Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити

Вярна ли е теорията на относителността на Алберт Айнщайн?

<< < (14/64) > >>

epwpixieq-1:

--- Цитат на: технократ в Октомври 21, 2018, 06:43:39 pm ---енергията също, макар че за един пътник в пътуващ автомобил, кинетичната енергия на колата в която пътува за него е нулева, а за някой който стои на шосето не е така, но ако колата се блъсне в преграда кинетичната енергия за пътника в колата съвсем няма да е нулева за него щото след катастрофата пътника ще има фрактури ако оживее. Та и енергията е подвеждащо относително.

--- Край на цитат ---
Енергията е винаги относителна. Столетие преди Айнщайн да публикува, както Каръл Антон Бйоркинс ( https://en.wikipedia.org/wiki/Carl_Anton_Bjerknes ) се изразява, относно теорията му: "кръгово мислене", формулата за енергия е била E=mV2, като за първи път релативните ефекти са били облечени в математически формулировки от Вебер (http://mazeto.net/index.php/topic,10017.msg93620.html#msg93620). Тоест, прозаичен начин казано, без скорост, или относителна разлика в скоростите на две тела, нямаме енергия, която можем да извлечем.
Ако ви интересува, от къде тръгват тези идеи, вижте този ми коментар от преди година и половина (http://mazeto.net/index.php/topic,1546.msg86245.html#msg86245 , последния параграф), където споменавам за Бошкович, който първи е започнал да развива това учение, и може да се каже че е първият философ/физик които разработва теория за динамиката на относителните сили на взаимодействие между телата, както на макро, така и на микро ниво.

PyroVeso:
Epwpixieq-1, ти даде много добър пример! Наистина, надявам се всички са съгласни (защото всеки може да измери с подръчни средства в мазето си), че кинетичната енергия на едно тяло е Ek = mV2/2. От друга страна всички сме съгласни, че скоротстта е относителна, значи това V може да е всякакво, според условията и отправната система, от която е измерено... Е, обаче коя е най-високата скорост, която познаваме, която можем да наблюдаваме, измерим и т.н., и за която се носят слухове, че трудно можем да надминем, че е някакъв вид абсолютен предел при физическото движение? Разбира се, това е скоростта на светлината.
И какво се получава? Като заместим във формулата "V" с "C", получаваме пределената кинетична енергия, която би могло да притежава едно фиическо тяло!
Сега можем малко да поспорим и да поумуваме защо, аджеба, е точно mC2, а не mC2/2 - дали е заради това, че вътре в тялото имаме частаци, които са в непрекъснато движение и на практика притежават кинетина енергия колко и самото тяло, или пък защото самото тяло, каквото и да прави, то винаги освен кинетичнта, притежава И потенциална енергия спрямо накаква абсолютна координатна система (етерът?). Но това са подробности. Важното е, че 1) докарахме квадратичната зависимост и 2) видяхме границата на кинетичната енергия, която тялото може да притежава.

Ksurnev:
Такааа, тъй като в нито една формула от физиката нямя нито вещество, нито тяло, требе да изясним едно нещо.
1. Може ли едно тяло да няма маса?
2. Може ли една маса да няма тяло?
Прилича ми на кокошката и яйцето!!!
Забавни размишления!!!
Коцето

juliang:
Само искам да ви напомня, че има и едно друго понятие в тази теория: "маса в покой". Твърденията че масата е константна и е абсолютна величина са ... леко преувеличени.
Оттам нататък всичките теории дет ги изписвате отиват по дяволите. Тяло с ненулева маса НЕ МОЖЕ да достигне скоростта на светлината не заради С2, а заради m - защото МАСАТА му се увеличава с увеличението на скоростта, и се оказва че ви трябва енергия клоняща към безкрайност за да го ускорите до тази скорост.

--- Цитат на: atos в Октомври 21, 2018, 07:08:37 pm ---Юлиане, ти си патологичен случай, повече нямам какво да кажа.
За какво говоря, за какво ми говорите вие?
Все едно на сбирка на програмисти, някой да се изцепи - Аааа, и аз имам компютър.

--- Край на цитат ---
Не съм сигурен кой играе ролята на изцепващия се в този разговор... ма нейсе...
Не съм сигурен че е смислено да се продължава този спор - явно голяма част от взимащите участие в него са стигнали само до формулата Е=МС2 и са решили че всичко им е ясно.

--- Цитат на: Ksurnev в Октомври 22, 2018, 09:37:24 am ---Такааа, тъй като в нито една формула от физиката нямя нито вещество, нито тяло, требе да изясним едно нещо.
1. Може ли едно тяло да няма маса?
...

--- Край на цитат ---
Да, фотона няма маса В ПОКОЙ. Затова и не може да е неподвижен - единствения начин той да е нещо материално (или да е тяло, да е частица) е да се движи, и то със скоростта на светлината.

PyroVeso:
Да-а, масата става безкрайна и по-нататъшното ускорение е невъзможно, понеже каквато и сила да приложим, при безкрайна маса тя няма да може да ускори тялото, ама грам...

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия