Алтернативни енергоизточници > Генератори на Tariel Kapanadze и Donald Smith

Генераторът на Капанадзе - всички мнения и конструкции на едно място

<< < (99/629) > >>

EDM electronics:
Здравей колега madsatbg!

Изчисляването на квазирезонанса е елементарно. Даваш примерна индуктивност на резонансния кръг, даваш и другото известно - честотата, остава да се намери неизвестното - капацитета, за който ползваш прикачения по-долу калкулатор или онлайн калкулатор: http://www.whatcircuits.com/lc-resonance-frequency-calculator/

Така резонансния кръг е изчислен, но трябва да се има предвид, че магнитопровода на дросела трябва да отговаря на мощността на магнитопровода на трафа, за да отдава необходимия променлив ток. В случая предполагам ще ползваме общ магнитопровод. Предвид многото ферити, които отговарят на киловати мощност, няма да има проблем в това отношение.

Следващата стъпка е изчисляването на първичната и вторичната на трафа. Вземаме за база една от тях двете, без значение и с коефициента на трансформация намираме другата. Коефициента на трансформация важи при всички трансформатори /импулсни и мрежови/. Предвид, че захранваме с 15 В и това, че при тези 20 кХц следва да имаме 2х2-3 нав. или хайде да дадем 5-6 за да няма примерно насищане, от това следва че Ктр=~1нав/3В или за 220 В ще имаме 73 нав.

Важното е да се спази коефициента на трансформация. После генератора се прави с променлива честота, за да може да се настрои точно на резонанса на кръга, а не да се настройва кръга по честотата на генератора.

Това е.

Но мисля, че друго е важното тук при Капанадзе-ген. Трябва да си отговорим на въпроса най-напред, от къде се взима аджеба тая СЕ. Всички тръгнаха да търсят по разни теории на лаици, а Тесла къде остана? Има вероятност тоя СР да е като оня Деламорто.

Аз мисля, че енергията идва от Земята, затова и Капанадзе се стараеше заземяването да е достатъчно добро и е с дебел проводник, защото през него минават големите тоци, то не е за парлама!  Земята е едната плоча на кондензатора, йоносферата е другата. Тесла обяснява как действа неговия генератор на СЕ, но го прави с аналогии. Ето тези аналогии е разгадал Капанадзе. Погрешно се смята, че СЕ излиза от Тесла-трафа, при него няма СЕ, той само я напъхва в земята, надува енергията в земята като балон, т.е. създава и колебателен процес, и после този балон издиша обратно, в другата посока, така се създава променливо електрическо поле - това е по обяснения на Тесла.

Но най-важната част в Тесла генератора на СЕ /Капа-ген/ е конвертора или както някой го наричат конвергатора. Той превръща статичното електричество в топло, обикновено, вторично електричество. Аз мисля, че това всъщност е особен вид конструкция кондензатор.

Прикачвам един много добър калкулатор, изчислява всичко:

madsatbg:
author=EDM electronics link=topic=1546.msg30721#msg30721 date=1304603088]
Здравей колега madsatbg!

Изчисляването на квазирезонанса е елементарно.

Има вероятност тоя СР да е като ...[/quote]

Благодаря ЕДМ,
изчислихме резонанса , а къде е "квазито"
Как се изпълнява това условие съгласно с http://mazeto.net/index.php/topic,4652.0.html
"значения параметров элементов удовлетворяют соотношениям: LТ>>L1 и Fпт<FLC, где Fпт - частота переключения транзисторов, FLС - резонансная частота контура L1C1, LТ - индуктивность первичной обмотки трансформатора Т1."
Как се ичисляват С1 и С2, а ако се подбират емпирично по какви съображения.
Четох че в "квазирезонанса" участва и е важен елемент и Со.
Ако имаш време и желание моля да направим едно пълно примерно изчисление.
Що се отнася до СР аз съм напълно уверен че неговото видео не е фейк.
И работя за да потвърдя или ... опровергая това, но дотогава ... :(
Тесла никой не е видял с какво върви автомобила му??? :D
Ако заравянето на стар, омаслен радиатор е "добро" заземяване - при СР също е много символично- аз имам свое мнение за неговото действие - само за предпазване от статика.
Между другото има ,навярно, много начини за получаване на СЕ защо само Тесла да е единствения? ;)Дон Смит:Стивен  Марк; Капанадзе; СР и др. може би и АЗ.  ;D
Споменаването на Тесла от Капанадзе е само във връзка , че с Тесла Трансформатора се получава, по един евтин и надежден начин, високо напрежение.Това е мое мнение и не го натрапвам никому.

EDM electronics:
Здравей отново колега madsatbg,

Не разбирам защо си се захванал точно с тази схема на полумост. Квазирезонанс може да се реализира и така: Тези С1 и С2 ги поставяме електролити, за да разделят напрежението на 2, т.е. правим типичния полумост. Разликата от пълния мост е, че напрежението в товара /трансформатора/ е близо 2 пъти по-ниско, но пък токът е близо 2 пъти по-голям. После, след като сме наясно с моста имаме две неща: Първо трансформатор за товар и второ последователен трептящ кръг,  през който се захранва трафа. Този трептящ кръг вече ще е с дросел и само един кондензатор, макар че и при твоята "руска" схема пак би се получило, но аз лично не бих я избрал /дълго е сага да обясня/. Другото съм го казал в горния пост. Единственото, което трябва да се знае е, че напрежението на резонансния кръг ще е Q-пъти захранващото, т.е. от практиката около 5-6 пъти. Също, при големи ферити и високи честоти, ако трябва точно да изчислим първичнвата намотка на трансформатора, в зависимост от магнитопровода, винаги ще се получи при това ниско напрежение 1 нав. или дори по-малко. Но практически е препоръчително да не се ползва по-малко от 2 нав. за първична, ми то иначе няма да се обходи цялата площ на магнитопровода. При тези ниски напрежения според мен трябва да се сложи примерно 5-6 нав. Ето защо дори и да се изчисли точно, пак няма да станат нещата на практика, а и аз по-лесно по принцип ги напасвам практически, правя само груби изчисления.

Иначе откъде си сигурен, че постановката на СР не е менте, любопитно ми е да разбера. Не казвам че е мошеник, нито че не е, и аз не знам какво да мисля.

Не съм имал предвид ген. на Тесла за електромобила. Той е имал същия генератор като на Капанадзе, а ученик му е бил Хенри Морей. Т.е. неговия генератор от де се е взел? Тесла обяснява в лекциите си и от други записки за генератора, в патентине нищо не се споменава.

mito_kupona:
Здравейте всички! Доста време  експериментирах с квазирезонансен преубразувател от луминисцентна лампа,  получих много високо КПД, но тогава не разполагах с необходимите измервателни уреди, за да направя точни измервания и се ориентирах по светенето на лампите, което не може да се каже,че е точно. Преубразувателя се захранва директно от мрежата и при консумация от 150ma на входа захранвах лампа 12 волта 21 вата, която светеше на прага на изгарянето, защото изгорих няколко и друга лампа 220волта 40 вата, която светеше на половина. Скоро се снабдих с няколко TRU RMS мултиметри FLUKE, KETHLEY и HP, с които може да се мери променливо напрежение до 20 и повече килохерца, но проблема е,че те са дигитални и при наличие на искрене се шашкат. Сега чакам други TRU RMS мултиметри, но аналогови, с които се надявам, че ще мога да направя точни измервания. Тук http://www.youtube.com/user/TheTDI1#p/u/2/dHEjNOsRA3o и тук http://www.youtube.com/user/TheTDI1#p/u/1/QwNLdyK0LXM можете да видите тези експерименти с подробни обяснения, мисля, че ги има и по нагоре в темата, но не помня вече. Ако има интерес мога да кача и схема.
    Не искам да се натрапвам на никой, но ми се струва, че ключът към загадката е в усилващата бобина на Тесла и затова сега работя в тази посока.
Капанадзе казва, че процеса е неограничен и най-трудното е да се ограничи този процес. Успеем ли да зареждаме кондензатора в LC кръга с малък разход на енергия, за да преодолеем загубите в трептящия кръг, процеса става неограничен и за да го ограничим, трябва да поставим разрядник паралелно на кръга с подбрано подходящо пробивно напрежение. Не е важно, какво напрежение ще се получи на изхода, то винаги може да се преубразува в желания вид, важното е на изхода да се получи по- голяма мощност от входната. По нагоре в темата съм качил фаЙл по този въпрос " Тайните на Тесла за всички". ПОЗДРАВИ!!!

madsatbg:

--- Цитат на: EDM electronics в Май 06, 2011, 12:27:32 am ---Здравей отново колега madsatbg,

Не разбирам защо си се захванал точно с тази схема на полумост.
Иначе откъде си сигурен, че постановката на СР не е менте, любопитно ми е да разбера. Не казвам че е мошеник, нито че не е, и аз не знам какво да мисля.

Не съм имал предвид ген. на Тесла за електромобила.
--- Край на цитат ---

Здравей EDM electronics,
с тази схема съм се захванал защото я ползва СРа.
Сигурен съм в СРа, защото го познавам лично и до "някъде" вървяхме заедно по пътя на СЕ. :D
Но, както се случва в живота, в един момент пътищата ни се разминаха.:(
За Тесла - да той е класика в жанра.
Казах го само за да опонирам, не че не вярвам в неговите над 1000 патента и трудове.

с уважение мадсат

п.с.Между другото "руска" схема е от Книгата на Мартин Браун

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия