Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Разлагане на водата
4 пъти по-ефективна електролиза на води богати на уреа
Радико:
Ми със известно приближение "ако допуснем, че съпротивлението на електродите е нула то тока ще е малко по голям от един ампер нека го пресилим и го приемем за 2 ампера, колко ампера ще е на всеки квадратен сантиметър?
П.П. Жокер, няма да са нито ампери нито милиампери.
zapadug:
:D 2A/(100cm*100cm)->А/cm2
Някои още ако може да каже какъв ще е тока.
Доста ми е важно.
Конструктивно все още не съм се интересувал. Съвсем отскоро и отгоре поглеждам за електролиза.
Само общият ток.
juliang:
Човече ... имаш една крушка 200 вата, захранена на 200 волта.
Колко ще е тока във веригата, ако е захранена с 0.5 квадрата кабел? А с 10 квадрата кабел? Един и същ! Ограничението ти идва от резистора (ако наистина съпротивлението на клетката ти е 0.1 ома то то е пренебрежимо малко спрямо това на резистора). Ако ще да дадеш двете плочи на клетката на късо - тока пак ще е толкова.
Така че във веригата ще тече около 0.8 ампера ток. Ако плочите са абсолютно успоредни и абсолютно равни, тия 0.8 ампера ще се разпределят на 10 000 кв. см площ, демек плътността на тока ще ти е 0.00008 А/кв.см.
Но както казаха колегите по-горе, падът на напрежението между плочите ще ти е много малък. От тия 5 волта 1/40 ще е пада между плочите и 39/40 ще е падът в резистора. 1/40 от 5 волта е ... 0.125 волта. Не знам дали ще излезе и едно балонче газ при толкова малко напрежение...
Bat_Vanko:
Електролизната клетка може да се замести с нелинейно съпротивление, което има специфична волт-амперна характеристика (ВАХ). Това означава, че при определено напрежение подадено на електродите ще протече точно определен ток. Формата на тази ВАХ може да се изведе само опитно, никой от колегите не може да каже теоретично каква е. Това се дължи на многото фактори които влияят на процеса. Конкретно освен от напрежението тя ще зависи от: площта на електродите; техният материал; разстоянието между тях; състава, концентрацията и температурата на електролита и др. Без да съм експерт в областта мисля че и фактора разбъркване на електролита ще оказва влияние като се намалява екранирането на плочите от отделените балончета газ.
Конкретно в случая на паралелно свързване на две или повече клетки няма да има никаква разлика, независимо че измереното съпротивлението пада на 0.05 ома, не забравяйте нелинейната ВАХ. Причината тука е ограничителното съпротивление. По-добри резултати биха се получили при последователно свързване на няколко (3 - 4 бр) клетки и намаляване на ограничителното съпротивление. Ако в случая има точно заснета ВАХ на клетката може с голяма точност да се определи какво трябва да бъде ограничителното съпротивление за да не се натоварва източника над допустимото.
Успех!
fantom4e:
--- Цитат на: Bat_Vanko в Януари 15, 2016, 10:26:47 am ---Електролизната клетка може да се замести с нелинейно съпротивление, което има специфична волт-амперна характеристика (ВАХ).
--- Край на цитат ---
На клетката или на съпротивлението според теб не може да се изведе теоретично формула?
Правил съм ВАХ.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия