Форум > Филми, видео лекции

Моят свят.

<< < (40/80) > >>

juliang:

--- Цитат на: Радико в Юни 23, 2019, 08:18:08 am ---... Едната пластина е пак свободна като в първият експеримент а втората е под механичното въздействие на консервативната гравитация и под въздействие на консервативното поле на постоянен магнит. Влагаме отново в двете еднакво количество енергия те се нагряват до еднаква температура после изстивайки връщат обратно цялото количество вложена енергия точно както си е според ЗЗЕ. Втората пластина обаче е извършила едно придвижване в посока гравитацията при нагряването и едно придвижване в посока магнита. Това вече не се вмества във ЗЗЕ.
А да имай в предвид че, при изстиване двете  пластини са отдали еднакво количество енергия защото точката на Кюри е фазов преход от втори род и се извършва без енергия за прехода характерна за преходите от първи род топене и изпаряване примерно.
Та големият въпрос остав:
 От къде дойде енергията за механичното придвижване на втората пластина.

--- Край на цитат ---

Радико, взимаш пак 2 пластини, в края на едната обаче имаш храпов механизъм, който върти ос при удължаване /скъсяване на пластината. Почваш да ги грееш/охлаждаш циклично (без никави фазови преходи - нито от първи нито от който и да е род), и едната ще извършва работа чрез храповия механизъм, а другата няма щото края й ще виси свободно. Смяташ че тая енергия от храповия механизъм ще е бонус ли?

И още един бонус въпрос, свръзан косвено с твоето твърдение: Защо дори и най-качествения трансформатор бръмчи? Дори и трансформатор със солидна (не ламелна) сърцевина. Кое поражда звуковите вълни и тяхната енергия фрий ли е?

Когато потърсиш отговорите на тези два въпроса ще разбереш че и твоите две пластини няма да се държат еднакво при загряване и охлаждане. И най-вече - ще разбереш защо. Е... честно казано науката и тя не знае докрай отговорите на тези въпроси, но поне донякъде...

montanar:
Ще коментирам подробно като се запозная подробно с проблема.
За сега ЗЗЕ+х няма как да има спрямо стандартния модел в който многократно съм се убеждавал че работи - но това въпреки доказателствата си остава субективно мое мнение щото се нямам че съм хванал бога за шлифера :)
Ако изхождаме от чистата фактология на конкретната постановка.
За да се случва процеса трябва потенциална разлика под формата на топлинна такава. С което се характеризират всички топлинни машини. До тук всичко ОК. Сега въпроса е такъв - дали имаме загуба на топлинна енергия която се трансформира в механична. Както е при нормалните Карно установки.
Ако допуснем че имаме прираст на механична енергия като се запазва и топлинната се пита къде е заровено кучето.
Нещото кото ми хрумва (може и да бъркам) е че системата която коментираме няма как да е затворена защото ако е в един момен ще спре поради оравняване на делта Т  а и за да работи иска постоянен приток на маса под формата на гориво.
Има една камара променливи и зависимости де трябва да се вземат предвид за което ми трябва време - и за това не се съгласявам с нищо защото твърде утрирано представяш нещата.

Радико:

--- Цитат ---Когато потърсиш отговорите на тези два въпроса ще разбереш че и твоите две пластини няма да се държат еднакво при загряване и охлаждане.   
--- Край на цитат ---
Ами няма нужда да ги търся отговорите аз ги знам и въобще нямат нищо общо с това което се случва в горния пример.
Добиването на енергия от разширяването на твърди тела няма никакви принципни разлики от добиването на енергия от разширяването на газове. Разликата е само в мащаба на размаха на трептене "движение" на частиците.
Всички трансформатори вибрират заради силите  на механично усилие на проводник в магнитно поле. Така нареченото правило на лявата ръка. Ако всички материали вложени в един трансформатор са идеално твърди тела той може да не вибрира. Но понеже на практика няма такива се получават вибрации.
И двата ефекта обаче нямат нищо общо с разглеждания въпрос. Най малкото и двата се явяват интромедиантни демек въздействието им е от и на вътре в разглеждания обект. Докато в моя пример става дума за екстрамедиантен ефект. При който обекта въздейства полево навън от себе си.

Радико:

--- Цитат на: montanar в Юни 23, 2019, 10:40:19 am ---Ще коментирам подробно като се запозная подробно с проблема.

--- Край на цитат ---
Запознай се така трябва.
И аз имах твойте възгледи преди да се запозная подробно. Сега вече както си забелязал съм с по различни такива.
Дали да ти дам една малка сламка която би ти помогнала да си спестиш известно блъскане на главата и още няколко словесни престрелки между нас. Предполагам, че ти ще стигнеш рано или късно и до това ако разглеждаш нещата задълбочено след като аз съм стигнал.

Bat_Vanko:
Няма никакво нарушение на ЗЗЕ.
Погледнато от гледна точка на топлинната енергия - колкото влагаме, толкова и получаваме.
От гледна точка на полето на магнита също няма нарушение на ЗЗЕ. Цялата енергия за подържане на магнитното поле е на квантово ниво. И Радико с тази конструкция манипулира свойствата на материята точно на това ниво. Ние познаваме магнитното поле но на грубото му материално (силово) взаимодействие, но не и същината му на квантово (или може би подквантово) ниво. То е малко като да опознаем същината на гравитацията и да успеем да я екранираме.

--- Цитат на: juliang в Юни 23, 2019, 10:21:52 am ---И още един бонус въпрос, свръзан косвено с твоето твърдение: Защо дори и най-качествения трансформатор бръмчи? Дори и трансформатор със солидна (не ламелна) сърцевина. Кое поражда звуковите вълни и тяхната енергия фрий ли е?

--- Край на цитат ---
juliang това явление си има име - загуби от хистерезис. Никой не е твърдял че тяхната енергия е фрий. Дори може да се реализира устройство където тези вибрации да задвижват храпов механизъм. Но това ще бъде типичният пример за силово взаимодействие, няма никаква манипулация на квантово ниво.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия