Алтернативни енергоизточници > MEG, INKOMP, комутатори на магнитни потоци, магнитни усилватели

INKOMP (Комутатор на магнитни потоци) - ИЗМАМА

<< < (21/39) > >>

varvarin:
Здравей,
това което казваш за напрежението може и да е така но тогава още по добре. Ето как е при мен - 50Hz_SCR_VTG_CRNT001.jpg - горе е пада върху тиристора, долу тока. Площадката при Валери ми се вижда твърде високо но това може да е защото е изместен лъча по нагоре за нагледност. Ето и две осцилограми на входния ток и изходното напрежение - 50Hz_SCR_Uout_Iin002.jpg - без резонанс на изхода и - 50Hz_SCR_Quasi_Uout_Iin001.jpg - със резонанс на изхода. Сега както се вижда моята площадка е доста по широка и това се дължи на факта че изходното напрежени не може да зареди кондензатора и неговия заряд става единствено за сметка на входното напрежение. Ако изхода помогне тиристора ще се запуши по рано а връщането на потока отново ще дозареди кондензатора. Според мен е ясно че управлението е тиристорен или диоден изправител. При мен не се получава ефекта на дозареждане на кондензатора което би скъсило времето за работа на тиристора/диода. Тъй че смятам че оттук нататък работата става хардуерна - кроене на магнитопроводи брой магнити и подобни. Въздушната междина е 2мм като искам да я намаля подлагам повечко ламаринки и по тънка пластмаса. Несиметричното разположение на магнита ми се струва неподходящо и освен това мисля че въздушната междина трябва да е по средата на изходната бобина а не в горния край както е при мен. Сега кроя друг външен магнитопровод, ще видим какво ще стане и пак ще пиша :)

Поздрави  ;)

getca:
Здрасти, здрасти...

Радва ме упоритостта с която работиш и резултатът е налице, нищо че още си под 1-ца ефективност. От доста време мъдрувам върху писанията на Валери и стигнах до извода, че дозаряд на резонансния кондензатор(Ср) може да има само ако: на изхода има 50Хц и дефазирането спрямо входа е на -90град., синусите на входа и резонансния кръг са синфазни с малка разлика в амплитудите за по-къс управляващ импулс. Индуцираното в шунта напрежение от връщането на ПМ потока е в противофаза на изходното и Ср ще се дозареди на +90град преди управляващия синус да достигне максимума си. Като гледам осцилограмите почти се е получило, иска се малко донастройка само. Виж как са фазите между Uвх, Uрез и Uизх и ако не е проблем дай и ние да ги видим... ;) Според мен няма нужда да кроиш нови сърцевини и т.н. Може би подбор  на навивки и подходящ капацитет на входа ще решат проблема. Ако номерът се получи няма да е проблем работата на по-високи честоти, защото ключето вече ще бъде в джоба ни...хе-хе...надявам се, де...
Всички разсъждения дотук са на база паралелен LC резонансен управляващ кръг, управление през диод или тиристор с регулируем момент на отпушване и еднотактна магнитна комутираща схема.

Искрено желая успех, защото това ще бъде първата успешна репликация на ИНКОМП... ;D

getca:
Малко допълнение към предишните размисли...

Ако изходният синус е разтеглен с ЛЦ верига и честотата е колкото мрежовата, ще има момент на противоположни полярности на изходното напрежение и импулса, индуциран при оттегляне на ПМ потока. Това е, защото на всеки полупериод на управляващия резонансен ток има двуполярен индуциран импулс на изхода. Точно тук ми се губи логиката, поради това, че ако има резонансен кондензатор в управлението след положителния полупериод на тока, неговият заряд ще бъде отрицателен и за да стане отново положителен ще има и отрицателен полупериод на тока. Е, да, но това означава насищане на шунта в обратната посока, докато шунтът в другото рамо също е наситен в някаква степен(говоря за двутактната магнитна схема на Валери). Нещо не се връзва и може да се окаже, че на входа кондензатор просто липсва. Тогава проблем ще е натрупаната в шунта енергия, която може да се изразходи през един обратен диод да речем и токът ще затихне апериодично. Хмм... ??? Другият вариант е кондензатор+обратен диод, който шунтира индуктивността през отрицателния полупериод. В този случай ще има само един двуполярен изходен импулс, който ако се разтегне с период 20мсек, ще изостава на 90град. от управлението и би трябвало да се получи свръхединицата. Дали... ??? Ако управлението е резонансно на изхода трябва да има два двуполярни импулса от комутацията.
varvarin, що виждам само един на осцилограмата?..Не са ти синхронизирани грамите и трудно се преценяват нещата. Като гледам май само пулсираш шунта без никви резонанси, защото имаш само един изходен двуполярен импулс и то точно по време на управляващия. С резонанс ще е различно. Последната осцилограма със синус на изхода каква е схемата и товара?..

varvarin:
Здравей,

Ето я схемата - inkomp1.png. Единия полупериод се формира директно през диода/тиристора а другия трябва да се формира от изходния резонансен кръг при връщането на потока. Тока на заряд на кондензатора и този през товара се сумират в намотката на шунта и се използват за отклонение на потока. Понякога откачам изходната намотка с кондензатора и слагам отделен товар на резонансния кръг и на диода. Осцилограмата със синуса е снета така. Товара на резонанса е лампа 220в 15 вата а за диода 12в 21 вата. Така изходното напрежение е във фаза със това след диода (при резонанс изостава малко) и при добре оразмерени намотки може да се сумират директно. Причината поради която не ползвам резонанс на входа е че при тази схема на изхода ще има 100 херца а при Валери с един диод е 50 херца, значи няма резонанс на входа. Изходния резонанс спомага за размагнитване на сърцевината на изходната намотка тъй като потока макар и затворен през шунта я намагнитва леко - така се повишава напрежението на изхода. Това разбира се става за сметка на енергията изконсумирана през първия полупериод. Това устройство много ми прилича на магнитен усилвател, като тук работна намотка е тази която ние наричаме управляваща, а ролята на управляваща намотка изпълнява постоянния магнит. Ако се сещаш при магнитните усилватели има един режим при който се снема двойната работна честота от входа... Прекарвам управляващия ток през товара защото така след насищане вместо да се разсее енергията в намотката като топлина тя се отлага в товара. Мисля да променя магнитопровода (външния) защото ми е малка разликата между средната магнитна силова линия на шунта и външния магнитопровод. А забравих да кажа предната осцилограма - 50Hz_SCR_Uout_Iin002.jpg е в същия режим като тази със синуса само е премахнат резонансния кондензатор. Грамите са си правилно синхронизирани само апарата е малко калпав  ;) Скоро ще е готов и новия магнитопровод трябва да го досглобя и поошлайфам малко.

Поздрави на всички!

getca:
Здрасти, колега...

Май само ние си пишем по темата, хе-хе... ;D Моите писания дотук бяха насочени към разчепкване принципа на работа на оригиналния Инкомп и идеята ми е да го повторим дословно, а след това ще правим доработки. Виждам, че искаш да вкараш твои идеи, което е супер, но дай първо да го подкараме като оригинала тъпото нещо. За съжаление не мога да се включа, щото нямам материали и условия за честота 50Хц(пък и време напоследък), но ако се потвърди принципа при теб, моментално сядам го правя в килохерцовия диапазон. Сега конкретно...
  Осцилограмите не е лошо да ги синхронизираш по един сигнал всички, по-лесно се анализират после. Наби ми се в очите, че двуполярният изходен импулс е точно по време на управляващия, което значи, че нямаш резонанс на входа. Което пък значи, че помпаш индуктивността с енергия, което нарушава оригиналния принцип и фазовото съответствие. Освен това няма как да използуваш индукцията при връщането на потока. Входният резонанс ще разтегне изходия импулс и с помоща на изходния кондензатор трябва да се получи фаза -90град спрямо входа. Тук е ключето, да не се повтарям от предишния коментар за възможните входни вериги... ;) Та, ако имаш доброто желание пробвай да разкачиш входа и изхода, паралелни ЛЦ групи на двете места. Тиристора остава както си е, в добавка може един обратен дидод в паралел на входната ЛЦ група, която ще шунтира отрицателния полупериод и после само осцилото ще покаже кво става и защо... ;) В предишните два поста съм описал как би трябвало да изглежда екрана му... ;D...според мен, де... ;D

Поздрави и стискам палци...

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия