Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Вашите експерименти

Нов ННО реактор на момчо

<< < (7/15) > >>

weka:
Момчо , ако не  си  тествал алтернатора  , аз пробвах с един алтернатор 55Ампера  и  електромотор 400Вата  за  да  го  върти . На алтернатора извадих реголатора , кондезатора , останаха  само мощните диоди , електомотора  го  завърта  с проблизително  3000 оборота . За възбуждането  на  ротора  използвам малак акомулатор 12В 7Ач , консумацията  от него  е 4.5 ампера , на плюса на  алтернатора е 65 волта , тока е огромен , над 35 ампера кабелите не ми издържат. При  тези стоиности  , електромотора започна да консумира 980вата  ( по  табела е 400вата)
Надявам  се  другата седмица да имам готов PWM модул , и сте  пробвам отново

момчо:
weka,

аз моят алтернатор нещо го съсипах..и сега си плащам. не зарежда. но това е по-малкото "зло".. по-голямото е че трябва да се бръмкам с моторчето, докато взема запалтка, че ми искат 60 еврака за 2-ръка, 100% работещо. Хубавото в случая е че ще имам едно алтернаторче за проби. надявам се да споделиш схемата на PWM модула, след успешното му тестване.  ::)

момчо:
предлагам на вниманието на всички няколко документа който намерих днес (поради липса на такива под път и над път)..
документите са предложени като информативен материал. не гарантирам дали дадените захранвания ще работят. Тези колеги който са по-информирани в електрониката, МОГАТ да помогнат, ако не ги притеснява.  ::) :-\

това са PWM схеми за захранващи устройства.

getca:
Здрасти, момчо...

Гледам еректрониката те тормози нещо и понеже пишеш, че никой не споделя нищо във форума, аз ще се опитам да те опровергая като скалъпя исканата от теб схема. За целта обаче е нужно някакво задание - комутиран ток, захранващо напрежение, честота, със/без стабилизаци, регулации, ниво на сложност, други изисквания. Няма гаранция, че ако схемата работи при мен ще тръгне и при теб (питай altium за 555 генератора), та в тоя ред на мисли помоща ми се обезмисля, ако ти не можеш сам да оживиш джаджата (питай mzk как се горят транзистори насляпо без измервателни уреди). Принципно не е проблем да се върже проста схема със специализиран чип за PWM, напр. TDA1060, TL494 или др. подобни. Само мощното ключово изходно стъпало ще е различно според тоците и захранването, иначе за чипа си има схема в каталозите. А доколкото разбирам си базиран извън БГ, така че реално само мога да ти дам виртуално акъл коя схема е подходяща, а как ще я правиш не знам.
Сега ми хрумна и вариант с компютър, преди време съм правил такова управление на DC мотор през интерфейсна платка с цифрови вх./изх. Тук обаче се искат познания по програмиране, хардуер и ще стане по-бавно, но пък по-интелигентно... ;) Е, може и с микроконтролер, леко елегантно, ама трябва асемблер. Май се увлякох...айде давай заданието, да видим... ;D
Ха, най-елегантно ше стане (разбирай най-лесно, опростено) с PWM чипчето, чарковете около него и после едно, две или четири SS (полупроводникови) релета, според изискванията, и толкоз...Тия релета са опторазвързани, като единствения им кусур е ниската честота на комутация, около 10кХц макс, на мисля за случая ще е доволно. Чипът ще ги клати директно, управляващият ток е малък. Мда, не е лоша идеята... :)

EDM electronics:
Колега Геца,

може ли да разясниш малко що е туй "SS (полурловодникови) релета", явно съм изостанал  ;D

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия