Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити

ГРАФЕН

<< < (9/14) > >>

Радико:
Ами предполагам, че не е необходимо много да го карат защото това изглежда му е любимо състояние. А все още не се използва заради едно нещо което аз за себе си съм нарекъл патентен синдром. Сякаш е прав Тома Томов:
Идат тъмни времена.

hyparh:
Искам да попитам който знае (предполагам PyroVeso ще е наясно) какви съединения се получават при следните две процедури.

1. Имаме ваничка (кутия от сладолед) със сода каустик с разтворени няколко накъсани листчета (с обща площ като за А4 формат примерно) алуминиево фолио в нея. Потапяме оголени медни проводници, след което ги провесваме с нещо за капака на кутията и я затваряме. Така проводниците са изложени на изпаренията на каустика за около 24ч. При приключване на процедурата те вече са покрити с плътен равномерен черен слой, който е доста устойчив - трудно се маха само с пръсти. Какво представлява това черно покритие, дали е някакъв оксид (примерно от кислорода на NaOH) или е нещо друго?

2. Обгаряне на оголени медни проводници с газова горелка. Процедурата се повтаря няколко пъти, като между всяка проводниците се оставят да изстинат. Отново възниква тъмно покритие (но не чак черно като в предния пример). То е доста лъскаво и може да придобие перманентни оттенъци от цветовете на дъгата. Не е толкова устойчиво като това от каустика и при огъване на проводника може да се изрони. Предполагам това пак е някакъв окис, но дали няма и въглерод?

hyparh:
Пропуснах да отбележа, че покритията са до голяма степен изолатори - мултицета хваща само мегаомове и то на малко разстояние между сондите.

Радико:
1. Това е меден окис  той се счита за едно от наи черните вещества, даже до съвсем скоро най черното. Мисля, че имаше 97% поглъщаемост.
2. Това са сажди смес от графен карбон и сферулени.Горе долу по подобна технология наскоро учени успяха да получат абсплютния рекордьор по чернота като върху медна подложка се синтезира слой графен след което условията се променят и започват да се получават карбонови нанотръби право нагоре. Нещо като четка за зъби тръбите са вълноводи поглъщащи всяка светлина и са толкова нагъсто и добре подредени, че поглъщат над 99% от светлината.

hyparh:
Да, при първия вариант се получава много черно и матово, но при втория е кафеникаво и лъскаво (все едно съм нанесъл лак) с леки разноцветни оттенъци.

Първата снимка е на малки намотки с каустик, а останалите тороидални са с обгаряне. На последната се забелязват цветовите оттенъци, вероятно се получават т.нар. структурни цветове, възникващи заради вида на микрорелефа (доколко големината на отделните съставляващи съвпада с дадена дължина на вълната от видимия спектър). След като е лъскаво изглежда се получават много плътни слоеве, но пък са по-податливи на механично увреждане.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия