Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Ендотермичен реактор GEET на Paul Pantone
Температура на въздуха при различни налягания?
mzk:
Вчера търсих информация за разширението на парата при различните температури, различните налягания и т.н.
Въпросът ми е как се изменя температурата на въздуха при компресирането му.
Т.е.- имам дизелов ДВГ 1600 кубика- всеки цилиндър по 400. При придвижване на буталото в ГМТ въздухът се сгъстява 28 пъти. (Всъщност не знам колко е джобчето на буталото и предкамерата като кубатура.)
Въпросът ми е свързан с факта, че при повишение на температурата, ако във всмукания въздух има пара- то тя ще увеличи обема си многократно, какво вече emm или venvel писаха.
Обсъждах въпроса с един пич от ФМИ и той ми спомена, че през втората световна война, американските бомбардировачи при излитане използвали директно впръскване на вода в цилиндрите, което увеличавало мощността много (за спестяване на гориво при излитането).
Друга идея, която ми предложи същия човек е поставянето на инжектор в ауспоха, който да пръска вода- при температура около 200 градуса на изходящите газове парата се разширява и буквално работи като реактивен (?) двигател.
Gogo55:
вода са впръсквали и немците и хамериканците,системата се казваше вм=ватер-метанол,метанола има октаново число 150 и с него карат състезателните автомобили.Руснаците също са напред в тази област,сипват вода в бензина и за да няма утаяване на водата доло в резервоара с бъркалки или инфазвук ги бъркат постоянно,така във карбуратора и цилиндрите освен бензина влиза и вода.Пак се иска обаче точно дозирано съотношение на вода към бензин за да се дигне кпд.наи добре става с инжекция може би.
Това е доста обширна тема, само моите оскъдни знаения са сигурно над стотина страници,а литература има в огромно количество.
trax:
mzk, със сигурност нямаш сгъстяване от 400 пъти в двигателя ;)
Дано не бъркам понятията, но имах 1.6TD na VW и там дават сгъстяване 23:1 и компресия около 30 бара (когато е нов).
Иначе ето една интересна статийка:
http://news.automedia.bg/read/2351.html
venvel:
Някой гледа ли филма за автомобилите задвижвани със сгъстен въздух - тук във форума има линк.http://www.vbox7.com/play:58a91849
И да каже накратко какъв е принципът, че хич не се оправям с англииския.
mzk:
И аз се съмнявам да е 400 пъти, но кварталния майстор веднъж така се изцепи, вика нали кубатурата ти е толкова и така... 8)
Иначе при мен е 23:1 по каталог, нямам представа точно кое и как измерват- компресия, сгъстяване и пр и пр.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия