Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити

ГРАФЕН

<< < (8/14) > >>

hyparh:
Именно и аз това се замислих. То хубаво може да си правим такива заигравки с електролиза или др. химически реакции, но накрая едва ли някой от нас ще е способен в домашни условия да създаде едноатомен "чаршаф" от въглерод, което всъщност представлява графена. Доколкото разбрах само тогава се проявяват "свръхспособностите" му. Ако са повече слоеве, то вече няма да е графен ами графит или аз поне така разбирам нещата.

Радико:
Значи не е кой знае колко сложно да се направи графенов лист върху лист медно фолио примерно. Проблема идва после при разделянето. Единственният шанс е да се ецва целия меден лист за да остане само графена. Крайно непрактична технология рентираща се само за научни изследвания.

juliang:
Ндааа... проблема е горе-долу същия като с другата форма на въглерода - диаманта. Реално няма голям проблем да си го направиш - малко температура, малко налягане... :)

Радико:
За графена Юлияне налягане не се изисква необходимата температура е колкото да загори на жена ти кекса,че в определени случай и малко по ниска. Тънък момент разбира се има и тук, съвсем случайно го разкрих. Катализатора му е тайната на графена.

juliang:
Ти пак ме разбираш буквално...
И в единия и в другия случай имаме технологичен проблем, не толкова физичен. Знаме какво трябва да го направим, не е като да нямаме оборудването да го направим, материалите са в свободна продажба, просто ... икономически не е изгодно (все още).

Всъщност аз си нямам ясна идея как точно ще накарат въглерода да ляга в дебелина от само един атом...

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия