Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити
Антиматерия какво е това в същност
montanar:
Хрумването е интересно - но мисля че файдата от това не би била особена.
Съгласно.
--- Цитат ---В съответствие с теорията на Дирак електронът и позитронът могат да се раждат по двойки, като при този процес се „губи“ енергия, равна на енергията на покой на тези частици, 2×0,511 MeV. Експерименталното сравнение на двете частици показва, че имат еднакви свойства и характеристики с изключение на знака на електрическия им заряд.
--- Край на цитат ---
Интерересното е обаче друго - Тия позитрони освен де се раждат могат ли да се ползват по някакъв начин - например да създават положителен потенциал или нещо таквозинка ......
Ясно е загубили сме енергия да ги създадем обаче как може да ги ползваме в последствие - проблема е че те влизат в система само с антиматерия - тоест сами по себеси са безполезни не се ли лепнат за нещо (антиатом) - но всичко това ако се мисли стандартно.
Сега нестандартното - Имаме позитрони - събираме ги с поле в вакум (не че знам как би станало ма те) и макър и отвратително дребни ако ги срещаме дозирано с електрони би трябвало да се отделят пък фотони ....... тоест имаме вид горивценценце ;) (нал съм си гориварче) ;D
--- Цитат ---Когато нискоенергиен позитрон се сблъска с нискоенергиен електрон, настъпва анихилация, като в резултат се излъчват два гама фотона, разлитащи се в противоположни посоки. Всеки от тях има енергия по 511 keV
--- Край на цитат ---
juliang:
Да, идеята на теория е ОК, на практика ... получаването на такава частица е кошмарна задача, опазването й е май още по-кошмарна...
Енергията на фотон във видимата свветлина е около 2 електрон волта. За да имаш шанс да получиш двойка електрон-позитрон енергията на фотона трябва да е поне 1 мега електрон волта... 500 000 пъти повече. А това го казвам защото това е основния начин да се получи позитрон. А още по-кофтито е че винаги в тоя случай се получава двойка електрон-позитрон, които трябва да ги опазиш разделени, щото а са се събрали - а получаваш пак 1 мега ЕВ енегрия и губиш позитрона.
montanar:
Де бре juliang ;D Остави ни да си мечтаем - поне глупости не приказваме. :P
Bat_Vanko:
Погледнете нещата от малко по различна гледна точка - щом се получават позитрони значи протичат някакви термоядрени реакции. Вместо да се опитваме да съберем невъзможното защо не се опитате да възпроизведете самият процес. Искра се създава сравнително лесно дори и в гаражни условия.
montanar:
Забавна сметка: ;D
Масата на електрона е 0.000000000000000000000000000000911 (закръглил съм малко)
Ако имаме едно кило позитрони и елекрони по равно те ще са цели 1097694840834248079034028540065 бройки или Мев.
Или около 48 852 827 000 киловат часа.
За сравнение урана дава около 240 000 киловат часа за килограм горивце полезна мощност.
(забавно многозначително съвпадение 911)
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия