Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Други нагревателни устройства

Резонансен електрически отоплител на Питър Дейви

<< < (6/25) > >>

Петър:
Малко ще ви поохладя ентусиазма. От 3 седмици правя експерименти, засега без успех. Първо с два черпака, после с два звънеца. Настройката е изключително трудна. Един съвет за експериментиране - потърсете генератор 0-100 Hz .......

Тони:
 Петър, с налучкване е трудна работа и случайна. Всяко тяло трепти с определена честота,
когато му се подаде енергия със същата честота, двете честоти съвпадат и изпада в резонанс
 Трудното е как да се изчисли честотата на трептене на полусферата.

Some:
Браво Петър, все пак някой се е пробвал и ПРАВИ нещо, което си е напредък. Хареса ми идеята с черпаците  :) Все пак сподели какъв е разултата. Как правиш замерванията? За колко време загравяш даден обем вода, каква е консумацията?

kazanpip:
Момчета, с интерес прочетох отзивите ви по темата. Не знам на колко години сте , но когато бях студент си топлехме вода за кафе с бързоварчета, направени от завързани с конец две бръснарски ножчета. В единия край запоявахме проводници. Бяха разделени в двата им края с кибритени клечки. Захранването беше от мрежата. Водата завира много бързо.

Петър:
Имам за база един бързовар 1 кВ / 220 В. Меря през стар електромер, като отчитам по брояча, както и по оборотите на диска - 600 оборота = 1 кВч. Правих само два опита на 220 В. И при двата ми изключиха бушоните. Изобщо не залитайте по големи полусфери, като черпаци например или големи звънци. Повечето опити са ми на 45-50 В от електрожен. КПД на бързовара - 83-88%, а със полусферите в много широк диапазон от 75 до 100 и над 100%. По принцип с тях затоплянето на водата е по ефективно, но целта е да се получи голям КПД.
Затова решението според мен е един генератор 0-100 херца. С налучкване - трудна работа!!!!

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия