Алтернативни енергоизточници > Други генератори на електрическа енергия
Може ли електричество да се генерира от въртенето на Земята ?
epwpixieq-1:
--- Цитат на: Bat_Vanko в Април 10, 2025, 01:58:53 pm ---Но тука и магнита и диска се въртят едновременно и единственият контакт с нещо неподвижно е този с четките. Но в случаите на контакт с проводяща течност (например живак) или проводящи лагери липсва възможността за спираща реакция.
--- Край на цитат ---
Магнита принципно може и да не се върти, понеже симетричното му въртене (около остта) не оказва никаво влияние. Относно контакта с рповодяща течност (точно живак) единствения апарат за който съм чувал е на Депама N-machine: https://www.scribd.com/doc/117175980/The-N-Machine-By-Bruce-DePalma https://brucedepalma.com/
--- Цитат на: Bat_Vanko в Април 10, 2025, 01:58:53 pm ---Та въпроса ми е съществува ли такава обратна реакция. Не мога да го нарека реакция на Ленц защото липсва какъвто и да е магнитен контакт. Някъде срещали ли сте такава информация?
--- Край на цитат ---
Незнам какво точно имате в предвид под израза "магнитен контакт" но явно имаме проникване на магнитните силови линии през проводниковата площ (диска). Реакцията на Ленц е базирана на EMF=-ΔΦ/Δt (обратна електродвижеща сила) която (теоретично) поражда ток с обратен момент противопоставящ се на първичния и понеже при монопларния генератор ние имаме ΔΦ/Δt=0 виждаме че, поне по закона на Ленц, нямаме "директна" обратна реакция (спирачка).
За сега не съм срещал информация относно някаква реактивна сила при такъв апарат, който сам по себе си е интересен понеже е единственото динамично устройство което дава пстоянно напрежение и ток без никакъв преобразувател/комутатор. Радико споменава за "виртуална" опора и ще ми бъде интересно да прочета повече отностно това (Радико споделете някакъв източник), понеже при експериментите с намотката на Тесла съм експериментирал със схема където имам нещо което се нарича "виртуална" земя/опорна точка. Както знаем в природата на всяко дествие има някакво противодействие, така че и в този случай би трябвало да се материализира такова. В крайна сметка тока е движение на частици и за 1А имаме движение на 6.24151×1018 заряда за секудна. Движението на тази маса от елементи предполага че те трябва да бъдат "отблъснати" от нещо, като принципно е възможно това да е инерционната маса на въртящия се диск под въздействието на константно магнитно поле. При положение че е така, излиза че колкото е по-масивен диска, и колкото му е по-висока скоростта, толкова по-висок ампераж може да се извлича от него. За съжаление на много колеги обаче, любители на енергия от малко воложена енергия да извлекат повече, не мисля че има някакво противоречие с физиката, понеже в крайна смета от системата може да се извлече не повече електрическа енергия отколко е придадена механична такава, базирана на въртящия се момент на диска.
Радико:
--- Цитат --- Радико споменава за "виртуална" опора и ще ми бъде интересно да прочета повече отностно това (Радико споделете някакъв източник), понеже при експериментите с намотката на Тесла съм експериментирал със схема където имам нещо което се нарича "виртуална" земя
--- Край на цитат ---
epwpixieq-1 Вече споменах по горе, че става дума за експерименти. Аз съм първоизточника.
Сигурно има и други които са стигнали до същите изводи преди мен, но не са ми известни ма мен. Не съм успял да намеря информацията и за това съм се насочил към практическо определяне на нещата. Та значи:
Ефекта "Парадокс на Фарадей" е наличен и може да се наблюдава както в режим на генератор така и в режим на двигател. за последното има немалко клипове в тубата и не са фалшиви, пробвал съм. Онова нещо на което "условно казано" се крепи полето за да генерира ЕДС въпреки въртящият се магнит крепи същото това поле за да взаимодейства то със тока които самото то е генерирало в диска. И да предизвика механична тяга във обратна посока на въртенето. "Спирачен ефект" точно както във всички други електрически машини. И тази машина както и всички останали ВИНАГИ работи ЕДНОВРЕМЕННО и като генератор и като двигател. Ние се възползваме от единия режим от двата а другият винаги се явява пречка за целите ни която трябва да бъде преодоляна. Това определено не е начина за безплатна енергия. Друго е интересното в случая. За него обаче като му дойде времето.
epwpixieq-1:
--- Цитат на: Радико в Април 11, 2025, 07:18:24 am ---Онова нещо на което "условно казано" се крепи полето за да генерира ЕДС въпреки въртящият се магнит крепи същото това поле за да взаимодейства то със тока които самото то е генерирало в диска.
--- Край на цитат ---
Радико, да изясним малко тук. Искате да кажете че, според вашите разбирания, "полето генерира ЕДС"? Принципно според стандартните формулировки само промяната на (интнзитета) магнитно поле ΔΦ/Δt може да енерира такава сила, това принципно изразява и едно от 4-те уравнения на Максуел(-Хевисайд).
Както споменах и в предишния коментар при този тип (монополарен) генератор ние имаме ΔΦ/Δt=0 (констатнно поле, и затова деривативата е 0), точно и затова при въртенето на диска, и затваряне на електрическата верига нямаме генериране на обратна ЕДС (както рпи дстандартните системи които, както вие отбелязвате вигнаги работят в двата генераторен-двигателен режим). В крайна сметка зависимостта, независимо принципно каква е, винаги е постоянна, тоест когато имаме ΔΦ/Δt=0 ние не можем да генерираме обратна ЕДС (при затваряне на веригата), и затова ние не можем да гнерираме и ЕДС. Сега, напълно възможно е да имаме някакъв друг механизъм на взаимодействие между магнитното поле, масата на дисковия проводник и центробежните сили но това няма нищо общо със стандартното "генериране на ЕДС" от полето, поне според Максуел-Хевисдайд формулировките които изискват промяна на интензитета.
krasias:
Bat_Vanko, ето ти малко превод от документа на Радико : [Недостатъци на първия генератор Дискът на Фарадей беше предимно неефективен поради противотоковите потоци. Принципът на работа на еднополюсен генератор ще бъде описан с помощта на този пример. Докато потокът на ток се индуцира директно под магнита, токът циркулира в обратна посока. Обратният ток ограничава изходната мощност към приемащите проводници и причинява ненужно нагряване на медния диск. По-късните хомополярни генератори биха могли да решат този проблем, като използват набор от магнити, разположени около периметъра на диска, за да поддържат постоянно поле около обиколката и да елиминират областите, където може да възникне обратен ток.] Така тия противотокове и обратни токове нещо да ти приличат на късото съединение за което ти споменах по напред. Та тази конструкция с плътен диск е изоставена бързо. Това което правят после само така външно прилича на диск, това са си намотки във формата на диск. И така стигаме до управляемата комутация и комутационните генератори. И така след малко размисъл се досетих че при варианта с неподвижния кръгъл магнит поставен директно върху диска, самия магнит има само иницираща роля. Всъщност четката която се движи по периферията е едновременно и електромагнит и статор.
Радико:
--- Цитат на: epwpixieq-1 в Април 11, 2025, 01:31:22 pm ---Радико, да изясним малко тук. Искате да кажете че, според вашите разбирания, "полето генерира ЕДС"? Принципно според стандартните формулировки само промяната на (интнзитета) магнитно поле ΔΦ/Δt може да енерира такава сила, това принципно изразява и едно от 4-те уравнения на Максуел(-Хевисайд).
Както споменах и в предишния коментар при този тип (монополарен) генератор ние имаме ΔΦ/Δt=0 (констатнно поле, и затова деривативата е 0), точно и затова при въртенето на диска, и затваряне на електрическата верига нямаме генериране на обратна ЕДС (както рпи дстандартните системи които, както вие отбелязвате вигнаги работят в двата генераторен-двигателен режим). В крайна сметка зависимостта, независимо принципно каква е, винаги е постоянна, тоест когато имаме ΔΦ/Δt=0 ние не можем да генерираме обратна ЕДС (при затваряне на веригата), и затова ние не можем да гнерираме и ЕДС. Сега, напълно възможно е да имаме някакъв друг механизъм на взаимодействие между магнитното поле, масата на дисковия проводник и центробежните сили но това няма нищо общо със стандартното "генериране на ЕДС" от полето, поне според Максуел-Хевисдайд формулировките които изискват промяна на интензитета.
--- Край на цитат ---
Ами не е точно така. Вече написах по нагоре, че има два начина за това да се генерира ЕДС. Единият е от промяната на магнитното поле лалто си го описал. Да обаче има още един начин вече съм го написал: движението на проводник във хомогенно непроменящо се магнитно поле поражда ЕДС както и ток през проводник намиращ се в хомогенно непроменящо се магнитно поле предизвиква механична сила за преместването на този проводник. Като двете се определят според правилото на дясната ръка.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия