Начало > Новини от света на технологиите

Ново увеличение на тока от джулая, честито!

<< < (21/22) > >>

krasias:

--- Цитат на: epwpixieq-1 в Юли 13, 2020, 12:17:54 pm ---Намаляване на температурата на постъпващия въздух ( при равни други условия, и най-вече непроменена концентрация на кислород) няма да увеличи а ще намали "мощността". Това съвсем лесно се забелязва като се вземе на предвид че трите основи (комплексни) характеристики на оптимално горене са:

--- Край на цитат ---
epwpixieq-1, то само с четене и мислене май нищо не става, ама като заразтягаш едни локуми май сам си вярваш, ма си личи от километри че си канцеларско плъхче. Май никога не си работил с моторни уреди, лично аз съм работил с такива моторни уреди като дърворезачки и косачки много години и винаги се случва едно и също, колкото е по студено времето много ясно се усеща повишаването на мощноста на двигателя, обратно при по топло време намалява мощноста на двигателя. Тия двигатели сигурно не са правени по твойта термодинамика друга ще да е някаква знам ли.......

Михаил Кузмов:

--- Цитат на: dmitarp в Юли 13, 2020, 01:11:06 pm ---Наливали ли са го или са го подреждали на редички, и снопчета

--- Край на цитат ---
Не, първо го цепят с брадва на ситно и тогава в резервоарите!

epwpixieq-1:

--- Цитат на: juliang в Юли 13, 2020, 01:50:38 pm ---Изпускаш тънкия момент с това, че имаш ограничен обем. Един цилиндър има краен обем, и да приемем че той е 1 литър. Въпроса е "колко кислородни молекули ще влезнат в обем от 1 литър когато въздуха е с температура 0 градуса и колко когато е с температура 100 градуса?"
Разликата е буквално убийствена - над 30%. Като имаш 30% по-малко на брой кислородни молекули в тоя обем, трябва да намалиш и горивото с 30%, щото иначе само го пилееш.
Теглото на въздуха (а теглото не е нищо друго освен теглото на молекулите в него, т.е. броя им, щот една молекула тежи еднакво независимо коло е загрята) при 0 градуса е 1.293 кг/куб.м., при 20 градуса е 1.205, при 40 градуса е 1.127, при 60 - 1.067, при 80 - 1.00, при 100 - 0.946.

--- Край на цитат ---
juliang, благодаря за забележката, съгласен съм с това което казвате (което всъщност и Радико дава и като приложение), но в така посочената зависимост се прави регулиране (концентрация) на подавания окислител на база на отнемане на определена температура ( количество енергия ), като се взема в предвид че подавания, в повече като концентрация окислител, не само ще компенсира отнетата енергия (намаляването на температурата) но и ще даде възможност да се окисли повече гориво, което процентно ще вдигне температурата доста в повече (от това което е отнето). Така имаме динамична зависимост която се регулира. Същия ефект обаче се постига при положение че се направи обогатяване на подавания въздух с допълнително кислород, да кажем за да се постигне същия процент, както би било при намаляване на температурата (свиването), но без да се снижава температурата. При такъв процент нарастване на окислителя (според мен) енергията на така запазената температура, би била в повече на КПД-то при двигателя, сравнено с цикъл при който температурата се понижава. Спирачката пред такъв процес разбира се е колко ще струва технологично това, това а не в принципа на процеса.

Радико:

--- Цитат на: epwpixieq-1 в Юли 13, 2020, 07:52:23 pm ---juliang, благодаря за забележката, съгласен съм с това което казвате (което всъщност и Радико дава и като приложение), но в така посочената зависимост се прави регулиране (концентрация) на подавания окислител на база на отнемане на определена температура ( количество енергия ), като се взема в предвид че подавания, в повече като концентрация окислител, не само ще компенсира отнетата енергия (намаляването на температурата) но и ще даде възможност да се окисли повече гориво, което процентно ще вдигне температурата доста в повече (от това което е отнето). Така имаме динамична зависимост която се регулира. Същия ефект обаче се постига при положение че се направи обогатяване на подавания въздух с допълнително кислород, да кажем за да се постигне същия процент, както би било при намаляване на температурата (свиването), но без да се снижава температурата. При такъв процент нарастване на окислителя (според мен) енергията на така запазената температура, би била в повече на КПД-то при двигателя, сравнено с цикъл при който температурата се понижава. Спирачката пред такъв процес разбира се е колко ще струва технологично това, това а не в принципа на процеса.

--- Край на цитат ---
Добавянето на чист кислород във двигателя има някои непреодолими или поне изключително трудно преодолими пречки, различни от проблема че трябва да си го носиш в автомобила този кислород. Последното е един вид проблем за десерт. Част от решението на проблемите е "NOS" познат още като "Нитро"   а за Кузмов и Димитър:
https://clubs1.bg/news/mertsedes-temperatura-gorivo/ 

бай Теню:
Поне да бяхте си оцапали ръцете

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия