Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Разлагане на водата
Кола на вода - обща теория, изчисления на дебитите на газовете
mzk:
Здрасти отново dokmar,
след предния ти пост, в който беше объркал грубо мерните единици за стехиметричното отношение на бензин/въздух, отново се изказваш леко странно. За енергийния еквивалент на горивото, ще ти кажа:
1 литър бензин = 3107 литра водород (без кислород) при атмосферни условия -> справка: http://www.rodchainam.com/images/main_1245953673/H2%20Fact%20Sheets.pdf
Това изречение не се разбира:
--- Цитат ---Ако е само водород,то тогава се смята количеството Н2 в бензина и необходимото му количество въздух, респ. О2, като количеството въздух грябва да се намали с това необходимо за изгарянето но въглерода. Но, знаейки, че във въздуха О2 е 21% и Н2 лесно се смята.
--- Край на цитат ---
И така, за да го покажа по твоя пример, ако колата ти харчи 6/100 (примерно за 1 час каране извънградско, 100 км), ще са ти необходими 6*3107=18642 литра водород.
Това е сравнение на енергии, съдържащи се в даден обем гориво.
Сега... Не можеш просто да вземеш даден елемент от периодичната таблица и да правиш бакалски сметки. За съжаление водородът под формата на молекула, може да съществува като пара или ортоводород. Всеки от тях има различна енергия (отношението е около 2 пъти според Боб Бойс). Освен това скоростта на горене на водорода е съвсем различна от тази на бензина и целия термодинамичен процес в двигателя се променя.
Освен това водородът може да гори в бедни смеси, т.е. от 4, до 94% (по памет за горната граница), а не като бензина - 14,7:1.
Това, за което си прав, обаче, е че за оксиводорода не е необходим въздух. можеш да отведеш газа във вакуумна камера и да го запалиш там, защото от водата произвеждаш и горивото и окислителя (водород и кислород). От там нататък може да се направят различни опити, като се промени газоразпределението на ДВГ (да работи на вакуум), без да използва въздух от средата, но според мен няма смисъл от такава гимнастика.
Ще те помоля подробно да разгледаш изписаните неща от форума, защото това са данни, трупани 5 години (към датата на този пост).
Smileface:
emm,
най-накрая ще можем да мислим за качество на полученият водород. Колкото и тъпо да звучи. Залагам на 9,5мм. отстояние според бай Илия. Казва че се познава от това как гърми при гасене на горелката. Малко ми остава и ще ви дам данни!
Снимките са пресни, парат не се барат!
koce93:
И така излиза, че за 1 минута ни е нужен 18642: 60= 310 л. водород. Ако се произвежда от електролизер това са 465 л. HHO. Електролизер с продукция 2 л. в мин. ще произведе 0.5 % от това количество.
Радeв:
А тъй, таз информация ми дойде точно, като ще си правя клетката. Точно за такава конфигурация на клетка си мислех.
Паралелна клетка ли е това? Мисля си че най-добре е да се управлява с понижаващ DC-DC преобразувател.
Имам 8 плочи 19,5х16,3мм,благодарение на MarioBros.
И аз се чудех за оптималното разстояние м/у плочите и гъстота на електролита. А и от какво да си изработя кутията за клетката. А си мисля и за заливане със смола. Искам да е разглобяема и лесна за почистване.
П.С. Браун газа е атомарен HHO а не молекулярен, в един патент от 84-та за HHO клетка го постика със волтова дъга пред дюзите. Освен това той гори със имплозия, доколкото знам автомобила който е карал на вода е бил със пипан разпределителен вал.
H и О молекулите със йонизатор мися че ще могат да се разделят на атоми.
Докато за стандартно двг според мен трябва не Браун газ а свръхефективна електролиза, поне 400-500% за да обезпечи загубите. /т.е. подхода на Маер, Джо и др./
mzk:
@Smileface,
Защо човече, защо правиш клетките с такова свързване? Пусни ги последователно, на по-високо напрежение! Доста добре изглежда кутията, която си направил. Провери за пробиви, даже пиши тук като я наливаш, да кажеш дали протича електролит от една клетка в друга. Ефективността ще дойде от броя клетки. Канарев така пише. Факт без обяснение.
@Radko,
Боб Бойс твърди, че получава едноатомен водород и кислород благодарение на енергията, която "влиза" в електролизера от околната среда (надлъжни електрически вълни). Проф. Канарев твърди, че атомен водород не може да има при температури под... 5000 градуса (ако не се лъжа), и че единствено можеш да го добиеш чрез плазмена електролиза.
@всички,
В книгите на бай Илия са дадени малко странни резултати за ефективността на електролизата. Проверете ги спрямо публикуваните клетки във форума, както и с калкулатора, и ще останете учудени.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия