Алтернативни енергоизточници > Nikola Tesla

Тесла - вълни

<< < (16/51) > >>

hyparh:
Здравейте и за много години!
ТХО-то дава малък ток, но ако се комбинира с подходящите кондензатори работата става буквално взривоопасна :) Кондензаторите могат да бъдат изготвени от ролки полиетилентерефталат (PET) и алуминиево фолио. Ударната вълна от такива кондензатори (сумарно 500-600nF) разбива буркан на парчета при разряд във вода. Представям си при няколко uF какво ще става... Тънка жичка няма шанс при такива високомощностни разряди и наистина може да се изпари (не съм пробвал, а и в момента нямам налични такива кондензатори).

caduceus:
Колеги,
в първа и втора глава на материала ясно пише, че вълните или електрическите лъчи се проявяват и при липса на изпаряване на проводника. 15 хил волта от динамото, кондензатор и бърз прекъсвач. Това е.
Кучето не е зарито в мощността или ампеража - по-скоро в начина на генериране на електричеството и натрупването му в кондензатора /който не е "нормален" ;)/
Ще ви кажа нещо, което вероятно ще ви прозвучи еретично - електричеството, произведено по различни способи не е еднакво като качество. И нещата не опират до волтаж, ампераж или честота... А до компонента, скрита в нормалното, "топло" електричество, която стандартните уреди не отчитат.
Тесла не случайно използва високоволтово динамо, задвижвано от ел.двигател - само това мога да кажа в момента. При този вид генериране има най-голямо количество от "нещото", скрито под нормалния ток. И не трябват големи мощности, просто правилната постановка  :)
Такова динамо не се произвежда - поне аз не съм открил досега някой да го прави, затова съм приспособил едно магнето с 8 бобини от мотоциклет + ел. двигател към него. Прекъсвачът е на дневен ред, мисля да го направя ротационен. Кондензаторната част вече е тествана  ;)
Поздрави!

Радико:

--- Цитат ---електричеството, произведено по различни способи не е еднакво като качество.
--- Край на цитат ---
Въпреки, че наистина звучи еретично (за някои хора), з съм напълно съгласен с това твърдение.
Нещо повече, стигнал съм до извода че свойствата "качествата" му се променят дори и в зависимост от това от какво се състои електрическата верига.

EDM electronics:

--- Цитат на: Радико в Януари 02, 2018, 09:33:00 pm ---Въпреки, че наистина звучи еретично "за някой хора" Аз съм напълно съгласен с това твърдение.
Нещо повече стигнал съм до извода че свойствта "качествата" му се променят дори и в зависимост от това от какво се състой електрическата верига.

--- Край на цитат ---
Ч'и как ги разбирате тия неща в'е, с какви уреди го мерите това качество :D, кажете и ние да се научим? Ако е нужно и духовното развитие да си увеличим, за да станем по-сензитивни към паранормалните свойства на електричеството?

Това качество на електричеството ми прилича, като луканка от ГМО-соя с добавка за цвят и вкус на брашно от червени скакалци /Луканка Орехите-извинявам се за "позитивната" реклама/, с такава от истинско месо.

К'ой т'уй качество на електричеството, сефте чувам такава терминология, ала МИ68?

epwpixieq-1:

--- Цитат на: caduceus в Януари 02, 2018, 06:25:01 pm ---тъй като природата им не е електрическа, а етерна, минават през метални и неметални екрани. Виж линка. Отделно от описаните в него тестове на Тесла, от други учени преди сто и кусур години са правени подобни опити в каменни сгради с масивни стени и подове, а вълната си минава без проблем.

--- Край на цитат ---

Имам резервации към информацията от втора ръка като тази на Джери Василатос. Предпочитам това което чета да е от публикации на Тесла или негови патенти. Василатос дава информация, и за хората които не знаят или не са се интересували от Тесла, това е чудесен източник на информация, но за хората които изследват прецизно работата на Тесла, основния източник трябва да са неговите лекции, патенти и публикации.

сaduceus, това което представяте като процес и за което пише Василатос е проявяването на рязкото нарастване на потенциала в флуидно-диелектрична среда.  Това е проявяването на диелектричните вълни ( или по скоро лъчи, понеже диелектричното поле е радиално на повърхността на потенциала ) във такава среда и при срещане на метал потопен в такава среда. Това Тесла е забелязал още в началото (1889-1891) на опитите си с еднопосочни високоволтови разряди, когато се е опитвал да възпроизведе опитите на Херц. Това е явление, което той описва в записките си на няколко места, но само по себе си то не представлява силен практически интерес за Тесла,  макар че автори като Василатос му придават важност въпреки, че такава важност липсва в оригиналните писания на Тесла.

Според обясненията на Тесла всички тези експерименти се правят във въздушна среда или по-точно във диелектричен флуид, при който има моменталност при пробива и възможност на флуида да се възстанови за възможно най-кратко време. За да помогне на тази натурална динамика, или по скоро да не я възпрепятства, Тесла е изобретявал какви ли не устройства за прекъсване на искрата, тоест на тока, понеже при протичането на ток ( по йонизирания път на искрата ) диелектрика започва да се нагрява и така започва да губи своята висока пробивна точка, тоест пробива започва се получава при все по-нисък волтаж и същевременно започва да протича повече ток, следващо повишаване на температурата и прочие, и така свойствата на флуидно-диелектричната среда започват да дегенерират. Идеалния вариант е ако има силен високоволтов разряд и той да бъде потушен страшно бързо за да се ограничи преминаването на ток.  Идеята е да се създаде високоволтов пулсиращ потенциал който се разрежда моментално като в основни линии искрището, с помощта на кондензаторните банки, създава такава динамика .

От друга страна, ефектът от високия потенциал, неговият моментен разряд, и възможността да се "издърпват" силни токове от земята, благодарение на този потенциал е динамика, многократно обяснена и силно застъпена в много от публикациите и патентите на Тесла. Това е процесът, който го е интересувал силно (между 1897 - 1908, и поради който отива за година в Колорадо Спрингс), като Тесла винаги бил много точен в описване на явлението и важността на ефекта. В Colorado Springs Notes 1899-1900, това е застъпено много силно от Тесла и не може да е преувеличи неговата важност.

Нека на страниците на тази тема да се придържаме към това което Тесла е казал лично, защото в противен случай пак ще започнем да се движим по течения които се отдалечават от това, което Тесла е искал да предаде идейно на неговите съвременници а и на бъдещите поколения.

Ето статия която може да помогне с този поглед: http://www.tfcbooks.com/tesla/1919-05-00.htm ( доста пъти съм я пускал в страниците на форума, но явно само определени хора се интересуват да я прочетат)

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия