Справочници, схемотехника, теория > Обща схемотехника

УКВ Стерео Концертен Радиоприемник (88-108MHz) FM

(1/3) > >>

alvion:
Здравейте, може ли да помогнете? Трябва ми схема на УКВ ЧМ стерео Радиоприемник на CCIR обхвата 87.6-108MHz със следните ИС чипове:
Philips TDA7000 - УКВ Радиоприемник в един чип
Toshiba TA7342P - FM PLL MPX Stereo-Decoder, Ucc=1,8..5V, 9 SIP
Изход за слушалки TDA2822N - НЧУ стерео, клас АВ
NE570 - Compandor за разширяване на динамичния диапазон на предварително компресирания звук. На двата стерео канала.
Захранване: един LiIon елемент 18650 3.7V

Засега още издирвам NE570 чипа и гледах, нещо неприятно, че той иска захранване мин. 6V което не се връзва с батерииното захранване от един акумулаторен  елемент. Освен ако имате предложения за друг expander-ен чип подходящ за батерииното захранване и слушалки за джобен Радиоприемник да се получи с минимални размери, който използва оплетката на кабела на слушалките вместо антена.

Засега от един гръцки магазин за чипове свалих прикачената схема с TDA7000 и елементите около нея и моно НЧУ с LM386:

схемата е с P1 електронна настройка на станциите с варикап BB105.
https://hobbykit.eu/ukv-radiopriemnik-88-108mhz
Купих си един Хоби Кит набор 1400 за сглобяване само заради чипа на Philips, да се докопам до него, че този скъп над 30 годишен чип не успях никъде другаде да намеря. Сега ми останаха много излишни части с кутииката от набора. https://panda-bg.com/bg/product/УКВ-Радиоприемник-88-108-MHz/435752/
https://www.kn34pc.com/construct/lz2ava_fm_radio.html


alvion:
Radio Data System

Идеята за цифров RDS декодер 1115б/с с 2x16 символа кирилизиран LCD дисплей с amber подсветка за 10-тина лева с едно ардуино и тон PLL декодера NE567 за АМ декодер на 57kHz носещата на цифровите данни. Оставям за после след като подкарам първо стерео декодера TA7342P с експандерите NE570 на сигнала към НЧУ.

alvion:
https://en.wikipedia.org/wiki/Radio_Data_System
ПоПрочетох малко с преводача на гоогле от английската википедия: RDS системата използва двоичен PSK със скорост на данни от 1187,5 bps битове в секунда на 57 kHz подносеща, така че има точно 48 цикъла на подносеща по време на всеки бит от данни или 16такта на честотата на пилотния тон 19kHz с когото е фазово синхронизирано PSK предаването на RDS данните.

lz1ico:
каква е идеята само да слушаш или И да гледаш?
Защото най простото решение е RTL2832U един от най-ефтините телевизионни приемници на пазара + телефон

EDM electronics:
Струва си да правиш нещо било то по любителско направление "направи си сам" или професионално, само първо, ако продукта ще е много по-евтин или много по-качествен от наличните на пазара, или второ, ако представлява иновация. Всичко останало е неспособност за планиране на лимитираното ценно и скъпо земно време - аз му викам обуначване или направо полудяване.  :)

Бих могъл да си направя сам кола, телевизор, компютър, пералня и т.н., но не го правя, защото все още съм психически здрав, не съм стигнал до обуначване, ще загубя голяма част от земното си време, както и много пари за изключително простата идея. Всички тези неща се продават на пазара за жълти стинки.  Купувам и продължавам напред в по-смислени и стойностни неща. :D

Казвам го принципно, ако някой се е разпознал... :D

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия