Начало > Новини от света на технологиите

Ново увеличение на тока от джулая, честито!

<< < (4/22) > >>

Номак:
В момента цената на газта отговаря на 5 стотинки на киловатчас. Така че не е кой-знае колко по-евтино/i]
4 пъти по евтино ,малко ли ви се струва?
РЕАКТИВНА газова турбина комбинирана с термопомпа дали няма да повиши ефективността и да намали още цената, или компресиране  с парогенератор ??
Като такъв умник какъвто се изкарвате ,трябва да ги знаете тез неща за ефективно изгаряне на горивото даващо много по добра цена за генериране на електричество от газ в сравнение с високата цена на тока от мрежата.

VITAN:
Баце, и де ги тия портативни турбинки по 100 лв. парчето? Ай по илядо да са...
И на покрива ли ще бучи или в гаража, или в мазето?

Номак:
турбини има и по 20 лв от моргите ..
Въпроса е принципен!пак ще повторя - имаме понижение на цената на гориво,и повишаване на тока,и то в времена на криза,където хората не ходят на работа и нямат пари .... няма никаква логика,освен ако не се цели точно това-народа да изнемощява ..
А форума Мазето който е технически и ясно се вижда че има хора специалисти - нищо..

А като не искаш да ти бръмчи има и термодинамична РЕАКЦИЯ под частичен вакуум,Тесла патент!

Има и ядрени реакции които отдават колосална мощност и е доста евтино при това ..

Трябва ли да се стига до там ,че да си произвеждаме сами тока ,не е ли редно да извадим физичните уравнения от което ясно ще си проличи че ни правят на балъци и плащаме най скъпия ток в европа ?? И тогава,кой кого ще мори .. 7млн. изстрадали българи или шепа мазни политици ,които се подиграват на зле образования българин..

VITAN:

--- Цитат на: Номак в Юли 06, 2020, 09:42:55 pm ---турбини има и по 20 лв от моргите ..
--- Край на цитат ---
“Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто - да го направиш.” ― Николай Хайтов.

Не съм спец по топлотехника, термодинамика и пр., но само нахвърляни думички, понятия и ентусиазъм, и в тоя начин подредени нацъканите клавиши казват само едно: дайте да дадем.

Ами хайде, с 20 лв. турбина от моргата върти доказано 1 месец горящ природен газ и от мен имаш 200 лв.
Тока си е за тебе. Другата генераторна част по-лесно се намира.
Ти си!

juliang:
Номак, защо мислиш се правят огромни ТЕЦ-ове и още по-огромни АЕЦ-и?
Ами почти по същата причина, поради която се правят все по-големи самолети. Голяма част от инвестицията не е зависима от мощността, а другата не е пропорционлана на мощността. Също така по-големия агрегат има по-голямо КПД.

За да си прекараш газ у дома за газоразпределителното дружество му е почти все тая дали ще сложи в земята тръба 1/2 цол или 4 цола. Багера ще копа еднакво.
Една горелка 500 киловата при нас е 10 иляди евра. Една горелка 10 мегавата е към 50 иляди евра. 20 пъти по-голяма мощност срещу 5 пъти по-висока цена. Сега ти оставям за въображението да сметнеш колко ще струва горелка 5 киловата (моите такива не правят).
Един гол парен котел който прави 6 тона пара на час струва съвсем примерно 100 000 лева. Един гол котел дет праи 1 тон пара струва 30 - 40 000.
После идва автоматиката и системите за сигурност. При тях почти няма разлика колко голям е котела - манометъра си е манометър, нивомерното стъкло си е стъкло, таблото за защита и управление пък ептен не го интересува колко голям е котела.
Ще спестиш от по-малкия диаметър на тръбите и крановете, ма заварчика пак ще трябва да заварява точно толкова на брой заварки.

Конкретно за цената на тока и газта - цената е такава, на която има купувачи. Отърси се от тоя комунизъм, където ЦК определяше кое колко струва. Ако пуснем тока на 3 стотинки, съседите ще го изкупят. За да не им го продаваме, ще трябва да направим митници и ограничения. В момента в който почнем да делим клинетите на "свои" и "чужди", ще последват ответни реакции и ще загубим и мижавия пазар, дето го имаме. Без пазар няма долари, без долари няма нефт, без нефт се връщаме към каручките с конете.

Да, разпределителните дружества малко се оливат. Ма това е пазарната икономика - ако цената не ти харесва, не купуваш. И мен не ми харесва цената на черешите във фантастико, затуй не купувам. Не ми харесва и цената на чадъра по морето, затуй отивам в Гърция.
А цената на тока за битови потребители в Германия е към 40 стотинки. За малки фирми отива към 70 стотинки...

"Ама там заплатите били големи".... Ми що работиш за 600 лева без договор бре? Искай си заплата с която можеш да си покриваш сметките!

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия