Алтернативни енергоизточници > Генератори на Tariel Kapanadze и Donald Smith
Генераторът на Капанадзе - всички мнения и конструкции на едно място
Иван Димов:
EDM electronics, този път се изказа неподготвен. Явно не си добре запознат с темата ми за Ту-Ту генератора - http://mazeto.net/index.php?topic=9829.75
Представи си, че в сега коментираната схема "30%", там където пише Ту-Ту ~ не е променливо, а постоянно напрежение, което обръща посоката си синхронно със собствения резонанс на трептящия кръг. И сега вече ще ти стане ясно, че падът на напрежение върху товара е точно равен на захранващото постоянно напрежение. Тук говорим за един от първите модели Ту-Ту, изпълнени по мостовата схема, а не за последния модел, който е полумостов (дано не съм объркал нещо терминологията с тези "мостове"). Логиката е ясна - имаме бобина и кондензатор с равни и противопосочни напрежения и остава падът върху активните съпротивления на кръга и товара да се компенсира от постоянното напрежение на източника. То няма и друг начин, за да се поддържа резонанса постоянен във времето. И при включване на К, токът от захранването намаля с 30%, докато постоянното напрежение на захранването си стои постоянно. Ситуацията е пак същата - бобини и кондензатори "се бият" насрещно, а напрежението върху товара е равно на напрежението на захранването. Тук може и да не съм съвсем точен, защото токът през товара се мени с времето, но логиката е такава - за да продължава резонансът да се клати, трябва външна сила (напрежение). Това е все едно да люлееш люлка с една и съща сила (напрежение), но с различни по големина премествания (токове).
В заключение, как е възможно с две различни входни мощности да постигна една и съща изходна мощност?
EDM electronics:
--- Цитат на: Иван Димов в Април 25, 2019, 03:17:52 pm --- EDM electronics, този път се изказа неподготвен. ...
Представи си, че в сега коментираната схема "30%", там където пише Ту-Ту ~ не е променливо, а постоянно напрежение, което обръща посоката си синхронно със собствения резонанс на трептящия кръг. И сега вече ще ти стане ясно, че падът на напрежение върху товара е точно равен на захранващото постоянно напрежение.
--- Край на цитат ---
Ма ко разправяш, не съм хич подготвен....
Няма никакво значение за трептящия кръг, дали захранващото го напрежение е променливо или КАЗВА СЕ ПУЛСИРАЩО, а не постоянно, което си сменя посоката. И то, "постоянното, което си сменя посоката" има честота и се подчинява на синусоидалния закон захранвания кръг.
Ако си мислиш, че ако напрежението е пулсиращо, т.е. имулсно с определена честота и кръга няма да реагира с промяна на честотата, променяйки импеданса си, не знам ти дали си подготвен въобще?
На този принцип работят всички резонансни и квазирезонансни инвертори. При тях резонансния кръг служи именно за промяна на съпротивлението на кръга в края на импулса до безкрайност в идеалния случай, с цел бързото запушване на електронния ключ поради липса на ток и оттам намаляване на загубите, защото те са предимно динамични, т.е. загуби при отпушване и най-вече запушване на ключа.
Иван Димов:
EDM electronics, разгледай как работи най-добрият автогенератор, правен до сега с биполярни транзистори http://tinyurl.com/y8de2t45 Аз съм го измислил, умувайки върху него, както каза един друг електрончик, цяла петилетка. Постоянното захранване си сменя посоката точно в синхрон с резонанса. Тази схема направо трябва да влезе в учебниците, защото е изключително проста и надеждна. А СЕ-то се "пече". :)
EDM electronics:
--- Цитат на: Иван Димов в Април 25, 2019, 05:01:14 pm --- EDM electronics, разгледай как работи най-добрият автогенератор, правен до сега с биполярни транзистори http://tinyurl.com/y8de2t45 Аз съм го измислил, умувайки върху него, както каза един друг електрончик, цяла петилетка. Постоянното захранване си сменя посоката точно в синхрон с резонанса. Тази схема направо трябва да влезе в учебниците, защото е изключително проста и надеждна. А СЕ-то се "пече". :)
--- Край на цитат ---
Иван Димов,
Всички синусоиделни генератори работят на един и същи принцип: усилвател с положителна обратна връзка трептящ кръг. Дали кръга ще е паралелен или последователен, дали еднотактен или двутактен, дали пълен мост или полумост - това е само въпрос на схемно решение в зависимост от требването /дали е нужно този генератор да излъчва в трептящия кръг с голяма мощност или не/. Принципа е един и същ - усилвател, ПОВ, автогенерация.
И кое е по-различното в твоята схема от останалите? Било си сменяло захранващото напрежение посоката в такт с резонанса? - Ами то всеки генератор се захранва с постоянно напрежение и на всеки му се сменя посоката на захранването на резонансния кръг от ключовите транзистори такт, нали говорим за ПОВ? Аз не виждам нещо непознато или откриване на топлата вода.
Не съм се концентрирал върху схемата ти, но повярвай ми, тя много прилича на отдавна ползвана такава полумостова схема с последователен резонанс, предимно навремето в подмагнитващия генератор на касетофоните и магнетофоните - главата за изтриване. Толкова много разновидности има в тази схема и варианти, че просто няма накъде.
Въпросът беше не в схемата, а в заблудата ти от неправилните ти разсъждения - затова ти говоря.
Иван Димов:
EDM electronics
--- Цитат ---Въпросът беше не в схемата, а в заблудата ти от неправилните ти разсъждения - затова ти говоря.
--- Край на цитат ---
EDM electronics, не е редно да се правят крайни констатации от рода на това кои разсъждения са правилни, защото има експеримент. Това не са хипотези, по които да умуваме, а факти. Фактите са: Една схема работи при захранване 100% и дава 100% в товара и в загуби, т. е. имаме ЗЗЕ. После същата схема, при включване на ключа К, дава същите 100% в товара и в загуби (даже и още загуби в допълнителната бобина) като при това захранването е 70%. Става ли ясно, че сега ЗЗЕ не се спазва или поне, че идва енергия от някъде другаде?
А за моето Ту-Ту генераторче - обратната връзка се осъществява без допълнителна бобина, а просто част от резонансният ток се отклонява чрез кондензатори. Така работата е много стабилна, а и превключването на транзисторите е идеално и няма никакво греене при тях.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия