Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити
Теорията за всичкото.
Радико:
--- Цитат --- Относно изкривяването на пространството... Ами... човек или може да си го представи "от раз", или никак.
--- Край на цитат ---
Значи това за изкривеното пространство е изключително спорна хипотеза. Добре аз си го представям от раз и сега остава някой да ми обясни как точно това изкривяване кара телата да се стремят едно към друго. Във същност има едно обяснение което е кръпка носеща още по големи въпроси. Гравитацията може да се предизвиква вследствие на това изкривяване на пространството и взаимодействието му със инерционният момент на масата на телата. За да се нагодят нещата към това обяснение се налага да се приеме, че вселената се разширява с ускорение и това ускорение предизвиква гравитацията. И стана дълга и широка....
VITAN:
Това с изкривяването на пространството е теза на Айнщайн.
Останали са ми откъслечни факти, но да опитаме.
1. Айнщайн е имал доста жени+любовници.
2. След един скандал или нещо такова тръгва да гони някаква (или да я изпраща).
3. Вали дъжд, светят фарове (на спряла кола).
4. Изглежда капките се огъват около фара.
5. Упс, гравитацията огъвала пространството. Доказателства за сега йок.
Не претендирам за пълна достоверност, но идеята е тази....
epwpixieq-1:
За съжаление " Теорията за всичкото" поне както мегаломатично е поставена ( и както Atos правилно я критикува: https://mazeto.net/index.php/topic,11226.msg112603.html#msg112603 ) предполага "концентрация в нищото". Когато някой си прави "труда" и отнема време да открива такива теми, най-малкото е не да пише каквото му хрумне а да даде препратки, към някакви (предполагаемо научни) публикации или директно експериментални постановки които да подкрепят някаква формулирана теза ( която всъщност в първия коментар липсва).
И за да не съм само критик, а да се покаже нещо което (надявам) се някой колеги на този форум ( които имат този капацитет ) да разберат и научат нещо ново, ето една скорошна статия (от този век :) ) от "Department of Applied Mathematics and Theoretical Physics, University of Cambridge" от 2013 година (публикувана в списание Nature следващата година) на която попаднах, показваща на терория (с препратки към доста други теоретично-експериментални публикации) нови взаимовръзки между класическата теория на флуидите, основно при спираловидните динамични структури (вихрови структури), и електромагнитната теория: https://www.pnas.org/content/pnas/111/10/3663.full.pdf (за такъв тип взаимодействия съм писал на страниците на този форум въпреки, разбира се, не в такава дълбочина на разбирането). Прилагам няколко абзаца от статията които хващат тези нови виждания.
Разбира се това не е "теория на всичкото", но показва как "забравеното" познание дава представа и интерпретации на нови фундаментални представи за динамиката на полетата при електромагнитните явления, които са били непознати, въпреки съществуващите математически формулировки които "предполагаемо" ги обясняват.
И за тези колеги които си мислят че интереса към познанието от написаното преди 150 - 200 години е екзотично или безсмислено, нека за забележат ( ако знаят езика и разбират написаното ), как в статията неколкократно се визират разработките на Лорд Келвин от 1870-те ( неговата възлова теория ), Хемхолц и Ойлер и как се прави връзка между техните ( в някой случай забравени ) изследвания и настоящата публикация. За тези които не са запознати с писането на такива статии, статиите от които се взаимстват най-много идеи се поместват най-високо в номерирания референтен материал след статията.
Bat_Vanko:
atos, значи гравитацията изкривява пространството, а то от своя страна изкривява траекторията на фотона. Всички знаем че гравитацията въздейства на всеки материален обект (включая и фотоните като такива). Може ли някой да ми обясни защо трябва да въвеждаме нов вид посредник (като пространството) за когото нищо не знаем? Не знаем неговите свойства, не знаем дори дали изобщо съществува. Всичко което знаем е че той (посредника) реално дублира свойствата на гравитацията да привлича. И не ми излизайте с тези "червеиви дупки" защото те са само следствие от теорията и реално не са наблюдавани. Моето мнение за целият този каламбур е да се избяга от обяснението за етера като основен носител на гравитацията.
epwpixieq-1 какво е различното при тебе от тези:
--- Цитат на: epwpixieq-1 в Април 25, 2020, 08:13:50 pm ---Когато някой си прави "труда" и отнема време да открива такива теми, най-малкото е не да пише каквото му хрумне а да даде препратки, към някакви (предполагаемо научни) публикации или директно експериментални постановки които да подкрепят някаква формулирана теза ( която всъщност в първия коментар липсва).
--- Край на цитат ---
Не всички разбираме добре английският, когато пускаш такива препратки давай и какво е твоето тълкувание на документа. Или в най лошият случай превод - когато не разбираш какво се казва там.
Радико:
--- Цитат --- Всички знаем че гравитацията въздейства на всеки материален обект (включая и фотоните като такива). Може ли някой да ми обясни защо трябва да въвеждаме нов вид посредник (като пространството) за когото нищо не знаем
--- Край на цитат ---
Ами Бат Ванко отговора е много прост:
Защото въпреки, че тия хора неистово твърдят, че имало такова животно като фотон, те са съвсем наясно, че това са електромагнитни вълни. а и да те подсетя, че се отклоняваш от главното в случая.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия