Начало > Новини от света на технологиите

2 пъти по-ниски сметки през зимата?

<< < (20/28) > >>

epwpixieq-1:

--- Цитат на: ppipilica в Януари 11, 2021, 02:22:35 am ---И никой не смята парите за изграждането на тоя резервоар, а те хич не са малко. Тва съм го мислил преди 5-6 години и съм смятал и е неоправдан разход, да със сигурност ще се изплати някога но си е крупна инвестиция особено ако наемеш хора да го направят. Е моя малък басейн 32 кубика ми излезе 15000 без системите и облицовката, само изкопа и грубия бетон, пък сметни 50 и нагоре кубици, че и таван, че и безумната изолация дето я мъдрите, интересно на дъното каква изолация ще се сложи.
Тва ако имате двор и излишни пари по-добре две сонди и термопомпена система.

--- Край на цитат ---
ppipilica, вече коментирахме че "ако наемеш хора да го направят" сигурно ще ти излезе солено, в това няма спор. Винаги когато на човек липсват познания и умения той ще си плаша (обикновено солено) някой да му направи услугата или да му изгради нещо.

Колкото до "безумната изолация" ами тя не е толкова безумна. И метър изолация може да се направи че даже и да е сравнително евтина стига човек да погледне "проблема" под различен ъгъл, като например по-голямата част от изолацията да не се прави с индустриални материали като фибран ( а даже и прелита струва нещо въпреки че е доста по-евтин на единица площ) а със селскостопански "продукти" като бали слама. Балите слама са много добър изолационен материал и са 10х по-евтини (зависи как ги купувате разбира се) от какъвто и да е фибран. Вие като сте правили този басейн (понеже аз съм чувал и за 100 000 левови разхищения) замисляли ли сте се върху това или само сте виждали "решението" което тези които сте наели са ви давали.

В допълнение въпроса, още в начало не е в това да се прави термопомпа със сонди, а в това как да се оползотвори нещо, което така или иначе вече го има, на всеки покрив на всяка къща, през лятото. Това е идеята. Нещо което не се вижда като полезно ("богатство"), понеже не сме свикнали да го виждаме така, да се впрегне и така че да направи нещо което е полезно. Това всъщност не е само ваш проблем (или на хора които мсилят като вас) а и на цялата ни (световна) енергиина индустрия, като винаги се вижда нещо "ново" което ще ни даде нещо "по-добро" вместо да погледнем това което вече имаме и да се замислим как може да го използваме оптимално или да го приспособим така че да се използва по начин по който не сме се замисляли преди.

Радико:
epwpixieq-1
Всички сметки които съм правил  ми казват, че директно складиране на реални количества топлина от лятото за зимата си е бита кауза. Ако буферираш за две три нощи отопление сметката излиза.всичко друго не се получава. Виж ако складираш посредством някакво преобразуване може и да се получи в един момент. Аз лично имам една нелоша идея по въпроса, но малко по на татък.

dmitarp:
Всяко складиране на топлина или енергийни ресурси е вредно за планетата и по точно за климата и живота, и ако искате да сте истински залени това не решава проблема, а го задълбочава. Един природен пример за това което искам да кажа, въглищата са именно токова трупане на енергия, и сега са обявени за враг номер едно. Така че когато предлагате идеи помислете от към зелената страна на въпроса.

montanar:
dmitarp стига бре - то по тая логика трее да легнем мрем че самото ни присъствие застрашава природата.....
Или да избием кравите че много метан отделят ......
Иначе и аз съм на мнение че дълготрайно съхранение на топлина е много тегава работа ....
2-5 тона водица са достатъчни за добро буфериране и генериране на прилична икономия.

Радико:

--- Цитат на: dmitarp в Януари 11, 2021, 07:54:08 pm ---Всяко складиране на топлина или енергийни ресурси е вредно за планетата и по точно за климата и живота, и ако искате да сте истински залени това не решава проблема, а го задълбочава. Един природен пример за това което искам да кажа, въглищата са именно токова трупане на енергия, и сега са обявени за враг номер едно. Така че когато предлагате идеи помислете от към зелената страна на въпроса.

--- Край на цитат ---
Ти ме уби. И кой е трупал тези въглища???

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия