Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити
ГРАФЕН
технократ:
--- Цитат на: hyparh в Декември 27, 2018, 07:04:57 pm ---Интересно методът на електролизата дали може да се използва за производство на графен? В случая и двата електрода са графитени: https://www.youtube.com/watch?v=6X9DQeWhi1U
По време на процедурата се получава графенов оксид, а авторът твърди, че кислородът по някакъв (поне за мен непонятен) начин изчезва чрез облъчването с червен лазер накрая и остава само чист графен. Дори и последното да не е така, може ли полученият графенов оксид да се използва например в изработката на суперкондензатори?
Установката е елементарна и мога веднага да я подкарам (е, без хай-тек бъркалката и центрофугата).
--- Край на цитат ---
Хипарх, този от видеото дето получава графенов окис от графит и перхидрол, неговият перхидрол колко е процентен, защото аз мисля да опитам да извлека по този начин графенов окис, но перхидрола който имам е 30%, и наистина чудно е как червеният лазер ще отстрани кислорода от графеновият окис, това може да стане само чрез химическа редукция, например със елемент който да отнеме кислорода от графеновият окис, и се сещам че това може да стане със магнезий. В една книга по химия се описва процес на горене на магнезий във среда от СО2 като се отделя чист въглерод и магнезиев окис. Кислорода може да се отдели и чрез електролиза, но за това трябва стопилка на графенов окис, а ако той се стопи, няма да бъде вече с конфигурация на атомите, необходима за графена.
Опс, поправка, другият видеоклип не този който показва получаване на графенов окис чрез електролиза, този мисля че е фейк, а ето този. https://www.youtube.com/watch?v=Irg3kbnTN4o
Радико:
Значи някой видя ли в тези клипове графен щот аз не видях. Може и да има отделени люспи ама те са си някъде там в чернилката. До колкото ми е известно графена въобще не е черен на цвят. Твхнократ ти хубаво ще дигнеш пушилката като тоя в клипа ама после какво ако не е тайна разбира се. Имаш ли друга идея осввн и ти дълбокомисленно да се взираш в бурканчето като оня юнак от клипа.
технократ:
--- Цитат на: Радико в Декември 28, 2018, 07:02:26 pm ---Значи някой видя ли в тези клипове графен щот аз не видях. Може и да има отделени люспи ама те са си някъде там в чернилката. До колкото ми е известно графена въобще не е черен на цвят. Твхнократ ти хубаво ще дигнеш пушилката като тоя в клипа ама после какво ако не е тайна разбира се. Имаш ли друга идея осввн и ти дълбокомисленно да се взираш в бурканчето като оня юнак от клипа.
--- Край на цитат ---
Разбира се че няма да се хвърля напред с главата за добив на графен по инструкции от тубата. Само исках да разбера мнението на други. Иначе графена е ценен, за суперкондензатори за направа на ел платки, и т.н приложения безброй. Аз си мисля не може ли графен да се отложи върху хартиен лист, и ако е възможно да се "рисува" по хартиен лист с графен, още по добре.
juliang:
Май или аз или някои от пишещите не са наясно що е то "графен"...
Радико:
Преди малко споменах за сртклата. За направата на суперкондензатори са необходими цели листове не трошляк.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия