Форум > Филми, видео лекции
Моят свят.
Радико:
Бат Ванко напълно съм съгласен с теб. Както виждаш по долу отбелязал съм, че се забелязва нарушение на ЗЗЕ само при "класически прочит" на други закони. В момента в който приемем формулираното , мисля за пръв път тук от атос, че на по ниско ниво силите са резултат от енергия всичко се изяснява и виждаме, че ЗЗЕ си е в сила и че нещата са все едно перка се върти от вятъра. Нещата се свеждат до това да осъзнае, човек че има вятър който духа постоянно и може да се ползва. Ти разбира се си наясно с това, но други хора не са.
--- Цитат на: Радико в Юни 22, 2019, 11:08:07 pm ---Дали си забелязал, че точно тази идея работи в нарушение на ЗЗЕ. Е поне при "класическия" прочит на други закони.
--- Край на цитат ---
montanar:
Радико от експериментите които си правил - дай ако може някакви ориентировъчни данни за времеви цикли спрямо работна маса и подадена енергия (разбира се горедолу ориентировъчно) - от това което виждам подаваната енергия на фона на произведената работа поне на мен ми изглежда процентно много малко това съотношение. Ш опитам да разцъкам някаква симулация но без по-конкретни данни излизат глупости.
juliang:
--- Цитат на: Радико в Юни 23, 2019, 12:50:13 pm ---Ами няма нужда да ги търся отговорите аз ги знам и въобще нямат нищо общо с това което се случва в горния пример.
...
Всички трансформатори вибрират заради силите на механично усилие на проводник в магнитно поле. Така нареченото правило на лявата ръка. Ако всички материали вложени в един трансформатор са идеално твърди тела той може да не вибрира. Но понеже на практика няма такива се получават вибрации.
--- Край на цитат ---
Не позна.
https://en.wikipedia.org/wiki/Barkhausen_effect
https://en.wikipedia.org/wiki/Magnetostriction
И аз си мисля понякога че знам много неща, а се оказва че не ги знам... Затова и продължавам да търся информация за всичко въпреки моите 50+ години.
Не ми се рови надълбоко по темата, но съм почти сигурен че ще се окаже че в точката на Кюри част от топлинната енергия отива за разбъркване на домейните, а при изстиване част от магнитната енергия отива за подреждането им обратно в положение такова че материала да стане магнитен. Така ЗЗЕ си остава в сила.
И по първия пример - смяташ ли че двете пластини ще поемат и отдават еднакво количество топлина, при условие че едната е със свободен край, а другата е застопорена в храповия механизъм?
Радико:
Юлияне първият линк който си дал се отнася за електрически трептения които се установяват със слушалка. Вторият за магнитострикцията, съгласен съм. Никога не се бях сетил, че и тя има реално влияние за бученето на трафовете. Сигурно защото винаги съм си мислил, че ефекта е със символични стойности. Човек се учи цял живот.
--- Цитат --- Не ми се рови надълбоко по темата, но съм почти сигурен че ще се окаже че в точката на Кюри част от топлинната енергия отива за разбъркване на домейните, а при изстиване част от магнитната енергия отива за подреждането им обратно в положение такова че материала да стане магнитен. Така ЗЗЕ си остава в сила .
--- Край на цитат ---
Не не отива такава енергия отива само при фазови преходи от първи род. Обаче дори и да допуснем, че е така ти сам каза част от енергията отива после част от енергията се връща и всичко е точно обаче ако не броим механичното преместване. Точно за това ви предлагам да разглеждате две пластини, еталонна и работна. Във двете влиза еднаква енергия а излиза различна.
--- Цитат ---И по първия пример - смяташ ли че двете пластини ще поемат и отдават еднакво количество топлина, при условие че едната е със свободен край, а другата е застопорена в храповия механизъм?
--- Край на цитат ---
Този повторен въпрос подсказва, че не четеш много внимателно какво пиша. Мисля, че съвсем ясно казах, че пластината за движваща храповика ще изразходва топлина за задвижването му. Дори да допълня пластина от нитинол ще консумира енергия при огъването си защото паметта се осигурява от мартензитния фазов преход който е от първи род.
Радико:
--- Цитат на: montanar в Юни 23, 2019, 03:58:09 pm ---Радико от експериментите които си правил - дай ако може някакви ориентировъчни данни за времеви цикли спрямо работна маса и подадена енергия (разбира се горедолу ориентировъчно) - от това което виждам подаваната енергия на фона на произведената работа поне на мен ми изглежда процентно много малко това съотношение. Ш опитам да разцъкам някаква симулация но без по-конкретни данни излизат глупости.
--- Край на цитат ---
Какви по точни данни да ти дам като всичко е много относително единственното точно число е необходимата енергия тя се определя от обема или теглото на пластината умножено по спец. топлоемкост по температурната разлика. за всичко останало имаш почти неограничен набор от възможности.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия