Алтернативни енергоизточници > NEG, импулсни, трансформаторни и резонансни генератори, скаларни вълни

Бифилярна намотка на индукционен котлон Ефект

<< < (4/8) > >>

krasias:
Атос, индукционния котлон излъчва високочестотно електромагнитно поле което създава вихрови токове в нагрявания съд. Има само една бобина излъчвател на това поле която изобщо не се нагрява, и това са най добрите котлони с най високо КПД. При котлоните с чугунена плоча се разчита най вече на директно предаване на топлината към загрявания съд, нищо че има и инфрачервено излъчване то не е приоритетно. При инфрачервените котлони с керамичен плот се разчита изцяло на инфрачервеното излъчване на реотана заради огромното температурно съпротивление на керамичния плот, това са котлоните с най ниско КПД, просто една скъпа гъзариика, която само разхищава енергия.

Аtos:
Значи в същност, това, което масово досега се наричаше индукционни котлони, реално не са били индукционни.
Може да ви се стори тъпо, но досега не съм ползвал индукционни (ползвам газ).
Разбирам какво имаш в предвид, но защо другите не ги наричат просто...обикновени котлони, а "инфрачервени"?
Та всички досега (отпреди индукционните) са практически инфрачервени...ей това ме дразни като маркетингов подход, не друго.
По същия начин, по който се появиха разни термини в рекламите като "фибри", "парабени", "мицеларни" и т.н..

технократ:

--- Цитат на: x_name41 в Януари 30, 2019, 02:43:11 am ---не се лъжете по тези експерименти с индукционен котлон и плоски бифилярни намотки... защото това е обикновенна електромагнитна трансформация с всички характерни за нея особенности, а видеата на тая тема са просто мракобес и нищо повече (включително и тези на другаря Копеца)

--- Край на цитат ---

Ясно е че тези опити с индукционни котлони и бифилярни намотки са глупост. Но какво ще кажеш за вилката на Аврамов ?

MTM:
Нека аз да отговоря. Вилка Авраменко СЕ едно котлоните, описани по горе.

Радико:
Красиас малко не съм съгласен с теб. Инфрачервените котлони с керамична "стъклена" плоча въобще не са "скъпа гъзаеия" те далеч превъзхождат по КПД чугунените котлони. Чугунения започва да ги доближава по КПД доближава обаче, само когато го ползваш над 2 часа, да вариш боб примерно. Чугунената плоча има много голяма инертност и ако искаш да свариш едно джезве кафе то 5 минути грееш плочата и после 2 мин. Кафето и какво кпд имаш?  Точно това константно инврционно поглъщане на топлина при керамичния е сведено до минимум а при индукционният е почти равно на нула. За него съм съгласен, че е с най висок КПД и съответно най евтино готвене по евтино и от газта.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия