Справочници, схемотехника, теория > Трансформатори, силова, захранваща и стабилизаторна схемотехника
Лабораторен регулируем импулсен стабилизатор, автом. зарядно 0,7-30V/10mA-5A
seyfetin:
Реализирах схемата всичко тръгна нормално но имам един проблем с защитата. Ако може да ми обясните как да свържа ключа за да ми тръгне. Пробвах всякак но не стана. И трите пинове ли трябва да са на късо за да тръгне ( пиновете за ключа S). Като дам на късо средното и един от двата (горния или долния) леко светва диода ( червения) и напрежението почва да пада до 0!!! Ако може да ми помогнете много ще съм ви благодарен.
Kruger:
Следва да е като на картинката от прикачения файл, тази секция от схемата не ми остана време да я тествам...
EDM electronics:
--- Цитат на: seyfetin в Май 22, 2011, 08:58:07 pm ---Реализирах схемата всичко тръгна нормално но имам един проблем с защитата. Ако може да ми обясните как да свържа ключа за да ми тръгне. Пробвах всякак но не стана. И трите пинове ли трябва да са на късо за да тръгне ( пиновете за ключа S). Като дам на късо средното и един от двата (горния или долния) леко светва диода ( червения) и напрежението почва да пада до 0!!! Ако може да ми помогнете много ще съм ви благодарен.
--- Край на цитат ---
Да, колегата Kruger правилно е начертал външното свързване. Има малко несъответствие между платката и схемата, но това е така, защото схемата претърпя леко изменение с цел по-добра и стабилна работа. Впрочем, R3 на платката можеш да ползваш за R2, а самият R3 да го залепиш допълнително (хвърчащо) на платката. Така трита пина ще са отделни и няма да има нужда нищо да се укъсява, като ще се свърщат директно към ключа и светодиода, които са изведени на предния панел.
Но тази част на схемата служи само за изключване на заряда след достигане на някакъв минимален ток, т.е. след като акумулатора вече е зареден. Стабилизатора трябва да работи и без тази част на схемата. Тя няма връзка с токовата защита. Работата и настройката на токовата защита е обяснена подробно в началото на темата. Ако нещо не е наред или не работи, при всички случаи нещо си сгрешил. Прочети и разбери как работи схемата, тогава сам ще разбереш къде грешиш и как да го оправиш.
seyfetin:
Схемата работи много добре проблема беше само с защитата. Сега ще пробвам схемата начертана от колегата и ако има нещо ще споделя
dtmf:
--- Цитат на: altium в Май 07, 2011, 10:42:00 pm ---От известно време се каня да направя споменатият дигитален волт-ампермер с ATmega8 по този проект:
http://elfly.pl/multimetr/multimetr_en.htm - SMD version
http://elfly.pl/multimetr/multimetr_en_DIP.htm - PDIP version
Само че ще бъде пусната отделна тема за него в раздел измервания...
--- Край на цитат ---
Волт-ампермера е много добър, има електронно въвеждане на V ref и шунта което го прави даже и много точен. Може да измерва собственото си захранване, а в комбинация с импулсния стабилизатор тук ще се получи завършен уред. Измерването на отдадената енергия (капацитет на акумулатор) си е точно за зарядно устройство.
Получих няколко фабрични платки за него,а в момента чакам платки за комбинация с LM317 , за да е всичко на една платка.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия