Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Разлагане на водата

Дискусия за разлагането на водата

<< < (2/6) > >>

EDM electronics:

--- Цитат на: LTK в Септември 04, 2009, 08:58:11 pm --- Аз си мисля за някакъв микроконтролер с ADC, който да следи тока и посредством ШИМ да го регулира. Проблем е, че не съм много наясно с контролерите, имам познания, но в случая са малко.

--- Край на цитат ---

За стабилизацията на тока при ШИМ а и дори при линейните стабилизатори не е необходим микроконтролер, това почти всеки чип ШИМ-контролер го може, т.е. всяко импулсно захранване. Токът се следи от пада на напрежение на нискоомен резистор включен последователно на товара от операционен усилвател външен или вътрешен в контролера, като го сравнява с опрно стабилизирано еталонно напрежение, от което всъщност се избира желаният ток. Например универсалната TL494 има вградени два ОУ, например един за стабилизация на тока и един за стабилизация на напрежението, а също и вграден вътрешен опорен стабилизатор, който има външен извод. В нашия случай стабилизация на напрежението не е необходима, важен е тока през клетката, особено за Браун-газ е добре токът да е постоянна величина, но от друга страна ако не ни трябва голям дебит трябва да намаляме тока през клетката в зависимост от потреблението и това би могло да се направи автоматично със затваряне на крана на газта да намаля и тока през клетката от там и производството на газ. Това ще стане със ШИМ захранване и датчик за налягане в обратната връзка. Има и механичен метод за поддържане на постоянен ток/налягане в клетката - ВИЖ ПАТЕНТА НА БРАУН.

mzk:
Първо искам да ви предложа последният вариант на наръчника за електролиза, който пиша от известно време.

Темата е следната, а тази вечер направих корекции

http://mazeto.net/index.php?topic=614.0

По отношение на електричеството- много удачно е да се използва кондензатор последователно свързан на клетката. От формулата за капацитивното съпротивление

XL = 1/(2*pi*f*C)

следва, че колкото е по- голям капацитетът, толкова повече ток ще премине и обратно.

За справка вижте прикаченият файл. Въвежда се капацитетът на кондензатора в розовото поле, в жълтото излиза ампеража.

mzk:

--- Цитат ---Hydrogen has the added property of low electro-conductivity so that the flow or agitation of hydrogen gas or liquid may generate electrostatic charges that result in sparks. For this reason, all hydrogen conveying equipment must be thoroughly grounded.
--- Край на цитат ---

mzk:
Можете ли да ме светнете как точно работи тази обратна връзка и какво точно прави

EDM electronics:
Здравейте!

Получих запитване от "disela", дали мога да покажа снимка на моя електролизер, и реших да отговоря направо във форума.
Все още не съм конструирал мой, но имам един фабричен руски. Мога да побликувам снимки на клетката му и това как работи, но лично аз не го харесвам, далече е от високоефективната електролиза, а и е много притенциозен при запускане, относно обезвъздушаването, и друго, плочите са му направени от обикновенна ламарина която е електролитно покрита с хром-никел, за което след всяка работа трябва да се точи електролита,  иначе плочите може и да се превърнат в течна субстанция:D
След някой и друг ден ще публикувам снимки.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия