Алтернативни енергоизточници > Трансформатор на Tesla
Дискусия за т-р на Тесла
mi68:
Хартиени кондензатори не трябва да се ползват заради големият тангенс бета(диелектрични загуби и получаване на микровълнова печка). Ползват се керамични ,стирофлексни и слюдени кондензатори.На картинката са керамични кондензатори и търсете високочестотни керамики. В справочник на радиолюбителя се дават граничните честоти на кондензаторите. В сайта на силистренските радиолюбители има копие.
mi68:
Искам да се извиня. Първата ми схема с лампи бе с-ма Колпиц и ми трябваха кондензатори 1-10 пФ/2-3кВ и реших да ползвар ширмован кабел. При работа напрактика се стопи. Реших да ползвам коаксялен кабел 75ома като диелектрика е дебел полиетилен но и той грееше.Не разполагам с тръбни кондензатори трансмитерен тип.Тогава реших да ползвам с-ма Хартлей,ползвам паразитните капацитети на лампата. Получиха се същите резултати без греещи кондензатори.
mi68:
В Тесла трансформатора текат три процеса едновременно7
-трансформиране на напрежението
-трансформиране на честотата
-трасформиране на мощността
трите параметри се увеличават и са взаимно свързани в триединство. Тава е достижимо само на искрищните трансформатори-те имат недостатък искрището е ненадежно. Замяна на искрището с електронна лампа работеща в клас С или Д се получават синосуидални инпулси в оптимален режим са правоъгълни но нямаме голямо усилване на честотата, е добре но тук недостатъците лъсват-малък аноден ток и малък капацитет анод катод, изкуственото увеличаване е в тесни граници заради ниската стойност на анодният ток от тук ниският коефициент на усилване на мощността.Замяната на лампата с транзистор има свой недостатъци. Най ми се вижда перспективно използване на тиристор или транзистори в тиристорно свързвани. Тиристорите са май-мощните полупроводникови прибори със сравнително добро бързодействие. Най-високата честота на искрището се движи в диапазона10000-50000 искри в секунда ако се направят някой ограничения до 2000 искри в секунда това отговаря на 2кХц мисля, че тиристорите могат да работят на този честотен диапазон. Напрежението се изправя от грец зарежда се кондензатор и се разрежда през тиристор с подходящ сигнал от генератор 2кХц може таймер 555.
GMG:
ЧНГ !
Драги ми mi68, позволи ми да вметна минимум
две неща, на които не съм съгласен: ;)
Ти мислиш, че:
Искрището е ненадеждно...
--- Цитат ---
--- Край на цитат ---
Тиристорите са най-мощните надеждни прибори...
--- Цитат ---
--- Край на цитат ---
Въпрос:
Знаеш ли, че има един полупроводник, наречен IGBT !
Извинявам се, но все пак в спора се ражда истината ! :)
EDM electronics:
--- Цитат на: mi68 в Януари 02, 2010, 10:17:09 pm --- Тиристорите са май-мощните полупроводникови прибори със сравнително добро бързодействие.
--- Край на цитат ---
Колко потенциални бариери трябва да преодолеят електроните за да преминат през тиристора, колко през биполярния транзистор и колко през МОСФЕТа?
С лампи никога не бих се захванал, макар че съм работил известно време и с тях. Трябва да вървим напред а не назад, 21 век е.
Ако говорим за мощности, аз бих заложил на тия елементи които разсейват най-малко такава при работа /особено при висока температура при 100гр., не при 25 гр. от даташийта/, предвид пада на напрежение на прехода/от това зависи разсейваната мощност, т.е. загубите, ниското КПД/, а при тиристора колко е?
За мен най-добрите електронни ключове са МОСФЕТ-ите. Има такива за перманентен ток от 200А, а импулсния е много по-голям. Най-бързи са, постига се най-добро dv/dt, стига човек да е в час как се управляват и как се защитават, защото иначе играчката излиза скъпо.
Има IGBT-та до 5 kV, работят обаче до 30 kHz, но има и друга техника да се направи така, че да издържа електронния ключ на високо напрежение. Иначе IGBT-та превъзхождат по мощност МОСФЕТ-ите, но пък са по-бавни.
Дай да видим схемата на управление на тиристора - най-вече запушването!
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия