Алтернативни енергоизточници > Генератори на Tariel Kapanadze и Donald Smith

Генераторът на Капанадзе - всички мнения и конструкции на едно място

<< < (154/629) > >>

emilvtc:
mito_kupona,
инфото което споделяш с нас емного интересно ...

Относно навиването на трансформатора – както казваш навивките трябва да са три: възбудителна, резонаторна и товарна.
Възбудителната намотка от една страна трябва да може здраво да намагнити магнитопровода, от друга –консумираната от нея мощност трябва да е минимална. Та както казваш тя трябва да се управлява с транзистори.
Тази намотка има магнитна връзка с възбудителната (която се захранва от TXO-то) и предполагам някаква част от енергията вкарана във възбудителната се трансформира и прехвърля и в нея.
От тази гледна точка мисля, че коефициента на трансформация между резонаторната и възбудителната трябва да е колкото се може по-малък (т.е. съотношението между навивките им). Та след като казваш, че резонаторната намотка има само 3-5 навивки – то броя на навивките на възбидителната не трябва да е голям.
От друга страна за да може възбудителната намотка здраво да намагнити магнитопровода трябва или тока през нея да е голям, или навивките и да са много.
Та от всички казано по-горе си мисля, че може би че е удачно възбудителната намотка да е съставена от няколко паралелно свързани намотки, като по този начин ще може общата им индуктивност да е минимална, от там захранващото възбудително напрежение, което да прекара големия и бързо нарастващ възбудителен ток да е минимално – следователно и консумираната мощност за възбуждането да е минимална.  Така – коефициента на трансформация между резонаторната и възбудителната намотки също ще е минимален.

Каква е конструкцията на трансформатора с който експериментираш?
Каква е формата и материала на магнитопровода?

mito_kupona:
Здравейте! Точна конфигурация на трансформатора не мога да дам, защото го навивам и развивам почти всеки ден, за да мога да пробвам всички варианти. Тока през възбуждащата намотка е доста голям, защото както се вижда на снимките, транзисторите се охлаждат с вентилатор. А и това не може да се нарече трансформатор, по скоро е дросел, защото магнитопровода е отворен и е от феритни тороиди с диаметър около 4 см, така че класическите коефициенти за трансформация тук не важат. SR казва,че намотките са три, но аз все си мисля, че са две, както е в патента на Капанадзе или казано с други думи, каквото се подава, се подава на резонатора и от втората намотка се снема енергията и тези две намотки според мен, не трябва да имат индуктивна връзка помежду си, за да не си влияят една на друга. Качвам снимки от установката на SR, за да се види и да стане по-ясно. Поздрави!

mi68:

--- Цитат на: vitan в Октомври 17, 2011, 11:08:35 am ---Както вече писах: Първо високоволтова стояща вълна във вторичната. После се снема енергия вътре в нея или около нея със:
- бифилярки всякакви;
- бобини всякакви;
Обаче във "понижаващ" напрежението вариант. Джери Василатос и той намеква за еднополярна стояща вълна.... :) , но не директно. Само маркира проблем и дава насоки за размисъл :)

--- Край на цитат ---
Безиндуктивните бифилярките нямат индуктивност, а само капацитет като взимния е много-по голям от собствения.
Обикновенната бобина има индуктивност и капацитет, при голям диаметър на едноредова бобина собственият капацитет е по-голям от взаимния, за това се поставя на 90 градуса (виж Капанадзе). С това се намалява взаимната индуктивност до минимум-0, собственият капацитет не се променя. Бобината работи в инверсен режим като униполярен капацитет с униполярна индукция (електростатична индукция така да се изразя). Извесно е, че 1 линеен метър проводник има капацитет 5пФ и 1-2мкХр индуктивност. Ако се ползва феромагнетик или ферит, се усилва магнитното поле. Ако имаме променливо магнитно поле то феромагнита или ферита ще увеличи и електричната съставка, така че в бобината ще имаме допълнителна електрична индукция-униполярна. Остава в трептящата система да се намалят загубите. Става в режим на резонанс и стояща вълна (интеференция).

x_name41:
Здравейте, днес попаднах на интересен опит за обяснение на принципа на работа на Капанадзе генератора а той се състои първо във обратимоста на тесла трансформатора и второ във синхронизацията и настройката (чрез Ф.А.Д.Ч. или на руски Ф.А.П.Ч.) на задаващия генератор спрямо собственната честота на изходния резонансен контур, която може да се променя при включването на товар (между другото същия принцип си мисля, че може да се приложи и при инверторите за индукционно нагряване, където се използва в изхода LC паралелен резонансен контур). Със използването на модулация на 50хц. би могло да се реши проблема с изходния инвертор посочен в обяснението. Оставам с впечатлението, че това наистина би могло да е вярната концепция при генератора на Капанадзе, а и никой досега вероятно не я използвал в своите експерименти.

coke2k:
          Тази теория е поне на една година, а преди нея е теорията и схемата от 1 стр. на  темата капанадзе от форума http://mazeto.net/index.php/topic,1546.0.html виж схема 2.jpg.  Просто няма как да  вложиш на входа U*I и на изхода да получиш много по-голямо U*I , че даже и променливо на 50 херца , пък ако ще да е синхронизирано и със "ядрото на слънцето". Какъв трябва да е този ТТ , че да направи такъв шут в мощността , че от 9 волта батерийка да изригнат 5 киловата.
          Във всяка от установките по видео записите с генератора на Капанадзе  бобините които се виждат са конструктивно много различни - това значи , че нямат кой знае какво отношение към самия генератор. Най хубавото и показателно видео за сега е "аквариума". Там прави впечатление и специално се обръща внимание на факта , че мощността е толкова колкото на нас ни е нужна и не зависи от натоварването. 19 мин 29 сек от въпросното видео ясно се вижда , че увеличаването или намаляването на товара не създава пад или пик в мощността на генератора. Това означава, че мощността не се произвежда от или в генератора. Да, тя зависи от това на колко е разчетен генератора - поне така казват Капанадзе и компания , но не се произвежда там вътре в плексигласовата кутуя...... Друг много показателен момент според мен е смяната на заземяващите кабели от видеото с "зелената кутия". Ясно се вижда добре работещ генератор  при първата конфигурация на заземяващите кабели и поражението в мощността при размяна на заземяващите кабели. Все едно сменяме местат на топлообменниците на една термопомпа  без да променяме позицията  на четирипъния реверсивен вентил. По този начин и при този принцип няма значение колко е голяма стаята или колко е разликата в температурите между двата обема - компресора се товари винаги с една и съща мощност. Просто в единия случай ще работи по дълго , а в другия случай по кратко. Което според мен означава само едно....генератора Капанадзе работи на принципа - термопомпа в електромагнитен вариянт.  И друг път е коментирано това и мисля, че това е верния път. Сходствата са много повече от колкото с разни теории за феромагнитни и ядрени магнитни и не знам си какви още резонанси с всякакъв вид подстройки и надстройки на честоти и т.н.
         Като стана въпрос за феромагнитни резонанси някой чувал ли се е с Madsatbg  - много уважаван от мен експериментатор, дано чете все още по форумите  и дай боже да се включи скоро и той......
        Поздрави

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия