Алтернативни енергоизточници > MEG, INKOMP, комутатори на магнитни потоци, магнитни усилватели

INKOMP (Комутатор на магнитни потоци) - ИЗМАМА

<< < (22/39) > >>

getca:
Здравейте, Честита Коледа,

Прикачвам интересно видео с тестове на различни сърцевини и намотки с еднополярни импулси. Текстът е на англииски език, но мисля, че няма нужда от превод.
Още едно видео с експериментален ПМ подмагнитен траф.

Източник http://www.overunity.com/index.php?topic=4300.105

nali2001:
Hello and sorry for writing in English,
From what I understand Valery has posted some comments on this forum?
What did he say, and is there any update on the technology?

Thanks!
Steven

From Administrators: you must write in english and never use translator. We speak english normally.

varvarin:
Здравейте,
Честита нова година на всички!

Малко опити от новата година. Първо - Ш-образен шунт - режим на работа еднопосочно шунтиране (шунта който съм постнал по преди) с резонанс само на входа и резонанс и на двете места (входа и изхода). Когато резонанса е само на входа изходната осцилограма не се променя много т.е. не се получава желаното разтегляне (50HzResIn001.jpg). Когато и на двете места има резонанс изхода се поучава синусоидален (50Hz_ResIn_ResOut001.jpg). И на двете грами горе е входното напрежение долу изходното. Реших отново да поразгледам В-Н кривите на шунтовете и сърцевините които ползвам, четейки постовете по горе. Установих че Ш-образната има малко по широка крива (тя е от стар траф). Затова ще напиша някои неща за П-образния шунт който мисля че е с по добри характеристики. Първо неговата крива - (B-H_PShunt_No_Load.jpg). Интересно е какво прави товара с кривата - разширява я - ето как (B-H_PShunt_Load.jpg). Тези две криви са снети когато шунта е вън от основния магнитопровод без влиянието на постоянния магнит, като обикновен трансформатор. Товара е лампа 12в 15вт. Ако обърнете внимание вследствие на товара сърцевината излиза леко от насищане (атенюаторите на осцилоскопа са в едно и също положение и в двата случая). Това е съпроводено и с намаляване на консумацията от захранването до определен товар (докато излезе от насищане). Сега да видим какво е влиянието на постоянния магнит - той просто смачква кривата отгоре и отдолу (B-H_PShunt_With_PM.jpg). Това е снето когато шунта е сложен в основния магнитопровод с магнита без да има товар на изхода при променлив ток през едната намотка. Както се вижда площта на кривата не се увеличава, което според мен означава че разхождането на потока не консумира енергия (в идеалния случай). Както знаем енергийните разходи са пропорционални на площта на кривата. Така изглеждат и нещата на ватметъра - консумацията много не се променя. Сега включваме резонансния кондензатор на изхода и ето какво става - B-H_PShunt_With_PM_and_Outres.jpg. Като добавим и товар паралелно на кръга - B-H_PShunt_With_PM_and_Outres_and_Load.jpg. Вижда се че резонанса и товара имат един и същ ефект - консумират енергия. Само товара има същия резултат но в много по малка степен тъй като при мен изходното напрежение е доста ниско без резонанс. Не знам дали загубите от резонанс не се дължат на не добре оразмерена намотка, като поработи малко намотката се стопля доста и без товар. Фазовата разлика между входно и изходно напрежение е 90 градуса (изходното изостава естествено) - 50HzUinUout001.jpg - това е при резонанс на изхода и тиристор на входа без резонанс. По красивата синусоида е изходната а тази орязаната идва откъм Козлодуй :) Пробвах със П-шунта двутактен  режим в смисъл такъв - шунтиращия поток единия път е в едната посока другия път в другата. Идеята е сърцевината на шунта да работи и в двете страни на кривата. Направих така че единия полупериод да минава през едната намотка а другия през другата. Тук трябва да се спазят краищата така че посоката на полето от намотката винаги да е срещу магнита. Така на всеки полупериод имаме отклоняване на потока а сърцевината на шунта работи и в двете посоки. Не знам дали ми се струва но мисля че този режим е по оптимален. Успях да получа 115в на изхода при товар 2 лампи 220в 15вт и резонанс в изхода настроен на 100 херца при доста по ниска консумация на входа спрямо предишни опити. Ето как изглежда осцилограмата - 100Hz_Outres_Dual_Shot002.jpg - горе напрежението в изхода, долу тока на входа. Много е важно двата тиристора да работят съвсем симетрично иначе ефекта се губи и консумацията скача. Със сегашния начин на управление не мога да скъся повече импулса - тиристорите се запушват. За тази цел е по уместно да се използва симистор май. Има ли някой идея как може да се направи просто управление на симистор (или тиристор) освен с МАА436 ?
От всички тези опити ми се струва че причина за неуспеха като цяло са сеченията на намотките. Тъй като импулсния ток е твърде голям проводниците трябва да са оразмерени за него. Освен това резонанса на изхода също предизвиква загуби в намотката. Опитвах със серийно свързан товар но тогава напрежението е още по ниско. Със тази постановка обаче няма много място за увеличаване сечението на намотката. Мисля по въпроса за увеличаване на размерите... Засега това поздрави на всички !

getca:
ЗДрасти колега varvarin и за много години,

Поздравления за труда и упоритостта !.. Не казваш  нищо за сеченията на сърцевините (основна, на комутатора, полюсна площ на ПМ). Мисля, че си адски близо до успех, затова(с риск да стана досаден) ще ти напомня пак основните неща от конструкцията на ИНКОМП, систематизирани от постовете на изобретателя...

- Изходен ток, 2.5-3 пъти по-малък от входния;
  - Сечение на комутатора, 2 пъти по-голямо от основното;
  - Полюсна площ на ПМ(неодимови), 3-4 пъти по-голяма от основното сечение;
  - Свързване на управляващите намотки НК-НК при еднопосочно навиване за да има индукция от връщане на ПМ потока през комутатора;
  - Резонанс на входа(еднопосочен предполагам, минус полувълната е шунтирана с диод), като дозареждането на кондензатора започва точно около максимума на входния синус;
  - Мостов изправител с филтър на изхода.

и най-важните условия за правилна работа на чудото...

- Uизх~0 при махане на ПМ;
  - Спадане на входния ток няколко пъти при поставяне на ПМ.

Поздрави...

ПП...Що не пуснеш отделна тема за репликация на ИНКОМП, инфото ще бъде по-систематизирано и читаемо според мен... ;)

varvarin:
Здравей getca,

Снимка на постановката имаше из по ранните постове ето и параметри - Основния магнитопровод е Е образен като едното рамо съм отрязал за да сложа шунта. Страничните рамена имат сечение 4 кв. см а средното 8 - там слагам магнита. На останалото рамо е навита изходната намотка 900 нав от 0.55 мм. Шунта е П - образен, ламелите са Г-образни. Сечението на шунта разглеждано като траф е 2 кв. см но потока на магнита минава и през двете рамена така че общо е 4 кв. см. Той има 2х150 нав. от 1мм. Тук малко куца - мога да намаля сечението на основния като махна ламели. Ш-образния шунт е с по голямо сечение. Площта на магнита е 7 кв. см. Пробвал съм и с 10 но няма съществен ефект - общо взето има един оптимален момент за конкретната конструкция който го установявам опитно. Относно другите параметри има някои противоречиви неща които ми е трудно все още да установя. Изходния ми ток е по малък доста - лампи 220в 15вт тока който консумират при пълна мощност е около 0.07А. Обаче изходния резонанс променя нещата. Неговия ток макар и реактивен променя чувствително работата на уреда. Не мога да си обясня какво точно се има предвид изходния ток да е по малък от входния - това условие се изпълнява при всеки повишаващ трансформатор. Може би се има предвид резонансния ток? Имам много загуби в изходната намотка - тя направо започва да пари след 15 минути работа. Резонансния ток има ефективна стойност около 1А при напрежение 150 волта. По мои груби сметки там се губят около 10 вата - намотката е 10.5 ома. Няма как да увелича сечението защото няма да се съберат навивките. Захранвах устройството с импулсен генератор с мосфети - при по високи честоти около 150 херца греенето намалява а напрежението на изхода понараства до към 170 волта при долу горе същата входна мощност. Тук влияние оказва Q фактора на кръга мисля. Така че ако на изхода ще има резонанс намотката трябва да се оразмери съобразно този фактор и товара май. Относно резонанса на входа - ако режима е шунтиране на изхода има двойна честота, но импулсите си остават къси, ако е сумиране се получава разтегляне на изходния импулс, защото имаме и директно индуктиране от шунтовата намотка. В момента работя със шунтиране така че без магнит на изхода няма никой. В режим на сумиране това няма как да стане според мен. Има едно интересно нещо с П-образния шунт. Ако се управлява само едната намотка върши същата работа, но тогава трябва посоката на полето на намотката да е срещу магнита. В противен случай не се получава кръгов поток поне при моята конструкция (а би трябвало мисля). Също така ми се струва че причина за това е съотношението на магнитната силова линия на основния към шунта трябва да е по голямо -в смисъл шунта да е с по къса а основния с по дълга и тогава би трябвало да работи независимо как е включена намотката. При мен тази разлика е сравнително малка и това предстои да се експериментира. Слагането на магнита намалява входния ток в режим на шунтиране - в режим на сумиране нещата не стоят съвсем така. Общо взето нещата в режим на шунтиране съвпадат донякъде с обясненията на Валери но има някои много остри противоречия. Едно от тях и което хич не мога да разбера е факта че ако това на демонстрацията което е напрежение е пада върху диода (а то е логично да е така), то тогава площадката е с напрежение 0,7-0,9в т.е. колкото е пада на напрежение в права посока на диода или тиристора. Откъдето веднага следва че след диода (тиристора) има постоянна съставна около 250в - долу горе колкото се мери и на изхода. В този случай обаче не мога да си представя как би била направена постановката от ниско към високо напрежение. Чудя се дали тази на демонстрацията е направена така а предните по по-друг начин? Между другото при този начин имам най добри резултати като КПД доста близки до 1-ца. Ако се оправи греенето вследствие резонанса на изхода би трябвало да се получи ефекта. Имам и някои недоразумения в сумирането на напреженията в този случай. Ами това е засега повече опити ще покажат къде  е истината.

Успех!

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия