Алтернативни енергоизточници > Други генератори на електрическа енергия

Генератор Helios

<< < (22/39) > >>

технократ:

--- Цитат на: hyparh в Март 07, 2019, 08:17:59 pm ---Сега пробвах - действително не се проявява затормозямане, колкото и бързо да се движи магнита близо до пирографита. Нищо общо с мед или алуминий. Значи може и с него да се направи установката.
Силовото взаимодействие между магнит и пирографит се изявява в това, че последния не иска да се задържи върху полюса на магнита - приплъзва се и пада встрани. За стабилна левитация трябват поне четири кубични нео-магнита слепени заедно.

Добра е цената, има ли големи количества? Иначе туряш бучките в едно старо канче и на газовия котлон :) Бисмута се топи при по-ниска Т и от оловото (272гр.) Вече ти ще си прецениш в какво може да го отлееш, примерно огнеупорна тухла ще свърши работа. Гледал съм някои да отливат метални форми и в итонг (понеже е лесен за обработка), но той не е огнеупорен и може лесно да се сцепи от жегата (личен опит).

--- Край на цитат ---

Значи с пирографит няма затормозяване, а с бисмут би трябвало също да няма, ако не си пробвал и имаш бисмут, пробвай и ми кажи за резултата. За количеството бисмут което има пловдивчанина дето му се обадих, предполагам че ще е голямо, щом го питах за килограм дали продава и колко струва, сигурно има килограми но за опита е достатъчно и количество от 2х300 грамови плочки. Аз най вероятно ще поръчам 1 килограм бисмут но се чудя няма ли да е най добре да го отлея във вид на 2 маховика с прозорчета така че като се въртят периодично да пропускат магнитният поток през прозорчетата към бобината. Като начало може на ръка да се установи какво се индуцира, като между бобина и неодимов магнит, в статично положение се отваря и затваря магнитният поток с пластина от бисмут. Мултицета ще покаже на изхода на бобината какво ЕДС се индуцира. Ще се заема да правя проби и ще пускам периодично тук, най много да изгоря с 30 или 50 лева, здраве му кажи.  :)

Радико:
Ами какво да ти кажа низо. Моето мнение е че си направил вариант на абха намотка.
Относно въпросното устройство добро решение би било завесата да изглежда като колектор на постояннотоков двигател.  При това положение се избягват няколко неприятни ефекта.

ventsy74:
Nizo
Това ли описваш?

nizo:
Не, Венци, първо съм си намотал с жицата тороид, а след това съм продължил да мотая върху тороида.  :o

ventsy74:
Искаш да кажеш със една жица? Хитро.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия