Алтернативни енергоизточници > Други генератори на електрическа енергия
Генератор Helios
технократ:
При левитацията на пиролизен графит или свръхпроводник над магнит, при побутване, не се забелязва затормозяване, което е явен признак че в материала не се индуцира ЕДС както би било, ако се пусне магнит в медна тръба например, и се забелязва забавяне на падането, поради спирачният ефект на индуцираните вихрови токове в тръбата. Значи в диамагнетиците като пиролизният графит или някакъв свръхпроводник не се индуцират вихрови токове и реакция на ленц липсва или е пренебрежимо малка. Логично е че такива материали трябва да се ползват в разни двигатели от този род. Аз бих се навил да експериментирам, трябват ми 2 парчета пиролизен графит или бисмут, с формата на трапец и да са плоски. Някой да знае по поръчка дали продават чрез интернет?
hyparh:
Иван Димов, може и да си прав... От двата края на огледална намотка (50:50) не може да се извади ток заради самопогасяване, но от същата с вързани заедно краища + center tap вече може.
--- Цитат на: технократ в Март 07, 2019, 04:53:44 pm ---Някой да знае по поръчка дали продават чрез интернет?
--- Край на цитат ---
Ибей, Алиекспрес... У нас не съм срещал да продават пиролизен въглен, виж бисмут може да се намери от някои частни лица по обявите. В OLX например попаднах на пловдивчанин, продаващ различни метали, включително и бисмут.
Bat_Vanko:
--- Цитат на: hyparh в Март 07, 2019, 02:22:06 pm ---Бисмутът е тежък метал и сектори по дисковете, изработени от такъв, биха играли донякъде роля на маховик. Друг е въпроса как точно изменя магнитното поле, защото доколкото направих опити с малки нео-магнити от двете страни на шайба бисмут, силата им на привличане видимо си остава същата за съответното разстояние помежду им. При движение може да е по-различно заради динамиката.
--- Край на цитат ---
hyparh в крайна сметка ще дойдеш на моето мнение че този генератор ще работи, но прекалено неефективно за да има смисъл от направата му. Бисмута има относителна магнитна проницаемост = 0.99983. Това е всъщност колко пъти даденият материал усилва магнитното поле. Един неодимов магнит с размери 25х25х10 мм и материал N42 има магнитна индукция на 6 мм от полюса В=180 mT. Ако тези 6 мм се заместят от бисмутов екран магнитната индукция в същата точка ще намалее на 179.97 mT. Намаляването на индукцията е dB = 0.03 mT (приблизително толкова е интензитета на земното магнитно поле) или в проценти 0,017%. За да получиш ЕДН 1000V с честота 50 Hz при същото сечение 25х25 мм и същата dB = 0.03 mT ще бъдат необходим соленоид с 530 милиона навивки. Ако заковем броят навивки на 100, то тогава ще ни е необходим магнит с размери 3.3 декара. Сам разбираш защо не си отчел някаква промяна на силата на привличане.
От друга страна магнита оказва влияние на бисмута със същите тези 0.017 % различаващо се от въздуха. За да отчетеш реакция на Ленц (без влиянието на вихровите токове) ще ти трябва изключително прецизна везна. Точно по тази причина левитацията на бисмута и пирографита може да бъде констатирана при изключително леки обекти като фолио или люспа. Или другата възможност - изключително силно магнитно поле.
технократ:
--- Цитат на: hyparh в Март 07, 2019, 06:02:34 pm ---Иван Димов, може и да си прав... От двата края на огледална намотка (50:50) не може да се извади ток заради самопогасяване, но от същата с вързани заедно краища + center tap вече може.
Ибей, Алиекспрес... У нас не съм срещал да продават пиролизен въглен, виж бисмут може да се намери от някои частни лица по обявите. В OLX например попаднах на пловдивчанин, продаващ различни метали, включително и бисмут.
--- Край на цитат ---
Обадих се на човека от пловдив, продава бисмут, килото за 35 лева, но бисмута не е на плочки а на бучки. А за опита ще ми трябват плочки с трапецовидна форма. Някакви съвети да ми кажеш, дали може да се оформи в желаната форма. Аз виждам вариант само чрез разтопяване, и отливане в желаната форма.
технократ:
Bat_Vanko става, бисмутената завеса ще се спуска и повдига периодично между неодимовият магнит и соленоида. Но важното е какво ЕДС ще се индуцира. Само опита ще покаже а не празни приказки и предубеждения.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия