Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Разлагане на водата
Електролизер на Stanley Mayer
Тони:
Коефицент полезно действие да го кръстиме коефицент на преобразуване. Примерът е елементарен. Волфрамов нагревател има КПД или както го прекръстихме коефицент на преобразуване КП 0,7. Термо-помпа /климатик/ има 3.5 КП. Или с 1квт енергия имаме 0.7квт
при кантала и 3.5квт при термопомпата. И пак си е валиден закона за запазване на енергията.
Съгласен съм няма перпетумобиле, но има источници на енергия които не познаваме. Идеята при един ел. генератор е да се преобразува механичната енергия в електрическа. Разглежданите тук различни устройства целят да преобразуват радиалната енергия в позната за нас.
mzk:
--- Цитат на: v_silianov в Юни 14, 2008, 10:21:17 am ---Защо постоянно се говори за КПД над 100% такова животно нема. Кпд-то е разликите от входната и изходната енергия. Не че съм разбирач, но това го знам.
--- Край на цитат ---
Защото може да има изходна енергия по- голяма от входната, при определени случаи.
Примерно една вятърна мелница има КПД по- голямо от единица, защото се хващаш, строиш я веднъж и после само я поддържаш. Вложеният труд от теб е минимален спрямо вложеният от вятъра.
Понеже човечеството и без това е изосталано в това отношение, сега тепърва различни откриватели използват методи за извличане на допълнителна ефективност.
v_silianov:
--- Цитат на: mzk в Юни 14, 2008, 12:00:42 pm ---
--- Цитат на: v_silianov в Юни 14, 2008, 10:21:17 am ---Защо постоянно се говори за КПД над 100% такова животно нема. Кпд-то е разликите от входната и изходната енергия. Не че съм разбирач, но това го знам.
--- Край на цитат ---
Защото може да има изходна енергия по- голяма от входната, при определени случаи.
Примерно една вятърна мелница има КПД по- голямо от единица, защото се хващаш, строиш я веднъж и после само я поддържаш. Вложеният труд от теб е минимален спрямо вложеният от вятъра.
Понеже човечеството и без това е изосталано в това отношение, сега тепърва различни откриватели използват методи за извличане на допълнителна ефективност.
--- Край на цитат ---
То това се отнася за всички енергопреобразуващи устройства , но това не ги прави с КПД по голямо от 100% , а просто при едни енергията е по евтина и екологична от други.
mzk:
Ами не съм сигурен в българската терминология.
КПД (Коефициент на Полезно Действие)
КНТ (КоефициеНт на Трансформация) (COP на английски).
Климатиците имат СОР (КНТ?) 4 например.
Не знам да има устройство, при което ЗЗЕ да е нарушен.
v_silianov:
--- Цитат на: mzk в Юни 14, 2008, 02:12:13 pm ---Ами не съм сигурен в българската терминология.
КПД (Коефициент на Полезно Действие)
КНТ (КоефициеНт на Трансформация) (COP на английски).
Климатиците имат СОР (КНТ?) 4 например.
Не знам да има устройство, при което ЗЗЕ да е нарушен.
--- Край на цитат ---
Ми това за климатиците пак не е така КПДто им е под 100% който каже противното е в грешка, това е търговски трик. Грешката идва от това че самият климатик ползва външната топлина на въздуха която не се взима в предвид, който въздух също има не малка енергия , там се ползва цикъл на Карно при който е валиден принципа на термодинамиката за енергиите че не може от нещо нищо. Поне аз така сам учил в МЕИ.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия