Алтернативни енергоизточници > Други генератори на електрическа енергия
Може ли електричество да се генерира от въртенето на Земята ?
epwpixieq-1:
--- Цитат на: Радико в Април 09, 2025, 12:59:51 pm ---Този факт доказва, че твърдението за създаване на магнитно поле от някакви миниатюрни диполи и че от всяко диполче излиза по една паяжинка наречена силова линия въобще не издържат на критика несъстоятелни са и в същност точно това твърдение е парадоксът. ... Факта, че магнитното поле не реагира от преместването на магнита ни отвежда към противоречиви размишления относно относителността на теорията за относителността.
--- Край на цитат ---
Всъщност от магнитните дву/диполюси не излизат "пайжинки" а по скоро много тънки вихри. Но важно е да се отбелжи че това е една интерпретация на явлението или по-скоро широко наложената умствена картина на диманимата. Дали в действителност е така никой (поне за сега не може да каже). А това че тези силови линии "не се движат" с физическата струкутра на магнита когато той има ос на симетрия ( и се върти около нея ) може да се обясни нагледно като мислено си представим много тънки вихри, във флуидна материя (пространството), който започват, закривяват и завършват в тъй наречена точка на флуидовъртеш. Тези точки са с огромна наситеност в магнита (пракически те са вихри образувани от електроните), представете си колко милиарди електрони съществуват в 1мм3 магнит. Когато тези отчки се движат дефакто флуида (в пространстовто) с тях не се движи а просто преместването на точката усуква като вихър следващата част от пространстовото. Имайки в предвид че преди това на същото място е имало дуга вихрова точка (и те са практически неразличими, проади тяхната близост и наистеност), от чиста практическа гледна точка ние всъщност имаме ново заръртане (магнитна линия) което практически е неразличимо от това което е било преди на това място.
Отбелязвам че това с дивжението на вихрите е абсолютно моя мисловна картина, която си изградих четейки преди 15-тина години статиите на Максуел от 19-ти век. Интересно е как човек когато започне да чете трудовете на създателите на модерните науки някаки си разчупва виждането отностно "стриктната наука", понеже осъзнава как тези хора в действително първо са изграждали мозъчна каритна на процеса и след това са го "запълвали" с математически формулировки.
Оказва се че wikipedia има доста добра статия относно хомополар генератор на Фарадей:
https://en.wikipedia.org/wiki/Homopolar_generator
--- Цитат на: Радико в Април 09, 2025, 09:37:39 pm --- https://fb.ru/article/455844/unipolyarnyiy-generator-ustroystvo-istoriya-sozdaniya-primenenie
--- Край на цитат ---
В този сайт снимковия материал в голямата си част са взети от един от youtube каналите който вече посочих в предишен комантар и който вие решихте да игнорирате.
Радико:
--- Цитат --- този сайт снимковия материал в голямата си част са взети от един от youtube каналите който вече посочих в предишен комантар и който вие решихте да игнорирате.
--- Край на цитат ---
Първо не съм решил да го игнорирам. И второ въобще не са взети от там. Да кажем, че и в този сайт и в канала снимките са взети от едно и също място където са публикувани бих казал дори преди въобще да съществува тубата. pdf документа за които споменах че е в стария ми компютър е там от много години "над 10" а относно вашите представи за магнитните вихри. Може би не са съвсем верни, но определено са доста по реалистични и по близо до истината от официалното обяснение на нещата. Най малкото защото включват в се е си по подразбиране някаква среда в която се развиват тия вихри. Нещо което упорито се отрича от официалната наука. Е в това отношение мисля, че сме на едно мнение.
epwpixieq-1:
--- Цитат на: Радико в Април 10, 2025, 07:34:23 am ---Най малкото защото включват в се е си по подразбиране някаква среда в която се развиват тия вихри. Нещо което упорито се отрича от официалната наука.
--- Край на цитат ---
По-правилно е да се каже че "структура" на средата не че се "отрича от официалната наука" а по-скоро със "революцията" във физиката на частиците от 1920 - 1930-те години необходимостта за "среда" с която да се обясняват явленията (и така да се включва в математическите формулировки) на атомно ниво изчезва. Затова с течение на времето виждането за "среда" изчезва, още повече когато тези виждания не се преподават в университетите понеже не се виждат практически приложения на тези модели.
Преди тази "революция" довеждаща до физиката на частиците, физиката е била основно физика на полетата 18-19-ти век и всички изследователи е трябвало да си представят динамиката на средата (принципно флуид) в които всички тези явления (които изследват) се проявяват. Точно и затова винаги съм препоръчвал да се четат основните изследователски публикации, най-малко понеже човек вижа как тези велики умове са си представяли тези явления, преди да изведат математическите формулировки, които в последствие се преподавт без абсолютно никакви референции към идеята за (флуидни) полета.
Последния (велик) математик и изследовател в тази насока (поне от който съм чел материал и в много отношения абсолютно несъгласен с Айнщайновите публикации) е Карл Антон Бйоркинс за който съм коментирал тук: https://mazeto.net/index.php/topic,11036.msg105975.html#msg105975
Bat_Vanko:
При нормалните генератори взаимодействието между въртящият се ротор и неподвижният статор създава съпротивителен момент пропорционален на отдаваната мощност. Но тука и магнита и диска се въртят едновременно и единственият контакт с нещо неподвижно е този с четките. Но в случаите на контакт с проводяща течност (например живак) или проводящи лагери липсва възможността за спираща реакция. Та въпроса ми е съществува ли такава обратна реакция. Не мога да го нарека реакция на Ленц защото липсва какъвто и да е магнитен контакт. Някъде срещали ли сте такава информация?
Радико:
--- Цитат на: Bat_Vanko в Април 10, 2025, 01:58:53 pm ---При нормалните генератори взаимодействието между въртящият се ротор и неподвижният статор създава съпротивителен момент пропорционален на отдаваната мощност. Но тука и магнита и диска се въртят едновременно и единственият контакт с нещо неподвижно е този с четките. Но в случаите на контакт с проводяща течност (например живак) или проводящи лагери липсва възможността за спираща реакция. Та въпроса ми е съществува ли такава обратна реакция. Не мога да го нарека реакция на Ленц защото липсва какъвто и да е магнитен контакт. Някъде срещали ли сте такава информация?
--- Край на цитат ---
Информация не. Експериментално ДА. Изглежда, че реакцията е спрямо някаква "виртуална" опора която нито можеш да я видиш нито да я чуеш. Взаимодействие обаче има. Ама по нататък. Обещал съм на Витан да обясня всичко след едно събитие което чакам с нетърпение.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия