Алтернативни енергоизточници > Други генератори на електрическа енергия

Най-евтината схема за получаване на свободна енергия?

<< < (4/5) > >>

ppankov:
Браво !!!
На прав път си колега Buoyancy,
до тук вече си представям схемата - соларен панел /да събира фотонната енергия/,
може би и буферна батерия с капацитета на панела /не е задължително/ и стабилизатор на
ток и напрежение. :)
Искам да проверя още две - три неща и ще представя принципна схема /не е кой знае колко сложна/, а с повече късмет до десетина дни и реплика по въпросната схема.
В интерес на истината, схемата за която говоря, се предлага готова, в порядъка на 28 - 38 лева, със безброй адпатери, за различните марки мобилни телефони.
Е, аз искам да си събера една такава схемичка и сам да си я вкарам в режим на работа,
с оглед на това да може да се свалят параметри от нея :)
Поздрави

ppankov:
В продължение на гореказаното, ще се опитам графично да предам функцията на процеса на соларната батерия, със сигурност много от вас знаят теорията, просто искам да е по ясно за по широката аудитория.

На графиката:
Фотоволтаика е изграден сандвич от два типа силициеви подложки, N-тип (негативен) и P-тип (позитивен).
При излагане на слънчева светлина, фотоните попадат върху N и P подложката, във N се възбуждат достатъчно количество електрони, които да се отправят към P подложката през металните контакти и товара.

Съответно, насоченото движение на електроните, създава електрически ток, а потенциалната разлика между подложките - напрежение.

Генерално, кристалните подложки биват два вида - монокристални и поликристални.
Масова практика е да се ползват поликристални подложки, с оглед на ефективността на
фотоволтаика.

И най после открих символа за фотоволтаична батерия :)

Използвани материали от :
http://www.explorepvsolar.com/ElectricityforPV/index5.html

teofilius:
Освен металните(алуминиеви) подложки(лепенки) върху N слоя , в някои случаи се използва  електропроводим прозрачен лак и доколкото си спомням е свърх-тънък слой(филм) сребро. И може би тук емястото да питам, някой дали има идея как може да си направя или набавя електропроводим прорачен лак?

ppankov:
teofilus,
ако намеря някъде такъв лак ще ти взема, и на мен ми трябва за Кирлианов адаптер.

Колега  Buoyancy,
ето какво си представям - схемата по долу.
Фотоволтаик пет вата, гледах го някъде по сайтовете с хоби китове,
параметрите на R1, L1, D1 се подбират по методиката от прозводителя,
предоставена в pdf-a.
Батерията G1 е сложена условно, за буфер, може и без нея, ако не се ползва, може и без D2, на който
не съм сигурен дали му е там мястото :) и се подбира според батерията която ще се зарежда.

Накратко - PV1 като се постави на слънчева светлина и започне да генерира електричество, интегралната схема ще влезе в режим на заряд, определен от L1 и R1,
ценера D1 определя референтната стойност на заряд на батерията G1, на която при достигане на максимален заряд, ще се повдигне потенциала на плюса й, като същия потенциал ще позапушва D1 и интегралния стабилизатор през извода си SENSE ще спре процеса на заряд, кондензатора C1 е филтърен.
При свързване на на втора батерия на mini-usb порта, заедно с консуматор,
ще започне да консумира ток от G1, като максималната референтна стойност трябва да зависи от D2, а и се предполага, че батерията в консуматора ще е с по малък капацитет
от 1500mAh.

Изхода го проектирах за mini-usb женски, защото повечето ми джаджи се зареждат
през такъв конектор.
Само, моля да си кажете мнението, дали мястото на D2  е там.

GMG:
    Здравей rebel !
 Този D1, не е ценер, а
трябва да е бързодействащ Шотки-диод !
D2, също трябва да е бърз...
Схемата тествана ли е, или следва да е ?

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия