Алтернативни енергоизточници > Генератори на Tariel Kapanadze и Donald Smith
Генераторът на Капанадзе - всички мнения и конструкции на едно място
mito_kupona:
Здравейте! Някъде по руските форуми се натъкнах на рецензиите на молбата за патент на Капанадзе, но не съм много добре с английския, за да разбера всичко. Една от критиките е, че генератора няма вътрешно захранване и е по-скоро перпетуумобиле. Друга критика е, че работната му честота е 3 MHz. Капанадзе казваше в едно от изявленията си, че и да имаме схема на едно радио, ако не знаем, как да го настроим, то няма да работи. Предполагам, че и тук има високочестотен генератор, даже е споменат в патента, сигнала, на който се модулира с 50 Hz, с цел да се отвърже источника от захранването, след това се демодулира и се модулира втори път, но вече с високо напрежение с висока честота. Допълнителната енергия идва от разликата във времето на зареждане и разреждане на кондензатора С3, зареждаме го с високата честота и го разреждаме с 50-те херца през разрядника и контура С4 L4, който е настроен на 50 херца. След това сигнала се демодулира още един път, за да се отървем от високата честота и на изхода се получава чист синус. Тази схема обяснява, как може да се стартира установката с батерия от 9 волта. Големите бобини, които се виждат в зелената кутия, аквариума и турския вариант, са за сваляне на енергията. Високочестотната част се вижда само на клипа с аквариума, металната кутия, с която се стартира генератора и друга метална кутия, там където е изхода за земното. Генератора на Дон Смит работи на същия принцип, но без контура С4 L4 и товарната бобина, затова Капанадзе толкова ревниво крие принципа, защото знае, че е патентован... Качвам една набързо надраскана блок схема, за да се разбере, каква е идеята. Поздрави!
Симеон:
Това е един документ, който показва как се зарежда кондензатор с допълнителна енергия - може да ви е полезен. Използвайте увеличение за четене.
coke2k:
--- Цитат на: mito_kupona в Декември 06, 2011, 03:34:31 pm ---Една от критиките е, че генератора няма вътрешно захранване и е по-скоро перпетуумобиле.
--- Край на цитат ---
Да, най-вероятно няма вътрешно захранване, водопада на Ниагара също няма вътрешно захранване.....
--- Цитат на: mito_kupona в Декември 06, 2011, 03:34:31 pm --- Друга критика е, че работната му честота е 3 MHz.
--- Край на цитат ---
Това защо да е критика?
--- Цитат на: mito_kupona в Декември 06, 2011, 03:34:31 pm --- Предполагам, че и тук има високочестотен генератор, даже е споменат в патента, сигнала, на който се модулира с 50 Hz, с цел да се отвърже источника от захранването, след това се демодулира и се модулира втори път, но вече с високо напрежение с висока честота. Допълнителната енергия идва от разликата във времето на зареждане и разреждане на кондензатора С3, зареждаме го с високата честота и го разреждаме с 50-те херца през разрядника и контура С4 L4, който е настроен на 50 херца. След това сигнала се демодулира още един път, за да се отървем от високата честота и на изхода се получава чист синус.
--- Край на цитат ---
По тая логика всяко аналогово радио да е станало генератор на СЕ, толкова много модулации и демодулации то става сложно и трябва да е ужасно прецизно, а Капанадзе не ми прилича на спец по модемите нито на подреден и прецизен ...
--- Цитат на: mito_kupona в Декември 06, 2011, 03:34:31 pm ---Тази схема обяснява, как може да се стартира установката с батерия от 9 волта. Големите бобини, които се виждат в зелената кутия, аквариума и турския вариант, са за сваляне на енергията. Високочестотната част се вижда само на клипа с аквариума, металната кутия, с която се стартира генератора и друга метална кутия, там където е изхода за земното. Генератора на Дон Смит работи на същия принцип, но без контура С4 L4 и товарната бобина, затова Капанадзе толкова ревниво крие принципа, защото знае, че е патентован...
--- Край на цитат ---
Това с 9 волтовата батерия поне на мене не ми е ясно как става. Всички бобини са бутафория - гаранция. Принципа е много по прост и за това Капанадзе ревниво крие всичко , а не заради Дон Смит...
Малко като критика стана , за което се извинявам , но все пак трябва да стане някакъв диалог и то не в реално време - та за това. Надявам се колегата mito_kupona да не се обиди. (Аз нямам работещо устройство така, че нямам право да споря по теорията на mito_kupona, но с цел диалог мисля , че може) Дано постигнем някакъв успех ..
Поздрави
mito_kupona:
Колега соке2к, няма място за сърдене, нали за тове е този форум, да обменяме мнения, идеи и т.н. А и аз не съм от тези, дето се обиждат лесно. Един маломощен предавател консумира от порядъка на 20-30 mA, генератора на 50 Hz, около 10 mA и за получаване на високо напрежение още 100 mA, така че с една крона, може да се стартира генератора не един път. Гражданската честота е 27 MHz и за това е критиката за тези 3 MHz, а и може тази честота да е избрана по някаква конкретна причина. Kaпанадзе изобщо не е глупав, както някои си мислят. Да прилча на радио, но не е само радио, има и някаква друга тънкост. Когато Тесла е искал пари на Морган да разработи метода за безпроводно предаване на енергия, Морган му е казал, щом няма, как да сложим електромери на клиентите, няма да финансирам проекта... И аз си мисля, че неразбираме точно, каква е била идеята на Тесла за безпроводно предаване на енергия. Моето мнение е, че да се предава енергия в мегаватове ефирно с някакви мълнии, които се отразяват в йоносферата, е пълна глупост. Най-вероятно Тесла е имал предвид, да се направи предавател на някаква висока честота в MHz, и тази честота да е модулирана с 50 или 60 херца и да се излъчва на големи разтояния. След това всеки клиент да си има приемник и да е настроен на честотата на предавателя, но тези 5 или 10 киловата, нужни за едно домакинство, не се приемат ефирно, а се изработват в приемника, по някакъв все още не известен на нас начин. И затова Морган е отказал. И най-вероятно, кутията с която Тесла е захранвал електромобила е нещо подобно. Поздрави!
x_name41:
Скоро попаднах на http://www.youtube.com/watch?v=Pkvfo6opaiI&feature=player_embedded - Кампанадзе.wmv в което автора твърди, че използва резонанс на ток и напрежение в една фаза във своето устройство захранвано от 9 волтова батерия. На клипчето се вижда, че едната резонансна намотка с дебелия кабел навита върху "колбаса" е с 11 навивки при което следва и другата резонансна намотка да е с толкова навивки. Единственно остава загадка броя на навивките на изходната намотка и капацитета на кондензатора.
Altium: редактирах ти поста, като изтрих опцията "вмъкни връзка" и просто оставих написан URL-а (адрес, започващ с http://) и срещу него добавих ИМЕТО на клипчето, понеже както знаем, те много често стават неактивни (авторите им ги трият постоянно). Странно е защо не ползвате директният адрес, а го ограждате в имена като "кликни тук", "ей това" и т.н.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия