Алтернативни енергоизточници > MEG, INKOMP, комутатори на магнитни потоци, магнитни усилватели
INKOMP (Комутатор на магнитни потоци) - ИЗМАМА
getca:
Здрасти, здрасти...
Доста опитен материал се натрупа напоследък, а ?... ;) Такаа, какво ми прави впечатление от раз...полюсните площи на ПМ и сърцевините, и греенето на изходната намотка.
Полюсната площ е важна за получаване на съответната стойност на магнитната индукция в сърцевината. Неодимовите ПМ имат Br=1Т-1.4Т и при някакво съотношение на площите може да се влезе в насищане на основната сърцевина, което пък ще доведе до огромни загуби и нулев ефект. Също така е важна и индукцията, която понася основната сърцевина без да се насити. Тези неща се знаят, но аз да си кажа, де... ;D
Сега относно греенето на изхода мога да кажа, че при мен беше същото на 30кХц. Принципно греенето е признак на загуби. Доста време ми трябваше да открия причината, която се оказа нискоомен товар, голям ток и насищане на ферита. Индуцираното напрежение беше около 700-800в, а аз го товаря с 12в лампа на 1-2а ток, хе-хе... Тогава му сложих искрището и заспа, просто съгласуване трябва. Резонансът е капризен към товара и затова се отказах от него на изхода. Ако всичко е нормално не трябва да грее, може леко да топли. Виж сърцевината на комутатора си грее доста, но при насищане е неизбежно това. Хубавото е, че разсейва топлината и посредством основната сърцевина, нещо като радиатор става, рииш ли... ;D Та, идеята ми е да видиш на празен ход какво излиза на изхода като за целта вържеш Гретц и някакъв кондер за филтър на 500-600в. След това вече може да мислим как да го натоварим правилно, напр. имитация на нелинеен товар на изхода. Има едни елементи, т.н. варистори с нелинейна зависимост на съпротивлението от напрежението, може да влязат в работа.
Е, засега толкова, ще умувам пак върху твоите резултати, дерзай... ;)
varvarin:
Изглежда съм пропуснал да гледам последното видео на Валери. Направи ми впечатление осцилограмата на тока - INKOMP_LAST.jpg. Интересно е кое кара тока да спада преди входното напрежение ? Дали все пак тока през управляващата намотка не се явява заряден за кондензатор? Някакви идеи по въпроса?
Savana:
Предлагам да намерим всички други места освен темата тук, в които е писано от самият изобретател: http://mazeto.net/index.php?topic=191.msg2947#msg2947
Аз намерих това:
http://www.skif.biz/index.php?name=Forums&file=viewtopic&p=67155#67155 - писал е до страница 15
http://www.jivdom.info/forum/index.php?showtopic=471&view=findpost&p=2751 - общо 4 мнения:
--- Цитат ---Разликата между останалите МЕГ-ове и това, което показвам, се състои във факта, че показаното устройство е с автономен преобразовател на постоянното магнитно поле, което е в минимална зависимост от възникващото противо-е.д.с., тъй като магнитните импулси се "изстрелват" в тороид.
Разбира се, конструкцията на преобразувателя, показана на рекламната рисунка (онова, което се вижда в средата!) не е съвсем точно копие на реалната. Но онагледява принципа. И още. Намотките, които се виждат, се оразмеряват така, че индуктивността им да бъде сведена до минимум. Т.е., работи се в режим много близък до режим "насищане". В най-горния край на хистерезисната крива.
За изучаване на метода на управление е хубаво да се използва електромагнит, тъй като позволява настройки на системата, което все пак си е доста важно.
И още. Давам примерна конструкция на трансформатор с добавен магнитен поток. Разбира се - принципна.
Това са едни от работните варианти от преди два-три месеца, но те работят.
Е, трябва да се изчислят.
--- Край на цитат ---
--- Цитат ---Подобно нещо, като това което описваш, съм видял в сайта на Ж.Ноден, като прелюдия към темата за МЕГ. Но не съм съвсем сигурен. В нашия случай просто имаме добавяне на допълнителен магнитен поток под формата на импулси, във фаза с входящото напрежение към първичната така, че в съответния клон на тороидалния трансформатор посоката им да съвпадне. Т.е. налице е сумирането на ТРИ магнитни потока:
1) Магнитния поток от първичната;
2) Този от управляващите намотки и
3) Преобразувания в импулсен от постоянния магнит,
като потоците 2 и 3 са равни.
Преобразуването става посредством периодичното отваряне на шунта чрез включването на управляващите така, че те, заедно с постоянния магнит, да се явят паралелно свързани, т.е. полюсите съвпадат, тъй като само тогава може да има и сумиране!
Или, като резултат, ние получаваме една "магнитна пушка", ако е удачно това сравнение, която "изстрелва " на порции магнитния поток към тороидален трансформатор.
Ако има нещо неясно, моля, питайте
--- Край на цитат ---
--- Цитат ---Отговарям, доколкото мога.
1) Ламелите са внос от Турция, а колко струват - не зная. Силициевата ламарина се продава на цена около 7 лв/кг, мисля, че по цени на едро;
2) Бобинажен проводник се произвежда в Севлиево, а ако си от София или наблизо, знам, че по "Козлодуй" има представителни складове на различните фирми-производителки на проводници;
3) За навиването... Виж, това е проблем. Би могъл и сам да го направиш това нещо, но щом нямаш опит - не се опитвай.
И последно, но най-важно! Няма да успееш да го направиш в цех "Домашен майстор". Не става. Както споменах някъде, аз за мене си не успях да направя, та за продаване ли? Един вариант, например около 10 КВт би тежал някъде около 50 кг!! Четири магнита струват около 400 лв, а за проводника - дреболия. Значи само за материалите се връзват някъде около 1000 - 1500 лв. А ако първият е несполучлив? И то със сигурност ще е така?!
Да не говорим за замерванията и настройките, които е абсурдно да се извършат с подръчни средства. А техническите характеристики на материалите, с които ще го правиш? От къде ще ги вземеш? Как ще ги направиш разчетите? И въобще... все едно да си сглобиш компютър по "Самоучител на ....". Дори и да имаш готов, работещ модел при теб, пак няма да успееш да изкопираш нищо. Ще изглежда да е същото, но... няма да работи. Или ще работи като прост трансформатор с предварително подмагнитване.
Мога да отговоря на всеки въпрос зададен по същество, но моля, не ме питайте от къде да си купите жица.
--- Край на цитат ---
--- Цитат ---Знаете ли, ако е имало нещо, което да ме е карало да се съмнявам в коректността на постановката, това е посочената честота на комутация - 20 кХц и нагоре!
Знаем, че ел.енергията, която можем да получим от един постоянен магнит е функция от честотата на комутация на магнитното поле, а така също и от дълбочината на модулацията на това поле. Това, че честотата на комутация е 25 кХц нищо не означава. Ако няма модулация - резултата е нулев. Т.е. не е изпълнено условието на Фарадей!
Или, с други думи, ако комутаторът позволява мигновенното "изстрелване" на магнитният поток на постоянния магнит, то времето за неговото "затваряне" може да бъде стотици(!!) пъти по-голямо! И ако ние "упорстваме" с честота, която е по-висока от тази на "затварянето", само след няколко периода ще получим един обиковен трансформатор с намагнитена сърцевина. Тази честота, за голямо съжаление, е много ниска - някъде до около десетина херца!
--- Край на цитат ---
Мисля, че той се съмнява в коректноста на МЕГ. Много харесах и патентите публикувани в "Жив Дом".
http://www.pchelar-probvaisambg.com/statia115_57_spisak.htm топловалцована електротехническа стомана
Savana:
Цитат на Валери Иванов:
--- Цитат ---Здравeйте!
....Mного важно уточнение. Тези модули, изградени на базата на ИНКОМП, не са предназначени за кражба на ток от мрежата на енергоразпределителните дружества. Дори и понятие си нямам как би могло да стане това. Тези модули са елемент от системи за производство на електроенергия - ВЕЦ, фотоволтаици, ветрогенератори, химически ИЕЕ, както и др.п. Просто няма как да стане "кражбата". Разбирам, че на много хора им се иска страшно много това да е някаква "патица", предназначена за привличане на наивници. Но просто не е така. А колкото до това, че някой НЕ РАЗБИРА какво всъщност става... проблема си е строго индивидуален :))
.... не съм длъжен да доказвам каквото и да е било на който и да било форумен анонимник. В момента подготвям за публикация материал, който ще даде теоретичната обосновка и описание на всички тези процеси, които протичат. Естествено, всичко това подкрепено с резултати от повторяеми експерименти!
Чудеса няма и не се предвиждат.
И като допълнение на всичко написано до ден-днешен ат мен, държа да обясня на всеки мнителен опонент, че аз не се нуждая от някакви средства за провеждане на експерименти. Не търся хора с пари, "рибки", както някои си мислят. Етапът "Експеримент" е минал етап. Той е история. Около мен има изграден сериозен екип от добре подготвени хора, с осигурен и достатъчен за изпълнение на поставените цели ресурс.
Единствената цел на написаното някъде от мен е била да кажа на хората, че "има и друг живот"; че дяволът не е толкова чер, колкото ни го описват; че трябва да вярваме в чисто човешките си възможности; че има хора, които вече живеят и мислят с категориите на бъдещето, което за някои е все още фантастика и недостижима мечта.
Скептикът, обаче, също е нужен, за да има завършеност.
--- Край на цитат ---
Аз, Савана, днес получих писмо от Г-н Валери Иванов на своята лична поща в abv.bg.
Аз си позволих да му пиша, в връзка с желанието на един познат да внедри системата му в някакъв проект в област Монтана. Този човек впоследствие, се поуплаши и така ме обвини почти че ИНКОМП е система с специална, но неподходяща за захранване от източник различен от електрическата мрежа. Нещо което не е вярно и което специално е подчертано в сайта на ИНКОМП че е възможно захранване от всякакви източници, дори и акумулатори и слънчеви батерии и прочее.
Аз пратих на кандидата отговор, в който го помолих повече да не ме кара да отнемам времето на Г-н Иванов с неща които той кандидата сериозно не е замислил. Освен това пратих писмо на Г-н Иванов в което го уведомих че съжалявам за причиненото неудобство а именно да го занимавам с хора които разсейват с мними предложения.
Г-н Валери Иванов бе така добър да ми отговори незабавно. Аз просто публикувах текста на пиcмото - отговор на Г-н Валери Иванов до мен, в връзка с извинителното ми писмо поради действията на господина или госпoжата които ме подведоха.
Надявам се че това обяснение е достаъчно да се разбере в форума че съм публикувал отговор на изобретателя Валери Иванов до мен получен последните 24 часа в връзка с некоректна ситуация.
Да! ще има книга за ИНКОМП. това е истина!
Простете и неграмотноста ми. толкова мога токова правя. Важното е че съм казал самата истина. Здраве и живот да е Г-н Иванов ще напише хубава малка книга за неговото ГОЛЯМО! откритие и то скоро:)))
послеслов: Има нещо което не ми дава мира - технологията т р я б в а да се запази в тайна. И още, изобретението т р я б в а да работи най вече за България.Това са според мен генерални въпроси. Изминаха десетки години от изобретяването на лазера и още повече от създаването на атомната бомба. разликата между тях и ИНКОМП е че технологията дава възможност за пресъздаване почти !!! в домашни условия и е вече на етап в който не се нуждае от супер лаборатории.
Нещо повече т р я б в а да има п о л и т и ч е с к а воля за отстояването на тези два основни пункта плюс да не се спъва развитието на ИНКОМП. Изобретателят е в цветущ разсъдък , с голям творчески потенциал. да не говорим за това че е съвсем открит и достъпен човек. Аз лично не съм се запознавал с него но мисля че не съм сгрешил в преценката си. ИНКОМП има перспектива трябва тази перспектива да се оползотвори в пряк и преносен смисъл. Дано ние тук, да съумеем да помогнем съдействаме или поне не попречим в позитивното развитие на епохата която предизвестява ИНКОМП.
Уважаеми съфорумци, искам да съобщя че : вероятноста ИНКОМП да е просто някакъв грозен социален експеримент е практически равна на нула.
Искам да добавя за всички като мен припрени и настоятелни, Г-н Валери Иванов уведомява мен -Савана за втори и последен път че ще идаде книга за ИНКОМП тази есен или най късно пролетта на 2011.Книгата ще съдържа прости повторяеми и осмислящи идеята ИНКОМП експерименти.
Така че събирайте си пари за да НЕ ОСТАНЕТЕ НА СУХО:)))
Интересна статия на Дмитри Мотовилов от преди 30 години Там има нещо подобно като ИНКОМР
http://ufo.otche.ru/pub-motovilov.htm
Нова корекция За сега книга няма да има а само статия в научно списание кога и къде не знам но статия с академичен стил и форма за авангардната технология ИНКОМР ще има. Нека да почакаме четейки Мотовилов:)))
Savana:
Уважаеми Varavarin. предлагам на твоето внимание а и на вниманието на останалите тук желаещи да се позамислят върху това възможен ли е ИНКОМП и как работи такава магнитна система един съвсем нов патент от Съединените Щати (2009) на някой си Ted Annis & J. Patrick Eberly
Ето HTML формата на текстовата част (за по лесно онези които не знаят английски да си го преведат с някой автоматичен преводач): http://www.faqs.org/patents/app/20090096219
Ето и сайта, в който е пълният патент с чертежите в PDF формат: http://www.freepatentsonline.com/y2009/0096219.html
Искам да отбележа, че екипа с шеф този Гифърд изрично е казал, че в предисторията на патента влиза и изобретението на Валери Иванов, което му прави голяма чест.
https://tspace.library.utoronto.ca/bitstream/1807/17754/1/Dolan_Dale_SL_200906_PhD_Thesis.pdf - Ето още едно патентче намерих и други, ама нека видим каква ще е реакцията на многоуважаемото ни общество та ако се види съпричастност може и да ги пусна.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия