Справочници, схемотехника, теория > Математика
Математично-физичен модел на финансовите пазари
epwpixieq-1:
--- Цитат на: dmitarp в Април 21, 2020, 10:37:11 am ---Това е финансов проблем, а не проблем на петрола.
--- Край на цитат ---
Във това няма спор, проблема е финансов (или спекулативен) но загубите и печалбите ( в парични знаци ) въпреки това са реални.
--- Цитат на: dmitarp в Април 21, 2020, 10:37:11 am ---Ако си мислиш, че някой ще ти даде нещо за без пари, или дори да ти плати за това, или се лъжеш или този някой ти крои номер.
--- Край на цитат ---
Разбира се е не мисля че някой ще ми даде нещо без пари, но тук играта друга, парите (негативните цени) не се дават от този които физически прави доставката, а от тези които са заложили (на движение на цените нагоре) и сега губят понеже трябва да си ролнат контракта, точно защото не желаят да получат физическата доставка (което би станало ако контракта не е ролнат). И когато някой ви плаща, във случая спекуланта за да получите доставка на този контракт, на определената от контракта цена, то печалбата за вас е чиста (както и загубата на спекуланта), която е разликата между контрактната цена и цената на придобиване/продаване на контракта, и така на вас ви трябва само трябва място за складиране, което никак не е малко разбира се, и точно за това се получават тези странни неща.
ndm:
--- Цитат на: juliang в Април 21, 2020, 07:37:33 pm ---А документи за данъчен склад имаш ли? Че току-виж утре имаш тумба митничари пред портата :)
--- Край на цитат ---
Ъ, те документИтИ ги отложиха с шест месеца, така че на митничарите ::) …….А и те са пекани пичове, утре няма да дойдат, ако ходят някъде е вечер, щот знаят че ден година храни –нощна смяна две.
VITAN:
Хитрата сврака с двата крака.....
https://www.youtube.com/v/R1PgX2UbV9o&feature=youtu.be
Всяка криза завършва с нещо гадно (разбирай война).
Последната беше с т.н. арабска пролет.
epwpixieq-1:
--- Цитат на: epwpixieq-1 в Ноември 23, 2019, 10:04:48 pm --- и не се безпокойте след 5 години ще отидат на $10 трилиона, просто защото системата е толкова левариджната с глупости че не може да издържи своята тежест без да има нулеви лихви.
--- Край на цитат ---
Кой би могъл да подозира че още тези година, под натиска на глупавите политически решения и страха от вирусната глупост, балона започна сериозно да издиша и баланса им има голям шанс да мине $10 трилиона ( а за следващата година е сигурно ). Така както се казва предсрочно изпълниха петилетката, акумулирайки финансовите инструменти които, ако го нямаше ФЕД-а щяха да се продават на центове за $1, но понеже сега той купува се продават като класни инструменти.
Имайки в предвид че щатската икономика растеше с 2.5% на година, и при БВП от $20 трилиона имаме нарастване от $0.5 трилиона на година (отделен въпрос е колко този процент е базиран на производство и консумация). Тоест ФЕД-а симулира икономическа активност от 4 години за някакви си мижави два месеца.
Сега явно трябва да си променя предвиждането, което всеки трябва да прави на база на променяща се среда, и за следващите 5 години няма да ме учуди ако баланса на ФЕД-а е колкото БВП на САЩ или около $20 трилиона и това е при условие че няма силна инфлация. При силна инфлация (която според мен е вероятно ще се появи) само небето, и оръжието в населението, е лимитация за колко ще стане баланса на ФЕД-а, който в такава ситуация ще бъде главната тоталитарна сила ръководеща, плановата вече, икономическа активност.
epwpixieq-1:
--- Цитат на: epwpixieq-1 в Ноември 23, 2019, 10:04:48 pm --- и не се безпокойте след 5 години ще отидат на $10 трилиона, просто защото системата е толкова левареджната с глупости че не може да издържи своята тежест без да има нулеви лихви. Та на този процес му се казва монетизация на дълга.
--- Край на цитат ---
Явно съм бил голям оптимист :) не след 5 години а след година и половина (тоест до следващото лято), от времето на коментара ми (преизпълнение на петилетката с 230%), баланса на ФЕД ще бъде над $10 трилиона като сега е само $7.4 трилиона https://www.federalreserve.gov/monetarypolicy/bst_recenttrends.htm а същевременно официялния държавен дълг ще мине като нищо $30 трилиона (като няма смисъл да говорим за неофициалния който е 7х повече).
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия