дръжката, откъде излиза въздухът който е попаднал между тях при потапянето във водата.
Човека не е разполагал с електроника (предполагам). Как е определял резонансната честота? На ухо? Много странно. Колкото и да е добър, на ухо не може да докара до резонанс. Сигурно има някакъв друг метод. Например добавяне на тежести които да променят резонанса. Това пилене (отнемане на материал) ми се струва странно - какво става когато изпилиш повече?
Формата (полусфера) е важна (според мен) защото при такава форма няма огъване на материала - той вибрира цялостно, а не единия му край да е неподвижен, а другия да се развява. Това ще рече, че с две успоредни ламарини няма как да стане. Хрумна ми като за начало на експериментите ми да започна с лъжици. Дори си мисля да захвана една лъжица на менгеме (за дръжката й) и да доближа до нея говорител на 50 херца и после да захващам лъжицата на различни места докато видя (усетя) някакво трептене (резонанс). Човека каза, че резонанса по-скоро се усещал. Би трябвало лъжицата да затрепти в даден момент. Не знам кога ще се захвана с всичко това, но го давам като идея за който иска да пробва. Ще ми се тази зима да се грея свободно. :)
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия