Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Вашите експерименти
Електролизер - експерименти
sheki:
Ами какво ще стане ако се направи електролизера(клетката) по метода на Питър Дейви, с няколко такива камбанки и се пускат импулсите с честота 50 херца , ако се постигне пак резонас на пластините няма да е нужно даже да се слагат никакви помпички .
mzk:
--- Цитат на: sheki в Юни 01, 2008, 10:16:53 pm ---Ами какво ще стане ако се направи електролизера(клетката) по метода на Питър Дейви, с няколко такива камбанки и се пускат импулсите с честота 50 херца , ако се постигне пак резонас на пластините няма да е нужно даже да се слагат никакви помпички .
--- Край на цитат ---
По принцип за по- лесно отделяне на мехурчетата се ползват множество методи- това, което съм виждал например е т.нар. "аератор" - пускат въздух между плочите. Може да се направи с помпичка за аквариум. Недостатък е отделянето на допълнителен въздух и в общи линии не може да се използва за ефективно замерване на ефективността на клетката.
Друг вариант е специалното покритие, което се образува по плочите и повишава процеса. Това не е точно определено- слоят по плочите се очаква да даде до 2 пъти по- голяма ефективност от тази по Фарадей, а дали е заради отделянето на мехърчтата или електрически спомага е отделен въпрос.
Има също така и дизайн на електролизери с продупчени плочи (кръгови пластини една над друга). Според мен това е неефективно.
Имаше по руските сайтове едно устройство, което цели да раздели бялата мъгла от горната част на клетката. Това обикновено се получава при повишено напрежение (т.е. загуби в кетката), където белият облак стои в горната част. Не съм му отделял много време, но веднъж го загребах в бурканче, разклатих го и наблюдавах белите мехурчета- въртят се във водата и по едно време просто изчезват. Подозирам, че целта на онзи сепаратор е да раздели газта от водата докато все още не е рекомбинирала. Този процес не ми е ясен и не мога да твърдя за точност, но това беше обяснението тогава. В действителност фините бели мехурчета н изглеждаше да се издигат нагоре, а си стояха във водата.
На другите методи няма да се спирам сега, защото не са по темата.
Шеки по принцип е прав, само че най- лесно е да се изправи с грец и да станат 100 херца. Зависи и за какъв резонанс говорим. Някъде четох/дочух, че честотата на електричеството по самите плочи сама по себе си действа стресиращо на мехурчетата и помага точно в този момент на електролизата.
Ще е интересно да се види точно за какво става въпрос при някава звукова история, но тук не мога да изказвам мнение.
По отношение на Питър Дейви- аз лично бих се захванал да си конструирам и да докажа ефективността на кавитационен отоплител, отколкото да се занимавам с Питър Дейви, въпреки голямата ефективност при него...
sheki:
клетката е подобна на един акумулатор за автомобил , не знам дали някой е чувал но когато един акумулатор се зарежда постоянно той започва да се сулфатизира по плочите му се образуват мехурчета които намалят капацитета му, в автомобила това сулфатизиране почти не се получава тъй като вибрациите на купето спомагат за отделянето и отстраняването на тези мехурчета, при електролизера отделянето е доста по интензивно но все пак и там въбрациите биха оказвали някакво влияние.
Bledoliki:
Напълно съм съгласен. Но мисля че формата на самата клетка също е много важна. Забележете в оргоновата клетка, дъното и капака имат овална форма.Яйцевидната форма е най-добра за вътрешна циркулация. Газовете и водните пари пораждат движение в центъра от където по напълно закономерен и естествен за един флуид начин електролита започва циркулация във възможно най-добрата възможна форма. По този начин най-добри резултати ще се постигат с тръби,защото колкото повече клетката е близо по форма до съде толкова по- леко ще е циркулирането на електролита в него.Това може да се определи и като един вид Геометричен резонанс.С повишаване капацитета на клетката скороста на газовете се увеличава увелича се скоростта и на електролита което пък ще спомага за още по голяма скорост на отделяне.
mzk:
--- Цитат на: Bledoliki в Юни 04, 2008, 11:33:59 am --- Напълно съм съгласен. Но мисля че формата на самата клетка също е много важна. Забележете в оргоновата клетка, дъното и капака имат овална форма.Яйцевидната форма е най-добра за вътрешна циркулация. Газовете и водните пари пораждат движение в центъра от където по напълно закономерен и естествен за един флуид начин електролита започва циркулация във възможно най-добрата възможна форма. По този начин най-добри резултати ще се постигат с тръби,защото колкото повече клетката е близо по форма до съде толкова по- леко ще е циркулирането на електролита в него.Това може да се определи и като един вид Геометричен резонанс.С повишаване капацитета на клетката скороста на газовете се увеличава увелича се скоростта и на електролита което пък ще спомага за още по голяма скорост на отделяне.
--- Край на цитат ---
В такъв случай коничният електролизер на проф. Канарев би бил най- подходящият. Потърси тук и в google за да видиш какви резултати е постигнал и с каква форма на електролизера.
Представи си конуси (от тези по улиците докато поставят маркировката), но неръждаеми и по- малки. В горната част са пробити за да изтича газта. Има "неутрални" конуси, както има неутрални плочи в стандартните електролизери.
Използвал е и прав ток, ако не се лъжа, но и честота- като е написал точно какви честоти в подробности.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия