Алтернативни енергоизточници > Други генератори на електрическа енергия
Генератор Helios
hyparh:
--- Цитат на: технократ в Март 07, 2019, 04:53:44 pm ---При левитацията на пиролизен графит или свръхпроводник над магнит, при побутване, не се забелязва затормозяване, което е явен признак че в материала не се индуцира ЕДС както би било, ако се пусне магнит в медна тръба например, и се забелязва забавяне на падането, поради спирачният ефект на индуцираните вихрови токове в тръбата.
--- Край на цитат ---
Сега пробвах - действително не се проявява затормозямане, колкото и бързо да се движи магнита близо до пирографита. Нищо общо с мед или алуминий. Значи може и с него да се направи установката.
Силовото взаимодействие между магнит и пирографит се изявява в това, че последния не иска да се задържи върху полюса на магнита - приплъзва се и пада встрани. За стабилна левитация трябват поне четири кубични нео-магнита слепени заедно.
--- Цитат на: технократ в Март 07, 2019, 07:54:04 pm ---Обадих се на човека от пловдив, продава бисмут, килото за 35 лева, но бисмута не е на плочки а на бучки. А за опита ще ми трябват плочки с трапецовидна форма. Някакви съвети да ми кажеш, дали може да се оформи в желаната форма. Аз виждам вариант само чрез разтопяване, и отливане в желаната форма.
--- Край на цитат ---
Добра е цената, има ли големи количества? Иначе туряш бучките в едно старо канче и на газовия котлон :) Бисмута се топи при по-ниска Т и от оловото (272гр.) Вече ти ще си прецениш в какво може да го отлееш, примерно огнеупорна тухла ще свърши работа. Гледал съм някои да отливат метални форми и в итонг (понеже е лесен за обработка), но той не е огнеупорен и може лесно да се сцепи от жегата (личен опит).
ventsy74:
Аз бих пробвал със чиста желязна ламарина на 3 пласта и между тях изолация. Целта е да се разсее, погълне магнитното поле. А какво по добро за поглъщане на магнитно поле от желязо? Въпроса е, че желязото ще се намагнити и тогава не знам какво ще последва. Схемата не е трудна за изработка и аз май ще се пробвам.
Bat_Vanko:
--- Цитат на: технократ в Март 07, 2019, 07:59:09 pm --- Bat_Vanko става, бисмутената завеса ще се спуска и повдига периодично между неодимовият магнит и соленоида. Но важното е какво ЕДС ще се индуцира. Само опита ще покаже а не празни приказки и предубеждения.
--- Край на цитат ---
технократ, щом си решил да пробваш - пробвай. Само не се хвърляй с големи разходи, че инак набутвацията е голяма. После ако искаш можем да измерим и изменението на полето, само че долният предел на уреда ми е 0.1 mT.
Радико:
--- Цитат на: atos в Март 07, 2019, 01:52:26 am ---..остава някой да се пробва да я изработи! Дотогава всичко е преливане от пусто в празно!
--- Край на цитат ---
Искаш да кажеш: остава още някой да се набута като макса62 с някоя и друга хилядарка. Нали няма да ги даваш ти парите.
Добре аз съм съгласен да направя експериментална постановка, но не с мой пари. Събирайте волни пожертвования от желаещите да видят какво се случва. Аз мога да се включа с труда си и с 200-300 грама бисмут. За всичко ще има снимки, клипове, предавания на живо квот се сетите. Но пари в този нескопосан експеримент не бих вложил. Защото, това че имаме работещ принцип въобще не значи, че с него ще направиме и работещо устройство. В вдно такова устройство се съвместяват няколко, да не кажа десетина принципа и ако само един от тях дори и най маловажния есгрешен и каруцата отива у реката.
nizo:
--- Цитат ---Та nizo, можеш ли да ми кажеш какво ще случи като завъртиш железния екран с примерно 3000об/мин в близост до неподвижния мощен неодимов магнит, достатъчно е да отговориш правилно само на този въпрос. И не забравяй има огромна разлика в това да пуснеш парче желязо само да влезе в магнитното поле на магнита, от това да накараш същото парче желязо да премине с голяма скорост през същото това магнитно поле.
--- Край на цитат ---
Нищо особенно не се случва, аз съм въртял диск с магнити и много добре знам, че желязото не спира това въртене, имай предвид солидно желязо, а с мед има вече доста осезаем спирачен ефект, но това мисля е ясно. Не разбирам, защо подемате разговорите на такова елементарно ниво. Не знаем как да се избавим от вихровите токове или какво, деца?! Знаем ... какво да го обсъждаме повече?!
--- Цитат ---1. Привличане при приближаване и отдалечаване - при подходящата конструкция може да се получи компенсиране да двете сили и тяхната работа, като влиянието може да се сведе до минимум;
2. Индуциране на вихрови токове в екрана, те винаги ще влияят, но при използване на листов екран също могат да бъдат минимизирани;
3. Индуцираното ОЕДН от тока в соленоида - там нещата са винаги в противодействие на въртенето. Когато екрана се отваря тока нараства и се индуцира все по голямо ОЕДН. То създава свое магнитно поле което привлича отдалечаващият се екран и се стреми да го върне. В този момент магнита също се стреми да спре екрана. За разлика от приближаването на екрана когато силата на тока от ОЕДН намалява и единствено магнита привлича в случая.
--- Край на цитат ---
Bat_Vanko, по точките които си дал:
1. Съгласен
2. Съгласен
3. Тук имам възражения. Ако отделиш малко време да помислиш за различните позиции на екрана ще видиш някои интересни неща. Първо да речем екрана го няма и сърцевината е намагнитена. Т.е. излиза, че когато екраните приближават, то тях ги дърпат както магнитите, така и самата сърцевина. С навлизане на екрана, сърцевината започва да се размагнитва, но Ленц ще поддържа нещата до 1/2 от хода на екрана, а после обратно, ускорението от магнитите и сърцевината се изхабява за излизане на екрана от тази магнитна "яма". С други думи в този генератор Ленц ефекта идва като 1/2 положителен герой и той сам унищожава себе си.
--- Цитат ---Подкрепям написаното от nizo по темата. Прословутите закони си ги има, те са изведени емпирично и доказани многократно, това никой не би трябвало да го оспорва. Обаче, при определени условия, тези закони (в частност на Ленц) може да бъдат използвани по такъв начин, че вместо да пречат (оказвайки съпротивление и прахосвайки енергия на вятъра), да се пренасочат в друга посока или дори да подпомагат процеса чрез подходящ метод.
--- Край на цитат ---
Да, hyparh, за тва иде реч. Ленц не е магическо зло същество, а просто още едно магнитно поле с което трябва да се справим по подобаващ начин. Аз имам идея за генератор, където Ленц изоообщо не си и помисля да спре въртящият вал. За онези със законите пояснявам, Ленц има в генераторните намотки, Ленц обаче не спира вала ... ей такива чудеса.
Сега да изпитаме знанията на скептиците, които явно знаят всичко. Тъй като доста неща съм пробвал покрай Капанадзе, един ден навих следната намотка. Първо по периметър на буква О е намотана намотка, която образува тороид, а след това върху този тороид продължава намотката в стил тороиден трансформатор. Кажете сега всезнайковци, какво е магнитното поле на тази намотка?! Извадете дебелите книги и ми покажете в коя книга, на коя страница е описано това нещо.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия