Начало > Новини от света на технологиите

Преминете на свободния пазар на електроенергия

<< < (14/25) > >>

geordgeo:
Влизай си в ролята и бъди велик... Хич не ми дреме кой си, какво и за колко велик се имаш. "Дядка" можеш да викаш на баща си, който нищо чудно да ми е набор. Ей за това те питах колко си голям, в случая има голямо значение, защото говориш за неща, които нито си видял, нито си изпитал на собствен гръб, просто само чул от тоя или оня "колко добре било тогава". Затова, особено, когато говориш пред всички за "великата икономика" на България до '89-та година е добре да говориш от свое име, което обаче няма как да стане, тъй като когато стана преврата си бил бебе на годинка или две...

Хайде със здраве! ;)

EDM electronics:
geordgeo уважавам мнението ти, но ако от самото начало говореше със същия тон, нямаше да се налага да се общува толкова много, всичко щеше да протича тихо и спокойно - културно.

Но аз вас възрастните ще ви науча да общувате по европейски, а не да си налагате мнението яростно с обиди, квалификации и прости импровизации - бил съм от КГБ, от ДС, бивш полицай, настоящ, комунист, садист и антихрист. Тъпо, тъпо, та чак ми става много забавно.  :D

И не говорете от чуждо име. Не се кахърете за младите, нека младите да взимат отношение, нали са дееспособни, нямат нужда от настойници за малоумници. Обидно е за един млад човек някой да говори от негово име. "Всяка жаба за своя крак".

geordgeo:
Та да си дойдем на думата, заради която възникват споровете. Значи аз си позволявам да говоря с ФАКТИ от онова време, защото съм живял в него, заършил съм механотехникума в Пазарджик с отличен, работил съм на трудов договор в голям завод като електротехник и съм заработвал "цели" 165 лева през 1988-ма година. Бил съм на десетки бригади, всичките бяха НЕплатени и задължителни, с изключение на една в консервния завод в Пазарджик през месец юли 1987-ма, за коята ми платиха "цели" 20 лева за 30 дни работа, защото съм имал удръжки от 180 лева за лагера, в който съм спял - за храна 60 лева, за транспорт 60  лева и за спане 60 лева, спяхме в едни много мизерни бараки в село Ивайло, до Пазарджик. И да ми обясняваш кое как е било (хубаво) е много, много нахално от твоо страна, защото пак повтарям - аз съм бил там по онова време! Ходихме на бригади в село Братаница, Пазарджишко целия механотехникум (около 400 души) от 2-ри септември до средата на октомври или докато се оберат ябълковите масиви. Оттам, въпреки тежката учебна програма с по 9 учебни часа на ден са ни изпращали да обираме гроздето около село Виноградец, затрупано със сняг през ноември, защото нямало КОЙ да я свърши  тази работа. И отново на никой нищо не са му плащали, дори са ни карали да си (до)плащаме членския внос към комсомола. Още по онова време София не беше България така, че каквото е било е нея (като правила), не е важало за останалата част на страната, за провинциалистите. Та вземи малко се поучи и от чуждия опит, а не само да подскачаш като пърле пред майка и да обясняваш неща, за които (почти) нищо не ти е ясно...

EDM electronics:
Чичо geordgeo, съжалявам, че по онова време така са те ощетили, като са ти плати едва 20 лв. Не мога да взема отношение защо. Сигурно имаш основание да си обиден, но да си злопаметен цели 30-35 г. не е нормално. Та в наши дни това да не ти платят, особено питай тия дето работят на запад,  е нещо не само нормално, а дори хронично. Но въпреки това хората не се сърдят толкова - продължават напред.

А по отношение на едно времешните бригади аз също съм ходил 2 пъти в годината, половината преминаха в бране на праскови и грозде, но другата половина карахме задължително, като стаж в машиностроителните заводи, защото бях в паралелка "Промишлена електроника". Основно се занимавахме с ЦПУ-управления, тогава още бяха аналогови с операционни усилватели, по-късно се появиха и цифрови управления.

Та по отношение на успеха, няма да говоря за себе си, защото да не прозвучи пак като хвалба, че съм много умен, но курса в моята специалност завърши 4-тата година със среден успех 5,70 /бяхме 42 калпака/, като бяхме обявени за № 1 в цялата страна.

И да ти кажа, аз не съм столичанин, провинциалист съм - който иска може и селянин да ме нарича  :D, освен комунист  :D, та не сме се ползвали с привилегиите на софиянци.
Колегата Юлиан ти каза какви пари е вземал на бригади в София, а аз ти казвам, че под 170 лв. не съм взимал на бригада. В нашия край лозята бяха много богати, а за прасковите обясних - имаше МЕГА производство. Камионите с праскови се отправяха незабавно на летището. Там имаше групи товарачи от възрастни и се товареха незабавно на хладилни самолети. Полетите бяха по-чести от Хидроу и Франкфурт.  :D
При прасковите имаше буквално офанзива, защото са малотрайни, а и изнасяха много за Западна Европа за валута. Вероятно затова е имало по-добро заплащане, стимулираха да се работи здраво.

Та не знам как да те убедя за неща, които са се случвали тогава. Нямам за цел да те лъжа. А и нормите ни бяха огромни, защото даскала който управляваше бригадите имаше интерес да сме първенци, защото получаваше огромни премии - хиляди левове за една бригада. Не са се скъпили да ни дадат достойно заплащане и на нас - младежите.

geordgeo:
Не цитира нито една година за фактите, които изреждаш, така, че явно са неща от след 1990-та година. И да ти кажа - хиляди левове са получавали само някои хора, за които нито ти, нито аз знаем, ангарията беше в основата на бригадите...

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия