Алтернативни енергоизточници > Трансформатор на Tesla
Дискусия за т-р на Тесла
gotiniq7:
Кратки еднополярни импулси, с няколко десетки хиляди ампера сила. За това е нужен качествен кондензатор. Първичната по-дебела, и с малко навивки 3-5 от медна тръба ф10 - ф 40
gotiniq7:
Някой има ли идея какъв трябва да е кондензатора? Купих 10 бр 1.5 nF/3 kV от този вид, подходящи ли са?
mi68:
Eдно от приложенията на теслов трансформатор е в хирургията(медицината). Попаднах на книга за електромедицинска апаратура и там се разглеждат апарати с искрище(за периода между двете световни войни). В книгата на кратко се описват и дават схеми на два вида искрища-темата с искрищата във форума не е дискотирана, а това е важен елемент. След това се разглеждат лампови теслови трансформатори.(развиват се след втората световна война). Разглеждат се предимства и недостатъци на двата типа трансформатори от гледна точка на хирургията. Тесловите т-ри с искрище имат затихващ характер и при ламповите т-ри да имитират тази характеристика включват мулти вибратори. Схемите на тесвови т-ри с противотактни лампи съм заимствал от тази литература.
Разряда на кондензатор е характер но, че токът зависи от външната верига т.е. на важи з-н на Ом за цялата верига. Прочетох,че лорд Келвин е открил ,че разряда на кондензатор е високочестотен и достига до 100мХц и има Формула. Положих усилия и не можах да намеря формулата. За това Тесла е гасил дъгата за получаване на еднополярни инпулси-защото при променлил ток средната стойност е 0 при незатихващи трептения. При затихваци трептения имаме диоден ефект и колкото по бръзо затихва толкова по добър ефект-както фотона с по-висока честота е по-енергетичен- и радио вълната пренася енергия. За получаване на затихващи трептения вълновото съпротивление на първичната намотка трябва да е по-малко от 1/30 ома т.е. капацитета да е голям.10 кондензатора по 1,5нФ прави 15нФ стойноста е добра трябва да се сметне индуктивността на първичната-има малко навивки но пък диаметъра е голям и индуктивноста се качва-броят на навивките трябва да е поне 3 и всичко е изчисление. Кото правило трябва да се гони максимален капацитет и изправяне с грец,за минимален самоиндукционен ток,за увеличаване на тока максимално напрежения. Конструктора трябва да усети баланса и да работи надежно устройството.
Dex:
--- Цитат на: gotiniq7 в Декември 19, 2009, 09:24:47 pm ---Някой има ли идея какъв трябва да е кондензатора? Купих 10 бр 1.5 nF/3 kV от този вид, подходящи ли са?
--- Край на цитат ---
Вчера завърших опитна постановка на лампов Тесла траф с 6П45С и точно такива руски кондери ползвах. Получи се нещо, което ме озадачи. При захранване на схемата с 360 волта тези кондери в трептящия кръг, взеха да се нагряват като котлони. Мисля, че не стават за високи честоти, но може и да греша. Някой да има подобни наблюдения?
ppankov:
Всички елементи във веригите на 6П45Ц греят, не съм сглобявал Теслов траф с нея, но знам от телевизорите, че е така.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия