Начало > Новини от света на технологиите

Ново увеличение на тока от джулая, честито!

<< < (9/22) > >>

hristo:
 По спомен от думите на шефа на КЕВР /пенсионер, който работи там и заема място на някой образован, но безработен млад човек/ по новините: увеличението на тока се прави за "Баланс"!!!, да можело да се компенсирали загубите в печалбата на монополистите в енергетиката от намалението на Газ-та което нарочно било по-малко до 30% пък за да оставели аванс за следващи увеличения, ако има увеличение на цените на борсата да не са така шокови бъдещите повишения с едни 12-13%, но там цените в борсите сега са още по-ниски от преди. Тоест не намалят с 40% газта, както ни я намалиха Руснаците договорената цена с задна дата, а с 12-13% по-малко за да запазели буфер повишават си печалбите и освен това няма да връщат надвзетите пари със задна дата, а щели да ги приспадат от бъдещи плащания и за капак вдигат цените на тока с няколко процента за компенсация на енегийните монополисти, за да им се повишат печалбите, както е по договор с тях с гарантирани печалби по клауза включена в договора, също по думите на шефа ба КЕВР: да вземели и те глътка въздух (разбирай нашите последни кървави пари).
 Аз обаче все още се чудя какво им пречи на КЕВР да обявят например и да ни продават тока по 0,018лв. за киловатчас дневна енергия и 0,0008 нощна с ДДС и да гледат сеир как ще има бум в икономиката и живота ако КЕВР мислише за Българите, а не за някви монополисти пращащи им имагинерни цифри и лъжливи доклади, колко пари БИЛИ похарчили, като от последните 30 и повече години не се строи нищо сериозно и ново в енергиен план.

А за реактивната енергия, която е безплатна, но пак им я плащаме двойно на цената на два пъти по-скъпа от цената на обикновнната активна енергия, която ползваме, скоба няма да отварям.

Спасението за всички е индивидуално (всеки може сам, но да се продава на свободния пазар такова у-во е забранено) и минава през:
Самодвижещата се машина :

epwpixieq-1:

--- Цитат на: juliang в Юли 08, 2020, 12:27:43 pm ---Трябва обогатяване, което изисква специфично оборудване, което пък също е на практика недостъпно за всеки.

--- Край на цитат ---
абсолютно съм съгласен, но да подчертая отново че това важи за съществуващите и разпространени технологии, всички които дефакто са деривативи на технологията създадена от Евгени Вагнер ( https://en.wikipedia.org/wiki/Eugene_Wigner , и по негови думи "проблематична технология" ), и които са абсолютно зависими и се контролират от съществуващите регулации.

juliang:

--- Цитат на: hristo в Юли 09, 2020, 07:29:34 am ---... като от последните 30 и повече години не се строи нищо сериозно и ново в енергиен план.

--- Край на цитат ---

Добре, от къде да се извадят пари за новите интерконекторни връзки и компресорни станции за газта, които и в момента се строят из цяла България? Или понеже не ги показват по новините, не знаеш за тях? Връзваме се с Гърция, със Сърбия, с Турция - всичкото това за да може да взимаме газ от т.нар Турски поток (щото се правихме на по-големи католици от папата и отказахме Балкански поток преди няколко години... Не че нямаше да строим тогава пак трасета и станции)

--- Цитат на: hristo в Юли 09, 2020, 07:29:34 am --- Аз обаче все още се чудя какво им пречи на КЕВР да обявят например и да ни продават тока по 0,018лв. за киловатчас дневна енергия и 0,0008 нощна с ДДС и да гледат сеир как ще има бум в икономиката и живота ако КЕВР мислише за Българите

--- Край на цитат ---
Как да стане, като Козлодуй произвежда най-евтината енергия, и на оградата му излиза на 4 стотинки? Как да се продава за 2 стотинки?
И ми кажи каква заплата трябва да взима техника, който при -10 градуса и 2 метра сняг тръгва през нощта да вдига паднали от снега стълбове през зимата, за да можеш ти да имаш ток на село? Може би минималната заплата? Да тръгва с 50 годишна УАЗ-ка ли?
Миньора и той - не му трябва увеличение на заплатата, да работи 20 години за 800 лева?
Ами цените на стоманата и медта - и те и са на нивото на 90-те години? Горивата?

dmitarp:
Така или иначе тока идва от контакта, затова може и да е без пари, защо ли му търсят пари не знам.
Ако си топлоснабден или газифициран, месечната сметка за ток е не повече от 50 лева. За 5 години това прави 3000 лв. , кой ще ми предложи срещу 3000 лв. алтернатива на централното електроснабдяване, ще му оставя още толкова за търсенето.

montanar:
В последно време на база някои наблюдения върху реални работи доста ми се промени гледището по темата .......
Ако разгледаме системата като цяло освен да мрънкаме че енергията е скъпа друго не правим - а тя явно няма да поевтинее ....... (по съвсем логични причини)
И какво следва от това .....
Да лягаме да мрем или какво?

Има решение и то елементарно .....
Нарича се ефективност на използването на енергията .....
Всяка система използва енергия за изпълняване на функцията си.
За близък пример да вземем системата жилищен дом......
Например моят на тоя етап за смислено отопление на всички помещения са нужни около 5кв постоянна комсумация при нормални минусуви температури като не говорим за голям дом....
И да си зададем въпроса - де се дяват тия 5кв. ?!?!?
Защо постоянно трябва да ги подаваме за да ни е добре на кожицата?!
Ами губим ги да го е*а - елементарно ги губим в околното пространство.......
Така че решението е да губим минимално количество енергия за да ни е нужно минимално такова за отопление.

В България нормално изолацията я правят от 2см. а 5см. вече е прекалено и ни се вижда скъпо - е тук 20см. ползват и това е минимума - виждал съм изолация и по 30см. що ли?! Сигурно са глупаци и за това слагат толкова изолация?!
И това касае загубите само през стените......  А един прозорец колко енергия губи ежесекундно?!?! Защо е нужно да са огромни де*а и джамове?
Ами топлата вода която се употребява в домакинството къде се дява в последствие?!?!?
И ако тръгна да се сещам за подобни енергиини утечки в системата дом ш излезе че тоя дом пази само от вятър - изключаем ако джамовете не са плътни и като духа вятър мърдат пердетата ......
И ко прайме да го е*а?!?!
Няма да тръгна да разтягам конкретиката щото нахвъррлях идеята и стана ясно какво имам предвид, и спокойно мога да твърдя че при една грамотна оптимизация на сградата + грамотна изолация енергоразходът в най лошият случай може да спадне  5 пъти.

Та ако предполажим че енергоразхода на малък дом е в рамките на 500лв. какъвто би бил с сегашните увеличени цени и ако човек с малко повече акъл от тоя на пиле седне и помисли и най вече реализира грамотна оптимизация и изолация на системата в която живее ефекта ш покрие още доста увеличения на енергията .......

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия